“Goed beleggen is saai. Het is zoals kijken naar het gras dat groeit”
In juni 2024 gaf Pieter Slegers (27) een zeer gesmaakte toespraak over ‘beleggen’ voor de regionale kern Limburg van Ekonomika Alumni, met dank aan initiatiefneemster voorzitter Greet Beenaerts. De commentaren over zijn toespraak waren unaniem lovend, precies omdat hij een verfrissende maar tegelijk ook toegankelijke analyse bracht van ‘hoe succesvol beleggen’. Dus wilden we toch wat meer te weten komen over Pieter Slegers en legden hem de volgende vragen voor i.v.m. ‘beleggen’.”
Je wordt als beursspecialist ook voorgesteld als een finfluencer. Wat bedoelt men daar nu precies mee? En hoe ben je daar toe gekomen?
Pieter Slegers: Vooreerst heeft het woord ‘influencer’ bij velen een negatieve connotatie, en voor een deel terecht, want soms ontbreekt ronduit de kennis. En dat is ook het geval in de financiële wereld. Er zijn zogenaamde ‘finfluencers’ die zonder veel kennis van financiën en economie cursussen verkopen, en advies geven over bv. wisselkoersbewegingen, of over cryptomunten. Als je die zou volgen zou je daar wel eens lelijk de mist mee kunnen ingaan. Daar word ik niet graag mee geassocieerd. Bijgevolg heb ik niet graag dat men mij een ’finfluencer’ noemt.
Is dat jouw hoofdactiviteit, of doe je daarnaast professioneel nog iets anders?
Pieter Slegers: Ik heb aan de KU Leuven handelswetenschappen, richting financieel management, gestudeerd. Na mijn studies heb ik een drietal jaren voor een Antwerpse vermogensbeheerder gewerkt. En nu werk ik ‘voor mezelf’, dus als zelfstandige. Enerzijds ben ik leraar en anderzijds ben ik beursanalist. Voor beide heb ik een passie, voor lesgeven en voor de beurs. In mijn huidige situatie combineer ik dus the best of both worlds. Vandaag heeft mijn nieuwsbrief Compounding Quality een publiek van 600.000 lezers. Dit is mijn hoofdactiviteit. Ik heb nu drie mensen in dienst: een KU Leuven-economist, een Amerikaan en een Aziaat, dus geografisch zijn we goed gediversifieerd. Momenteel zijn we aan het kijken om een aandelenfonds op te richten, maar dat staat nog maar in een voorbereidend stadium.
Wat raad je jonge mensen met een beetje spaargeld (zoals jonge economisten) aan om met dat spaargeld te doen?
Pieter Slegers: Ik neem vaak het voorbeeld van mijn ouders. Mijn moeder is verpleegkundige, mijn vader personeelsverantwoordelijke, en samen hebben ze een beetje spaargeld. Maar ze hebben totaal geen zin noch tijd om met de beurs bezig te zijn. Ik raadde en raad hen en zovele anderen aan om maandelijks een beetje spaargeld te beleggen in een ETF, een ‘Exchange-Traded Fund’, bv. IWDA – ezelsbruggetje: Ik Wil Die Aandelen – en zo beleg je in de 1.650 grootste bedrijven uit de ontwikkelde markten wereldwijd. Een ETF, ook wel indextracker genoemd, is een passief beheerd beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende beursindex volgt. Het is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Je gaat dus niet meteen op zoek naar de speld in de hooiberg maar je koopt eigenlijk de hele hooimarkt, bij wijze van spreken, een beursindex. En dat levert gemiddeld een rendement op van 7% á 9% per jaar, in het geval van IWDA. Mijn ouders doen dat consequent elke maand sinds 2017, en elke storting in 2017, 2018 en 2019 heeft nu 80% winst opgeleverd. Uiteraard zijn daar zeer goede jaren bij geweest en kunnen er altijd slechte jaren komen. Maar het toont toch aan dat beleggen in aandelen op lange termijn kan lonen.
Ik hoor wel eens ‘beleggen in aandelen is risicovol’. Ja, dat klopt op korte termijn. Maar op lange termijn blijft het de beste manier om winst te maken op geld . Niet-beleggen in aandelen is in mijn ogen op lange termijn net het meest risicovol! Spaarrekeningen brengen immers heel weinig op, wegens de lage rentevoeten, en dan moet je er de inflatie nog van aftrekken.
“Beleg vooral waar je jezelf comfortabel bij voelt. Volg nooit blindelings iemands aandelentips. Volg de strategie die bij jou past.”
Is het beter dat mensen zelf beleggen, dan wel het overlaten aan bv. hun bank die dat geld dan discretionair belegt?
Pieter Slegers: Eerste belangrijk punt: 90% van alle beleggers doet het sléchter dan de markt. En dan heb ik het niet alleen over de particuliere beleggers die dat voor eigen rekening doen, maar ook over de professionele vermogensbeheerders. Maar het hangt van uw persoonlijke voorkeur af. Doe je dat graag, beleggen, doe dat dan maar, zou ik zeggen. Maar als je dat niet graag zelf doet, dan raad ik zo’n periodieke ETF aan zoals mijn ouders. Bovendien is dit goedkoop, want je betaalt lage kosten. Zo’n ETF-IWDA kost 0,2% per jaar, terwijl je bij een bank al gauw aan een kost van 1,6% per jaar bent. Dat eet een deel van je rendement op. Finaal maakt dat een groot verschil. Als je het uitrekent kom je toch eerder uit bij zo’n ETF dan bij een discretionair beheerder.
