Coverstory
Lore Vanclooster, FEB-collega en top-triatlete
“Ik krijg vaak inspiratie voor examenvragen tijdens het hardlopen”
Copyright: Jean-Pierre Vandewiele
Lore Vanclooster geeft werkcolleges voor de vakken Accountancy en Bank- en Financiewezen en begeleidt studenten met vragen over de lesinhoud en het leerproces. Ze doceert ook ‘Financiële Analyse voor Juristen’ aan de Bachelor in de Rechten in Leuven, Brussel en Kortrijk. Bovenop die veeleisende job heeft ze een prachtige triatlon-carrière opgebouwd, met een indrukwekkend nationaal en internationaal palmares. Samen met echtgenoot Tom Mets (Alumnus Handelsingenieur Beleidsinformatica) vormt ze hét triatlon powerkoppel van België. Na het Belgisch kampioenschap halve triatlon in oktober zegt Lore de topsport echter vaarwel en gaat ze op zoek naar een nieuw avontuur om zich in vast te bijten. We hadden een gesprek met haar over volharding, planning en plezier hebben in wat je doet.
Kan je iets vertellen over je achtergrond en hoe je in de sport terecht bent gekomen?
Na mijn studie handelsingenieur in Leuven, ben ik in de sportwereld beland. Als kind was ik altijd al sportief, geïnspireerd door mijn vader die duatlon (hardlopen en wielrennen) deed. Mijn interesse in triatlon (zwemmen, fietsen en hardlopen) werd gewekt door Luc Van Lierdes prestaties op TV.
Tijdens mijn uitwisseling aan de University of Illinois in Amerika, waar ik tijdens mijn master naar toe kon, begon ik meer te focussen op triatlons. Daar werd ik zelfs lid van de triatlonploeg van de universiteit, wat echt een leuke ervaring was. En zo rolde ik langzaam maar zeker de sportwereld in.
Hoe combineer je je job bij FEB met het vele trainen?
Dat is een kwestie van strakke planning en prioriteiten stellen. Ik zorg ervoor dat al mijn taken zijn afgerond voor ik aan mijn training begin. Mijn man is mijn coach en kent mijn schema goed: samen plannen we mijn trainingen rond mijn werkschema en houden we rekening met drukke en rustige periodes.
Hoe ga je om met stress en druk door het combineren van werk, privéleven en sport?
Die combinatie kan soms uitdagend zijn. Ondanks de goeie planning ervaar ik soms toch stress, vooral als er deadlines in het spel zijn. In zulke situaties werk ik soms door tot in de vroege uurtjes om alles af te krijgen. Ik realiseer me echter steeds meer hoe belangrijk slaap is, en probeer dus genoeg rust te krijgen. Dit betekent dat ik sociale activiteiten moet beperken en wat vaker nee moet zeggen tegen uitnodigingen. Gelukkig hebben veel van mijn vrienden ook een actieve levensstijl, en vinden we altijd wel manieren om samen actief te zijn, zoals samen wandelen of fietsen. Mijn familie en vrienden begrijpen gelukkig mijn toewijding aan de sport en steunen me daarin.
Helpt het sporten jou om efficiënter te werken tijdens je job?
Ja, ik denk dat ik efficiënter werk door af en toe een pauze te nemen en te gaan sporten. Ik krijg bijvoorbeeld vaak inspiratie voor examenvragen tijdens het hardlopen. Dat werkt echt goed voor mij. Als ik vastloop tijdens het opstellen of verbeteren van iets, helpt het om even te gaan hardlopen. Het is een goede manier om te ontspannen en mijn gedachten op een andere manier te ordenen. Veel studenten sporten voor of na het studeren, maar ik zou hen willen adviseren om dat tijdens de blokperiode op de middag te doen. Het is perfect om te ont-stressen.
Voel je je ondersteund door FEB in het nastreven van je sportieve ambities?
Mijn job bij FEB geeft me zeker de vrijheid om mijn dagelijks schema aan te passen aan zowel mijn werk als mijn training. Mijn lessen liggen natuurlijk vast, maar daarrond kan ik mijn trainingen strategisch inplannen. Als ik een intensieve training heb, kan ik mijn dag zo regelen dat ik voldoende rust en voorbereidingstijd heb tussen mijn lessen door. Dit stelt me in staat om serieus te blijven trainen zonder mijn werk te verwaarlozen. Zo kan ik in de winter af en toe ‘s avonds afspreken met studenten, zodat ik kan trainen terwijl het nog licht is. Dit wordt door de studenten vaak ook wel geapprecieerd.
Wat is de rol van mentaliteit en mindset in jouw sportieve succes?
Ik heb in al die jaren veel geleerd, bijvoorbeeld het belang van volharding. Soms heb ik geen zin om te trainen, vooral niet als het regent. Maar hoe vaker je dit doet, hoe meer je leert om je mindset te sturen en door te zetten, zelfs op dagen dat het moeilijk is.
Ook tijdens wedstrijden probeer ik altijd te finishen, ondanks de soms erbarmelijke weersomstandigheden. Zelfs als ik een slechte dag heb en mijn prestaties niet zijn wat ik had gehoopt, probeer ik door te zetten. Het belangrijkste is om te genieten van de ervaring en de uitdaging.
Hoe ga je om met de druk van de competitie?
