LEUVEN CASE COMPETITION 2019

Afgelopen academiejaar vond op 14 maart opnieuw de Leuven Case Competion plaats. Een competitie waarbij gedurende één dag 200 geselecteerde Vlaamse studenten in teams van vier trachten de meest innovatieve, efficiënte en lucratieve oplossingen te vinden op real-life business cases, gepresenteerd door marktleiders. Ditmaal was het uitgangspunt van LCC om de deelnemers in de full experience onder te dompelen. Daarnaast was ook het verenigen van de studenten overheen de campussen van de grootste Vlaamse studenten steden prioriteit.


Om bovenstaande te bereiken, werd dit jaar een nieuw concept voor LCC geschreven. Zo werd onder andere de First Round Case geïntroduceerd. De voorloper hiervan bestond de afgelopen jaren, onder de noemer ‘Selectie Case’, uit het digitaal oplossen van een voorgelegde case. Hierna werd er op basis van de resultaten besloten wie mocht doorstromen naar de gegeerde plaatsen. Dit jaar werd de overschakeling gemaakt van een digitale case naar een First Round in vier Vlaamse steden; Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven. Dit resulteerde niet enkel in een verdubbeling van het aantal inschrijvingen, maar ook de gehele ervaring werd exclusiever. Elke deelnemer heeft op deze manier van het ultieme plaatje dat LCC biedt, kunnen proeven. De op te lossen case, gaande over IoT en Smart Cities, werd gepresenteerd door bedrijfspartner Dell. Zelfs degenen die na deze case niet de finaledag in Leuven haalden, kregen zo al een stukje van de full experience mee.


De finaledag zelf ging op 14 maart door op verschillende locaties in het centrum van Leuven. Hier werden de 200 sterkste studenten uit de vier steden uitgenodigd om hen vervolgens op de proef te stellen met cases van drie andere bedrijfspartners; McKinsey, Unilever en Microsoft. De kandidaten werden uitgedaagd op vlak van creativiteit, samenwerken, strategisch denken … Na het oplossen van de cases, werden ook nog hun pitching skills getest bij het presenteren van hun ultieme oplossingen aan een professionele jury.


Na een dag vol inspanning, werden de kandidaten tijdens het afwachten van het verdict van de jury uitgenodigd op de binnenplaats van het Maria-Theresiacollege. Hier konden ze naar hartenlust onder de met lampjes versierde tenten even uitblazen en genieten van de vele foodtrucks. Bij de hierop volgende ceremonie, werden vier teams gekroond tot winnaar van de verschillende cases. De all-round hoofdwinnaars mochten voldaan naar huis gaan met gepersonaliseerde maatpakken, maar ook de andere winnaars werden beloond met mooie prijzen, waaronder een summer school. Met een gelukzalig gevoel werd de dag tenslotte afgesloten met een een sfeervolle en gemoedelijke afterparty.


Vol bewondering spraken wij achtereenvolgens met Valerie Schetz en Vincent Deckers over hun ervaring bij de mede-organisatie van dit spetterende evenement.


DAG VALERIE, WAT WAS JOUW ROL BINNEN LCC?


Ik was partnerverantwoordelijke voor LCC 2019. Dit hield in: het zoeken van partners die intrigerende en interessante cases konden aanleveren. We hadden één partner nodig voor de First Round case, wat een hele uitdaging vormde omdat dit een heel intensieve workload presenteerde voor het bedrijf zelf. Zij werden immers verwacht vier avonden in te vullen met gelijkaardige cases, telkens in een andere stad, waar ook iedere keer iemand van het bedrijf de case zou presenteren. Daarnaast werd er ook verwacht dat er een volledig jury board aanwezig zou zijn om alle kandidaten te evalueren. Concreet kwam dit uit op een 10-12-tal man per avond. Het was bovendien ook de eerste keer dat we de selectie cases organiseerden in andere steden, waardoor we een volledig nieuw concept moesten verkopen; we hadden immers geen resultaten van vorige jaren om voor te leggen. Nadien volgde de zoektocht naar de andere drie partners voor op de case day zelf.

