KU Leuven 600 Jaar – Kennis kent geen einde
Faculteit opent haar deuren tijdens KU Leuven Inside: een unieke kijk op onderzoek en onderwijs
Het jubileumjaar KU Leuven 600 jaar start begin 2025 met een feestelijk programma rond wetenschap en kunst. De officiële opening vindt plaats op maandag 3 februari met het polyfonieconcert 1425 Meerstemmig door het Sollazzo Ensemble.
Het feestweekend volgt op zaterdag 15 en zondag 16 februari 2025 tijdens KU Leuven Inside, waar bezoekers een exclusieve blik achter de schermen krijgen bij centrale diensten en faculteiten. De focus ligt op onderzoek en onderwijs, met als rode draad: zes eeuwen nieuwsgierigheid en de zoektocht naar kennis die nooit stopt.
Studenten, (internationale) alumni, personeel en het brede publiek kunnen op een toegankelijke manier kennismaken met KU Leuven-onderzoek, verspreid over alle campussen. Tijdens KU Leuven Inside bieden drie hubs – de Universiteitshal, Campus Arenberg en Campus Gasthuisberg – de mogelijkheid om een persoonlijk programma samen te stellen. Via een app of kaart navigeer je van belevingsstop naar belevingsstop, met tussendoor de kans om inspirerende ‘600 secondenlezingen’ bij te wonen.
Het aanbod van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen op KU Leuven Inside Ook onze faculteit zet haar schouders onder KU Leuven Inside en presenteert zeven belevingsstops op en rond het Hogenheuvelcollege die de rijke verscheidenheid van ons onderzoek en onderwijs tonen. Daarnaast verzorgen onze onderzoeksgroepen ook een aantal 600-secondenlezingen. Je vindt de 600-secondenlezingen en de belevingsstops hieronder.
Zeven Belevingsstops
600-secondenlezingen
Gedurende het Inside-weekend zullen een vijftigtal 600 secondenlezingen plaatsvinden, voornamelijk in de promotiezaal van de universiteitshallen, waarbij in tien minuten een complexe materie op toegankelijke manier wordt uitgelegd. De lezingen bestaan uit een breed scala aan onderwerpen en invalshoeken. Ook ons vakgebied komt aan bod in vijf lezingen van FEB-professors:
De waarde van monumentale bomen: economische waarderingsstudie van de honingboom aan het Atrechtcollege. (Sandra Rousseau)
De ene boom is de ander niet. Sommige bomen zoals de honingboom aan het Atrechtcollege zijn zo bijzonder en verweven met de lokale geschiedenis dat ze deel uit maken van ons onroerend erfgoed. Deze ‘boom van het grote verdriet’ heeft een unieke waarde die we dan ook via een op-maat-gemaakte studie moeten bepalen. Wil je weten hoe zo’n studie wordt aangepakt en wat de belangrijkste uitdagingen zijn, kom dan zeker eens langs.
How to catch a fraudster using AI! (Bart Baesens)
Annually, organizations forfeit approximately 5% of their revenue to fraudulent activities. This presentation explores the application of AI in combating fraud, focusing on supervised learning, anomaly detection, and network analysis—all through a business-economic lens. The speaker will elaborate on his recent research, conducted with global financial institutions including BNP Paribas Fortis, Allianz, ING, KBC, and Ageas.
Waarom merken zich versterken door sportsponsoring (Wim Lagae)
De marketing- en sportsponsordiscipline transformeert razendsnel. Een hobbyistische eerste sponsorgolf werd opgevolgd door een professionele integratie van sportsponsoring in de marketingportfolio. Vandaag converseren eigentijdse merken via uitgekiende sponsorprojecten. Het beraken van fans en klanten met duurzame storytelling via eigen media primeert, sportief winnen komt op de tweede plaats.
Dementiezorg: wie gaat dat betalen? (Erik Schokkaert)
Het aantal personen met dementie zal de volgende jaren blijven toenemen en dus stijgen ook de kosten om die mensen te verzorgen. De vraag is of zijzelf of hun familie daarvoor moeten opdraaien? Of zal de gemeenschap de factuur voor haar rekening kunnen en willen nemen? En verloopt zoiets dan via de sociale zekerheid of kunnen we andere creatieve vormen van solidariteit bedenken? Prikkelende vragen over een prangende kwestie.
‘Het ‘hart’ van de Belgische economie’ (Hylke Vandenbussche )
Het hart van onze economie hangt samen met veel andere zaken zoals waarom wij altijd een trekkersrol in Europa hebben gespeeld, maar ook bijvoorbeeld waarom onze nationale politici vaak belangrijke functies in Europa hebben bekleed. Het eco-systeem van de economie zal worden belicht om mensen bewust te maken van onze Belgische eigenheid. Recente tendensen tonen aan waarom we waakzaam moeten zijn en blijven om te verzekeren dat het hart blijft kloppen en onze welvaart behouden blijft.
Dirk Blijweert en Peter Vancompernolle