Door vooraf strategisch te plannen en te bespreken met mijn coach hoe ik de race ga aanpakken. Tijdens de wedstrijd houd ik rekening met de sterke en zwakke punten van mijn concurrenten, vooral tijdens het zwemmen en fietsen. In België weet ik meestal vooraf wie de andere deelnemers zullen zijn, en wat ik dus kan verwachten. Maar ondanks de competitie is triatlon een joviale sport waar iedereen elkaar kent. We juichen elkaar toe en er is niet veel rivaliteit.
"Het is fijn om zoveel mensen in mijn omgeving te hebben die ook sporten, dat zorgt voor afwisseling. Daarnaast heb ik een collega in Kortrijk met wie ik af en toe ga lopen wanneer ik in Kortrijk les geef"
Hoe ziet een typische trainingsdag er voor jou uit?
Die begint vaak vroeg in de ochtend rond 7 uur met een zwemsessie. Daarna ga ik meestal aan het werk. Soms plan ik nog een extra training in de namiddag afhankelijk van mijn trainingsprogramma. Op weekdagen zijn er maximaal twee trainingen per dag, met om de drie weken rustdagen waarop ik helemaal niet sport. In het weekend plan ik vaak langere trainingen, vooral als ik lange fietstochten wil maken.
Wat is de rol van data- en gegevensanalyse tijdens jouw trainingen?
Technologie speelt een grote rol in mijn trainingen en prestatie-analyses. Ik gebruik een apparaat dat al mijn activiteiten registreert, waardoor ik precies kan zien of ik mijn trainingsdoelen behaal. Zo weet ik bijvoorbeeld of ik het juiste tempo aanhoud tijdens het hardlopen of fietsen. Ook heb ik een wattagemeter op mijn fiets, waarmee ik de krachtinspanning kan meten. Dit is cruciaal, omdat ik na het fietsen nog moet hardlopen en ik natuurlijk niet te veel energie wil verspillen. Op basis van deze wattages kan ik mijn inspanning beter inschatten en zorgen dat ik genoeg energie overhoud voor het hardlopen. Het gebruik van wattages geeft me een nauwkeuriger beeld dan bijvoorbeeld het meten van mijn hartslag, omdat het meer consistent en accuraat is en ik het kan vergelijken met verschillende wedstrijden en omstandigheden.
Train je meestal alleen of ook in groep?
Ik heb een trainingsgroep van ongeveer 25 mensen in Leuven, waarmee ik voornamelijk ga zwemmen. Het is leuk om de energie van een groep te voelen. Buiten het zwemmen spreek ik soms af met vrienden die geen triatlon doen om samen te fietsen of te lopen. Het is fijn om zoveel mensen in mijn omgeving te hebben die ook sporten, dat zorgt voor afwisseling. Daarnaast heb ik een collega in Kortrijk met wie ik af en toe ga lopen wanneer ik in Kortrijk les geef. Het is gezellig om samen te trainen, ik hoef zeker niet altijd op volle snelheid te lopen. Mensen denken vaak dat ik snel loop, maar eigenlijk ben ik vooral een langeafstandsloper. Mijn trainingsaanpak is redelijk rustig, met af en toe wat intensievere momenten. Het is een gebalanceerde aanpak waarbij ik niet constant op mijn limieten train.
Welke sportieve vaardigheden pas je toe in je werk en vice versa?
Ik vind het leuk om mijn tijd efficiënt te organiseren, of het nu gaat om het opstellen van mijn trainingsschema's of het plannen van werkcolleges. Het structureren van mijn week per uur, geeft me een gevoel van controle en zorgt ervoor dat ik goed voorbereid ben op wat er komen gaat. Deze focus op planning die ik in de sport heb ontwikkeld, komt ook goed van pas op het werk. Omgekeerd: wat ik in de sport leer, zoals het stellen van prioriteiten en het stellen van grenzen, pas ik ook toe op mijn werk, vooral wanneer mijn werklast hoog is. Dit helpt me om een gezonde balans te behouden tussen mijn werk en sport.
Wat ben je van plan te doen met de vrijgekomen tijd als je stopt met triatlon?
In september neem ik een sabbatical van een semester. Mijn man en ik willen even herbronnen over wat we in de toekomst nog willen doen. Hoewel we zeker zullen blijven sporten, hebben we ook andere projecten nodig om ons op te focussen. We hebben plannen voor meerdere reizen, waaronder naar Azië en Nieuw-Zeeland. Het wordt een mix van ontspanning en avontuur.
Welke adviezen zou je willen geven aan atleten die ook sportieve ambities hebben naast hun studie of werk?
Kies iets wat je echt leuk vindt. Je moet het doen voor jezelf, niet voor anderen, anders houd je het niet vol. Als je iets doet wat je leuk vindt, presteer je ook beter. Het mooiste vind ik om te zien hoe sport mensen verbindt, zelfs op de universiteit. Collega's en studenten zijn vaak geïnteresseerd en gemotiveerd om actief te blijven. Ik denk dat ik ook een motivator ben geworden omdat ik sport en werk goed weet te combineren. Oh, en grappig genoeg krijg ik vaak verzoeken van studenten om me te volgen via Strava (app die hardloop- en fietsgegevens bijhoudt via GPS). Mijn regel is dat ik ze pas accepteer als ze geen les meer van me krijgen, dus ze moeten wachten tot dan!
Ruby van der Horst en Els Brouwers