
West-Vlaanderen. Bedrijfsbezoek ABO Group
CEO Frank De Palmenaer: "Wij willen een kernspeler zijn in de opbouw van een meer duurzame wereld"
In de lente werd de regionale kern Oost-Vlaanderen in Gent ontvangen bij ABO-Group. Voor de meesten allicht onbekend, maar toch is dit een grote naam in de wereld van het leefmilieu-advies en engineering, met een geïntegreerde aanpak gericht op bodemanalyse en -sanering. Maar met een steeds verdere uitbreiding zowel geografisch als op het vlak van expertise, vooral via gerichte overnames. Topman Frank De Palmenaer gaf op 19 april 2023 tekst en uitleg aan een dertigtal aanwezige economisten
ABO-Group Environment bestaat uit een groep semi-onafhankelijke engineering en consultancybedrijven, gericht op geotechnisch en milieukundig bodemonderzoek, beheer van verontreinigde sites, geofysica en energie. Wat de groep uniek maakt in haar sector, is het gegeven dat het gecombineerd onderzoek uitvoert, waarbij het instaat voor het totaalpakket aan onderzoeken, van boringen tot consultancy, inclusief laboratoriumonderzoeken en -analyses én interpretatie van de resultaten.
ABO-Group bestaat ondertussen 28 jaar en groeide uit tot de Belgische marktleider in bodem- en saneringsonderzoek. De groep heeft filialen in Nederland en Frankrijk en telt zo’n 600 medewerkers, goed voor een omzet van 71 miljoen euro (2022). Daarnaast noteert de groep ook sinds 2014 op de beurs van Brussel, waarna het recentelijk in 2021 ook een notering verwierf op de beurs van Parijs. Met deze tweede notering in Parijs wilde de groep haar zichtbaarheid verhogen in Frankrijk, een markt in volle groei.
KLIMAATVERANDERING
De sterkte van de groep is de combinatie van duurzame en innovatieve technieken. In een wereld die voortdurend verandert en evolueert, heeft de groep zich als organisatie steeds flexibel opgesteld en is het er steeds in geslaagd in te spelen op nieuwe marktomstandigheden en trends. Daarbij vormt bijvoorbeeld klimaatverandering een van de grootste actuele uitdagingen. De gevolgen van die verandering zijn al eventjes merkbaar en ABO-Group probeert met haar expertise en diensten, in zowel België, Nederland als Frankrijk oplossingen te formuleren.
GEOGRAFISCHE EN THEMATISCHE DIVERSIFICATIE
ABO-Group haar focus lag tot 2022 vooral op bodemsanering, geotechniek, geofysica en archeologie. Aan de hand van overnames streeft de groep er echter telkens naar nieuwe kennis en expertise binnen te rijven. Daarbij kijkt de groep enerzijds naar kennis die zij nog niet in huis hadden, maar wel voor een perfect aanvulling zorgen, en kijken zij anderzijds naar de versterking van reeds opgebouwde expertise.
Zo traden aan het einde van vorig jaar en het begin van dit jaar twee Franse bedrijven toe tot de groep. Dynaopt, ontwikkelaar van innovatieve meetsystemen voor het monitoren van bouwwerken (bruggen, tunnels, dammen,…) en natuurelementen (steenval, aardverschuivingen, overstromingen,…) en de milieuspecialist SEGED, gespecialiseerd op het gebied van milieu, water, biodiversiteit en ecologie. Dynaopt vormt voor de groep een aanwinst binnen het domein monitoring, waarin de groep nog maar weinig actief was.
Daarnaast nam de groep halverwege dit jaar twee Belgische bedrijven over: het innovatieve Gentse landmetersbedrijf MEET HET en de Tiense bodemonderzoeker Rimeco. MEET HET vormt voor ABO-Group alweer een intrede binnen een nieuw segment, dit keer landmeetkunde. Rimeco zorgt dan weer voor een regionale spreiding in een voor de groep minder gekend gebied, Vlaamse-Brabant. Tot slot sloot vorige week het Belgische studiebureau SWBO zich ook aan bij de groep, waarmee de groep nu expertise verwerft binnen infrastructuurprojecten, zoals het ontwerp van wegen- en rioleringswerken.
PFAS-PROBLEMATIEK
Tot slot wil de groep ook steeds een voortrekkersrol innemen aangaande actuele tendensen en problematieken. Zo werd de groep eind 2020 voor het bredere publiek bekend toen zij in België voor het eerst aan de alarmbel trok aangaande de toen nog onbekende PFAS-problematiek. In Nederland, waar de groep al enkele jaren werkte aan PFAS-dossiers, bestond reeds een uitgewerkt beleid omtrent de emerging contaminants die gevaarlijk zijn voor dier en mens, terwijl er in België door OVAM ‘aan gewerkt werd’.
Niet veel later kwam het 3M schandaal in België aan de oppervlakte en nam ABO-Group haar rol als expert en adviseur in, waarbij het in opdracht van Lantis een second opinion gaf op de voorgestelde aanpak van het Saneringsverbond betreffende de grondverzetswerken van de Oosterweelverbinding.
NAAR EEN DUURZAME WERELD
Net zoals in de PFAS-problematiek wil de groep kunnen inspelen op de toenemende bewustwording en regelgeving rond climate change, leefmilieu, gezondheid en well-being. Zo legt de groep de focus op een duurzame leefwereld en voerde zij met haar dochterbedrijf Geosonic in Frankrijk verschillende kernboringen uit van 250 tot 500 meter diepte, waarbij lithiumvoorraden ontdekt werden, goed voor de productie van naar schatting 700.000 elektrische wagens per jaar en dit voor de komende 25 jaar.
Alain Verheyden