Heb je bepaalde tips van interessante aandelen? Of beleggingsregels die men volgens jou moet volgen?
Pieter Slegers: Beleg vooral waar je jezelf comfortabel bij voelt. Volg nooit blindelings iemands aandelentips. Volg de strategie die bij jou past. Er zijn verschillende wegen die leiden naar Rome, er is bv. de dividendbelegger, de waardebelegger, enz. Beleg enkel in bedrijven waar je echt in gelooft. Persoonlijk beleg ik niet in Belgische bedrijven. Waarom niet? Omdat er internationaal voor een belegger heel wat moois te vinden is.
En je moet je analyse grondig doen. Ik neem een voorbeeld van kredietkaartenbedrijf VISA. Iedereen denkt dat Mastercard de grote concurrent is. Dat klopt niet. De grote concurrent van VISA is nog altijd cash. Maar cash is er stilletjes aan overal aan het uit gaan. En zo kan dat bedrijf robuust blijven groeien. En het is bovendien zeer winstgevend. Ik verwacht dat die positieve trend zich gaat verderzetten in de toekomst.
Hoe sta je tegenover cryptomunten zoals Bitcoin, of NFT’s, of beleggen in kunst ...
Pieter Slegers: Persoonlijk beleg ik enkel in zaken die cashflow generen, die winst generen. Want wat is de waarde van crypto? Wat is de waarde van goud? Dat is enkel wat de vorige persoon/personen ervoor wilden betalen. Terwijl je bij een bedrijf kan zeggen wat die machines, die gebouwen, die productie waard zijn, en samen zijn zij concreet ‘iets’ waard. Die bedrijven generen met hun middelen elk jaar cashflows. De goede bedrijven maken winst, en een deeltje van die winst is voor jou, onder de vorm van dividenden. Neem Lotus Bakeries: je weet dat zij bij elk speculoosje dat ze verkopen winst maken. Je kan dat verifiëren. De waarde van elk activa is gelijk aan de toekomstige kasstromen verdisconteerd naar vandaag. Met andere woorden: de waarde van elk bedrijf is gelijk aan alle inkomsten min alle kosten, en zo kan je als belegger de waarde van elk bedrijf bepalen.
Maar dat is absoluut niet mogelijk met zoiets als kunst, of bitcoins, of NFT’s (Non-Fungible Tokens, bv. een unieke digitale afdruk van een kunstwerk, dat geldt als een uniek digitaal eigendomscertificaat). Net omdat die niet jaar na jaar winst generen. Dat is iets waar ik absoluut ver van weg blijf.
Wat zijn volgens jou veel voorkomende fouten die beleggers maken en waardoor ze (veel) riskeren te verliezen?
Pieter Slegers: Om er eentje uit te lichten, wel, het achterna lopen van hypes. Neem cryptocurrencies, Net na de herverkiezing van Donald Trump zijn die fel beginnen stijgen, maar waar is dat op gebaseerd? Niet op economische fundamentals. Of neem de cannabis-aandelen. Wanneer iets super hot is, dan is het zelden een goed idee om daarin te investeren. Kies voor ‘saaie’ maar consistent winstgevende bedrijven met een robuust toekomstperspectief. Beleggen is een beetje zoals gras zien groeien, een beetje saai dus. Maar dat geeft wel de beste resultaten.
Waarvoor kunnen beleggers bij jou terecht, en eventueel onder welke voorwaarden?
Pieter Slegers: Voor mij is de beurs mijn passie. Zoals ik al zei, ben ik er wekelijks minstens 60 uur mee bezig, en ben ’s morgens al vanaf 5 uur aan de slag, tot een uur of 7 ‘s avonds. Ik lees ook enorm veel hierover. Ik denk dat ik op heden – noot: half november – al zo’n 80 boeken heb gelezen. Voor beleggers vertaal ik die kennis en inzichten in onze nieuwsbrief Compounding Quality waar je een jaarabonnement op kunt nemen. Voor 350€ per jaar kan je al mijn analyses en research lezen. En kan je mijn aandelenportefeuille bekijken en volgen. En zo probeer ik het werk te doen voor beleggers die daar geen tijd of geen zin in hebben.
Tot slot: wat heeft jouw economiestudie aan FEB van KU Leuven jou bijgebracht? Wat heb je er aan gehad? Wat had je liever anders gezien in jouw opleiding?
Pieter Slegers: Goeie vraag! Maar ook een moeilijke vraag! De KU Leuven heeft mij heeft laten zien wat mogelijk is, dat je ambitieus mag zijn, dat je mag durven dromen. De opleiding was weliswaar theoretisch sterk maar toch ook concreet genoeg, met professoren die praktijkervaring hadden. En je kreeg bv. als laatstejaars ook super goed advies over welke job je zou kunnen kiezen, en die bij jou zou kunnen passen. Mijn oordeel over mijn opleiding aan de KU Leuven is dus zeker positief.
Fa Quix