Het eerste contactpunt met de bedrijven verliep via het comité Bedrijvenrelaties. Eens zij hadden afgetoetst of er interesse was om mee te werken aan LCC, ging ik steevast mee op meetings om ons concept verder toe te lichten. Wanneer er een partner officieel vast lag, nam ik het verdere contact over om zo de cases verder op te volgen, feedback te leveren en praktische afspraken vast te leggen.


HOE DROEG HET COMITÉ DEVELOPMENT BIJ TOT DE AANLOOP VAN HET EVENEMENT?


Het comité brainstormde vaak mee over belangrijke beslissingen die gemaakt werden in de aanloop naar het evenement toe. Op LCC zelf stonden zij mee in voor de operationele uitwerking en ondersteuning van het evenement. Ook op de voorgaande First Rounds was comité Development telkens aanwezig. Op deze spannende dagen, maar ook gedurende de aanloop hier naartoe, werkten we heel intensief samen waardoor er een erg hechte groep onstond. Ik ben heel blij dat ik daar deel van kon uitmaken!


WAT ZIE JIJ ALS HET LANGETERMIJNPLAN VOORDE LEUVEN CASE COMPETITION?


Door de First Round cases in de verschillende steden in te voeren, is dit jaar de eerste stap gezet naar de doelgroep verruimen en om zo ook te gaan focussen op studenten buiten het Leuvense. Hierdoor kreeg LCC een meer Vlaamse dan Leuvense allure en verhoogden we ook het totaal aantal inschrijvingen van een 400- naar een 800-tal. Ik denk dat, nu de studenten buiten Leuven voor de eerste keer met succes in contact gekomen zijn met ons concept, dat dit de komende jaren ook zeker kan toenemen. Ik vermoed dat we op die manier nog meer kunnen groeien doorheen heel Vlaanderen. Daarom is het ook zeker mogelijk om nog groter te dromen en te mikken op LCC als een volwaardig Belgische case competitie.


WAT HEB JE BIJGELEERD ALS CO-ORGANISATOR VAN LCC?


Het eerste waar ik aan denk is onderhandelen. De negotiation skills die ik nodig had om in contact te treden met potentiële partners, ons product en onze vereisten af te stemmen met hun verwachtingen en de cases mee te helpen uitwerken gaan me altijd bijblijven. Verder was teamwork uiteraard ook erg belangrijk. Hoewel dit aspect gedurende mijn volledige carrière bij Ekonomika eigenlijk al van groot belang is gebleken. Een derde skill is event management in het algemeen, en dan specifiek timepressure management. Op dergelijk event gebeurt zo veel tegelijk en alles moet tot in de puntjes kloppen voor de deelnemers, medewerkens én partners. Dat zorgt voor veel drukte en verantwoordelijkheid, maar tegelijk ook voor een spannende uitdaging!


DAG VINCENT, WAT WAS JOUW ROL BINNEN LCC?


Als vice-praeses development droeg ik de eindverantwoordelijkheid voor LCC. Dit begon bij het vormen van een strategische visie en team en het opstellen van een budget, maar ging ook door tot de praktische organisatie en marketingcampagne rond deze editie. Aangezien dit evenement een belangrijke plaats heeft binnen onze vereniging, werden we over heel de lijn sterk ondersteund door bedrijvenrelaties, marketing en logistiek, waardoor de totale organisatie door 8 personen werd getrokken.


HOE WAREN DE VERANTWOORDELIJKHEDEN VERDEELD BINNEN HET LCC TEAM?


