Erasmusavonturen van FEB-studenten

Een studieavontuur in het buitenland is een ervaring die voor altijd in je geheugen gegrift blijft. Dat kunnen FEB-studenten Vincent Caers en Dries Rietveld alleen maar beamen.

Vincent Caers: Illinois, Verenigde Staten “Sportgebeuren is ronduit fantastisch”

Wat zijn de belangrijkste culturele verschillen tussen de buitenlandse universiteit en de KU Leuven?

Hier in Illinois wordt meer rekening gehouden met studenten – en dan specifiek de internationale studenten. De universiteit organiseert superveel events voor ons, in Leuven zijn het vooral studentenverenigingen die dit doen. Hierdoor voelen studenten zich veel meer verbonden met de universiteit en zijn ze apetrots dat ze er studeren. Een gevolg daarvan is dat iedereen merchandise van de school draagt. Als je dat in Leuven zou doen, zou je raar bekeken worden. Daarnaast eindigt het student-zijn niet na de studies, veel alumni blijven een hechte band behouden met de universiteit.

Zo is er het “homecoming weekend”, waarbij oud-studenten voor een weekend terugkeren naar de Alma Mater om mee te doen aan allerlei activiteiten. Ik denk dat dit het belangrijkste culturele verschil is met de KU Leuven, de band van de unief met de studenten. Daarnaast zijn de lessen en de communicatie veel informeler. Klassen zijn klein, ongeveer 30 studenten, en er wordt meer ingezet op een band creëren met de professor, wat het leren leuker maakt. Amerikanen zijn ook meer open-minded en altijd super vriendelijk. Maar misschien is dat wel omdat je een international bent?

Heb je tijdens je Erasmusperiode nieuwe vaardigheden of competenties verworven die je kunt toepassen in je academische of professionele leven?

Allereerst heb ik veel bijgeleerd op academisch vlak, aangezien je je vakken kan kiezen op basis van je interesses. Daarnaast zijn mijn sociale skills sterk toegenomen: je wordt gedropt in een compleet nieuwe omgeving en moet op eigen houtje nieuwe vrienden maken en mensen leren kennen. Tot slot leer je om zelfstandig te zijn: mama en papa zijn er niet om je te helpen, dus je ontdekt hoe het is om als volwassene te leven en voor jezelf te zorgen.

Heb je deelgenomen aan extracurriculaire activiteiten of ben je lid geworden van een studentenvereniging? Zo ja, hoe verschilt dit van je ervaringen met Ekonomika?

Ik heb aan meer extracurriculaire activeiten deelgenomen dan ik in Leuven zou doen, omdat dit in Amerika veel couranter is. Zo was ik aangesloten bij de ‘Illinois Men’s soccer club’, de voetbalclub van de Universiteit, een beetje vergelijkbaar met de voetbalploeg van Ekonomika, maar dan intensiever en competitiever. Of de Association for Information Systems, een ‘registered student organization’ (RSO) die wekelijks samenkomt en waar je vanalles leert over informatiesystemen, maar evengoed je professionele ontwikkeling aanscherpt door te leren hoe je een CV opstelt, een sollicitatiegesprek doet, etc. Daarnaast organiseren ze ook social events zoals een BBQ, ijsschaatsen … Dit vind je niet bij Ekonomika, het zou wel een leuke toevoeging zijn. De vraag is natuurlijk hoeveel mensen hierin geïnteresseerd zouden zijn. Ik was ook aangesloten bij ‘Traveling Illini’, een RSO die reizen door Amerika organiseert, vooral voor internationale studenten. Je betaalt een membership fee en kan je daarna inschrijven voor verschillende trips. In Amerika heb je honderden soortgelijke RSO’s met elk hun eigen specialiteit: schaken, wiskunde, fysika, videogames …

Wat was je meest memorabele ervaring?