De uitwerking van het evenement valt ruwweg uiteen in drie grote blokken: partnercontact, marketing en operationele organisatie. Jules, de LCC Director en mijn rechterhand, stond in voor de operationele organisatie, gaande van het vastleggen en inkleden van het Havenhuis in Antwerpen of de Oude Vismijn in Gent, over contacten met de stad Leuven voor het gebruik van het oude stadhuis voor Case Day, tot een exclusieve afterparty op het binnenplein van het Maria-Theresiacollege, compleet met een spantent, lichtshow en champagne. Valerie stond dan weer als partner lead samen met bedrijvenrelaties in voor het contacteren en vastleggen van onze case partners, Dell EMC, Unilever, McKinsey & Co en Microsoft. Laura was verantwoordelijk voor het briefen en aansturen van bijna 100 medewerkers doorheen de first round en Case Day. Jeff stond tenslotte in voor technische ondersteuning, scoring en communicatie met deelnemers. Zelf heb ik in nauwe samenwerking met Freek, vice-praeses marketing en Mara van comité marketing een redesign van het LCC-merk en onze website overzien, alsook het uitrollen van onze promotiecampagne in onze vier steden, Antwerpen, Gent, Brussel en uiteraard Leuven.


HOE DROEG HET COMITÉ DEVELOPMENT BIJ TOT DE AANLOOP VAN HET EVENEMENT?


Het comité had geen organisatorische verantwoordelijkheden vooraf, maar was volledig op de hoogte van het verloop en fungeerde zodoende gedurende heel het evenement als aanspreekpunt voor andere medewerkers als het LCC team niet in de buurt was.


WAT ZIE JIJ ALS HET LANGETERMIJNPLAN VOOR DE LEUVEN CASE COMPETITION?


Om onze langetermijnvisie toe te lichten is het vooral belangrijk het huidige ecosysteem van student-organised businessgames te begrijpen. Veruit de grootste strategische stroming hierin is de internationaal georiënteerde businessgame, het beste belichaamd in de Solvay Business Game, met jaarlijks meer dan 1000 inschrijvingen. SBG is ook de grondlegger van de Alliance of European Business Games, waarmee het samen met heel gelijkaardige business games in 10 andere business schools (oa. HEC Paris and UC London) het ecosysteem domineert.


In essentie is het verloop van de LCC Case Day zeker vergelijkbaar met deze andere business games. Studenten worden na een selectie één of twee dagen lang in een time pressured omgeving gegooid waar ze probleemsituaties van gerenommeerde partnerbedrijven moeten oplossen, zij het bv. een nieuwe marketingcampagne voor Unilever of een strategisch vraagstuk van McKinsey & Co. Hier streven we, net als alle andere business games, naar een optimale userexperience en operational excellence in catering, locaties en comfort. Een fundamenteel voordeel dat we hiervoor hebben is de veelzijdigheid van Ekonomika, waardoor we learnings en contacten van andere events gemakkelijk kunnen gebruiken voor LCC.


Het sleutelpunt van onze visie ligt weliswaar niet in de organisatie van het evenement, maar in onze positionering en targeting. Voor een internationaal publiek hebben we heel sterke concurrenten en zouden we met moeite een gelijkaardig deelnemersaantal kunnen krijgen, laat staan een SBG overstijgen. Daarom hebben we onze focus lokaal gelegd, naar de Belgische universiteiten die met een totaal doelpubliek van meer dan 150 000 studenten ook zeker interessant zijn (als we hier 1% van bereiken, is LCC de grootste student organised business game ter wereld). Hiernaast hebben we ook actief gekozen om de selectie voor Case Day te hervormen naar een volwaardige eerste ronde. In de vier grootste Vlaamse studentensteden hebben we een exclusieve locatie gezocht en boden we deelnemers een volledige case aan, van het brainstormen tot en met het pitchen van hun idee aan onze bedrijfspartner, Dell EMC. Zo konden studenten zelfs zonder geselecteerd te worden een betekenisvolle ervaring overhouden aan hun deelname van LCC en naar volgende edities gemakkelijker geneigd zijn opnieuw deel te nemen.


Ellen Moerman, Mara Socquet