Ik heb verschillende onvergetelijke ervaringen gehad, maar twee dingen staken er toch bovenuit. Allereerst de reizen die ik heb gemaakt doorheen Amerika en de mensen die ik er heb leren kennen. Natuurlijk is het super leuk om in het buitenland te studeren, maar het is minstens even belangrijk om het land en de cultuur te leren kennen. Dankzij die RSO ‘Traveling Illini’ heb ik verschillende reizen zeer goedkoop kunnen doen en tips uit eerste hand gekregen.

Daarnaast is het sportgebeuren in Amerika ronduit fantastisch en dan vooral de football games. Iedereen weet wel dat Amerikanen sport belangrijk vinden en dat elke universiteitsstudent na de lessen ook aan sport doet, maar je kan alleen maar begrijpen hoe bijzonder dit is, als je het zelf hebt ervaren. Een sportevent is niet zomaar de match op zich, maar ook alles wat errond hangt. Je moet het zien als een echte Game Day: je bent de hele dag bezig met het evenement. Ze doen een ‘tailgate’ op voorhand waar je kan gaan drinken, er worden spelletjes gedaan, een BBQ georganiseerd, er zijn families aanwezig niet enkel studenten, en je wordt enorm betrokken als internationale student. Mensen vinden het superleuk om met je te praten.

Wat was een minder positieve ervaring?

Een voor de hand liggende ‘negatieve’ ervaring is dat je in Amerika pas mag drinken vanaf 21 jaar. Ik heb het geluk gehad dat je op de campus van UIUC de bars binnen mag vanaf 19 jaar. Het is blijkbaar een van de weinige campussen waar dit mag. Dus op zich had ik hier geen last van op de campus zelf, maar als je uit wilt gaan in de grotere steden heb je een fake ID nodig als je een club binnen wilt. Een tweede mindere ervaring was het vele huiswerk, zeker in vergelijking met de KU Leuven. In Amerika worden de meeste punten tijdens het jaar gegeven op basis van taken die je moet doen. Dat was even wennen omdat je veel meer bezig bent met school. Maar eens je het gewoon bent, is het veel leuker omdat de leerstof gespreid is over het jaar en de examens minder stressvol zijn. Bovendien heb je voldoende tijd om naast je huiswerk om leuke dingen te doen, zolang je je maar goed organiseert.

Heb je advies voor andere studenten die overwegen om een Erasmusuitwisseling te doen? Wat zou je hen aanraden om het meeste uit hun ervaring te halen?

Je wordt gedropt in een compleet nieuwe omgeving met nieuwe mensen en zonder ouders. Zorg er voor om zo snel mogelijk mensen te leren kennen. Een goede plaats om dit te doen zijn de ‘welcome events’ aan het begin van het jaar. Daarnaast is het ook handig om op voorhand in contact te komen met andere studenten van KU Leuven die naar dezelfde locatie gaan als jij. Maar het belangrijkste is dat je geniet. School is even bijzaak – zorg wel dat je slaagt ! – en geniet van deze onvergetelijke periode!

“Het voelt geweldig om uit je comfortzone te stappen en te weten dat je alles wat je tijdens de uitwisseling bereikt, aan jezelf te danken hebt.”

Dries Rietveld - Canada “Examen afleggen in een roze slaapkamer”

Wat zijn de belangrijkste culturele verschillen tussen de buitenlandse universiteit en de KU Leuven?

Aangezien Canada zo dicht tegen de VS ligt, zal het niet verbazen dat de lessen erg gefocusd zijn op cases. Per week moesten we gemiddeld 6 à 7 cases voorbereiden, die gemiddeld uit 20 pagina’s én bijlagen bestaat. Je moet dus erg veel lezen en voorbereiden. 20 percent van je eindtotaal gaat naar klascontributie. Enkel aanwezig zijn is niet voldoende, je moet ook actief deelnemen. Een klas is eigenlijk een discussiegroep waarin je je mening en je argumenten in een groep van van 20 à 50 personen gooit. Enorme verschillen dus met Leuven. Professoren mag je soms met hun voornaam aanspreken.

Heb je tijdens je Erasmusperiode nieuwe vaardigheden of competenties verworven die je kunt toepassen in je academische of professionele leven?

Al die casestudies ben je na een tijd echt kotsbeu. Maar ze zijn leerrijk en interessant. Ik ben ervan overtuigd dat ze me zullen helpen bij het sneller doorgronden van een probleem, om direct tot de kern van de zaak door te dringen. Het geeft je ook meer inkijk in het werk van een consultant – wat me zal helpen bij mijn zoektocht naar een job na de masteropleiding.

Heb je deelgenomen aan extracurriculaire activiteiten of ben je lid geworden van een studentenvereniging? Zo ja, hoe verschilt dit van je ervaringen met Ekonomika?

Doordat iedereen in het weekend op kot blijft is er een rijk extracurriculair leven. Canadese studenten hebben doorheen de jaren tal van clubs opgericht over uiteenlopende dingen: er is een ijsbadclub, een menstruatieclub, een eekhoornclub, een schermclub, een bloeddonorclub. Zelf ben ik lid geworden van het "concertorkest". Deze clubs nemen het wat minder serieus, ze zijn er puur voor de fun of draaien rond een gemeenschappelijke interesse. Ekonomika probeert daarentegen op zoveel mogelijke manieren iets te betekenen voor studenten: voor hun persoonlijke ontwikkeling, de eerste carrièrestappen via jobbeurzen, sportevenementen of fenomenale feestjes en natuurlijk een fakbar. Ekonomika biedt ’s middags zelfs broodjes aan! Zo’n concept bestaat in Canada niet.

Wat was je meest memorabele ervaring?

Op reis naar de Rocky Mountains in Alberta waar wel wat vulkanische activiteit in de grond zit hebben we een plons genomen in een bad van 40 graden, volledig verwarmd door de berg! Na een hele dag in de kou te hebben gewandeld was dat genieten. We vielen zelfs bijna flauw door het temperatuurverschil. Ook een gedenkwaardig verhaal: we zouden naar de Rocky Mountains vertrekken vrijdag vóór de herfstvakantie, midden in de midterm-examenperiode. Ik had natuurlijk niet nagekeken of we belangrijke deadlines hadden die dag. En natuurlijk had ik een examen. Ik ben toen met mijn professor Financiële Planning gaan praten, een veteraan uit het bankwezen die met zijn 80 jaar het oudst gediende "distinguished faculty member" was. Hij was erg behulpzaam en ik mocht na de reis bij hem thuis het examen gaan afleggen. Zijn vrouw bracht me een kopje thee, en vanuit de vroegere (roze!) slaapkamer van zijn inmiddels 30 jaar oude dochter heb ik het examen afgelegd.

Wat was een minder positieve ervaring?

Wel, ik zou liegen als ik zeg dat het makkelijk was om mijn familie achter te laten. Vooral de eerste weken viel dat zwaar. Je hebt nog geen echte vriendengroep, je probeert zoveel mogelijk activiteiten te doen maar er zijn zoveel dode momenten.

Op die momenten miste ik de pannenkoeken van bomma en bompa, fietsen naar oma op zondagmiddag of gezellig naar een film kijken met ons gezin. Op die ogenblikken heb ik me vaak afgevraagd: wat bezielt me om een fantastische vriendengroep in Leuven, een gezellig kotleven, een warme familie en leuke hobby’s achter te laten?

Heb je advies voor andere studenten die overwegen om een Erasmusuitwisseling te doen? Wat zou je hen aanraden om het meeste uit hun ervaring te halen?

Dat sluit aan bij het vorige antwoord. Spring, ondanks de onzekerheid en het gemis, toch in het avontuur en doe het gewoon! Het voelt geweldig om uit je comfortzone te stappen en te weten dat je alles wat je tijdens de uitwisseling bereikt, aan jezelf te danken hebt. Dat gevoel van trots en zelfvertrouwen is die gemiste pannenkoek echt waard. Voor de rest is het belangrijk om te luisteren naar het advies van uitwisselingsstudenten die eerder naar jouw universiteit gingen: hun tips over welke vakken je best kan nemen, over huisvesting en coole dingen die je kunt doen zijn erg waardevol en kunnen je veel tijd en moeite besparen.

Margaux Janssens