
Erik Binst, zelfstandig financieel consultant met focus op de kmo.
Vlaanderen is een kmo-land. Naast vele kleine en middelgrote ondernemingen telt onze regio zeer veel zelfstandigen. Ook in de financiële dienstverlening. Erik Binst, lid van Ekonomika Alumni, is daar een voorbeeld van. Maar hoe is hij daartoe gekomen? En hoe positioneert hij zich in een sector met een groot aanbod aan dienstverleners?
Je bent zelfstandig financieel consultant. Hoe lang doe je dit al? Wat is sinds jouw afstuderen aan FEB jouw professioneel parcours geweest?
Erik Binst: Ik ben actief in mijn eigen onderneming “Erik Binst Financial Consulting”, afgekort EBFC, die ik heb opgericht na mijn pensionering in 2022. EBFC is dus geen voetbalploeg, maar mijn éénmanszaak.
Daarvoor was ik werkzaam bij Sport Vlaanderen (voormalig BLOSO), en heb ik als interim manager verschillende rollen vervuld bij organisaties zoals Noveon EMEA, Proximus HQ, DXC-Technology EMEA, Du Pont de Nemours EMEA, Hessenatie Logistics, Tessenderlo Chemicals, Umicore, GE Healthcare, Brico HQ, IBR en Rode Kruis Vlaanderen. Eerder in mijn loopbaan bekleedde ik verschillende functies in controlling en consolidatie bij Coleman, Camping Gaz & Eastpak EMEA en bij Computer Sciences Corporation Belux. Daarnaast werkte ik bij de toenmalige administratie van vennootschapsbelastingen en op het wereldwijde financiële hoofdkwartier van Mister Minit. Mijn carrière begon in het bedrijfsrevisoraat bij het huidige Deloitte, een werkplek die ik als een uitstekende leerschool beschouw.
Wat zijn nu precies de activiteiten die je uitoefent? Welke dienstverlening geef je aan je klanten? Werk je alleen of met personeel?
Mijn ondernemingsmissie luidt: “Samen bouwen aan jouw succesvolle financiële, organisatorische en taks-toekomst! – Hoe kan ik jou helpen?”. Deze drie pijlers van mijn diensten omvatten financieel advies zoals budgetteringen en ramingen opstellen, financiële analyses uitvoeren en mensen bijstaan en helpen met hun beleggingen. Daarnaast help ik kmo’s met organisatieadvies en het implementeren van ERP’s en boekhoudpakketten. Ook help ik kmo’s en particulieren met fiscaal advies, zoals het besparen van belastingen. Ik zou graag een bestuursfunctie opnemen in een kmo of familiebedrijf. Hiertoe volg ik nu de opleiding ‘adviseur familiebedrijven’ aan EHSAL Management School in Brussel.
Er is veel concurrentie op de markt van de financiële consulting, niet in het minst van de ‘Big 4’. Hoe positioneer jij je in die markt?
Ik beschouw mezelf niet als een concurrent van de ‘Big 4’, maar ik zou graag, zoals ik in het verleden reeds heb gedaan, opdrachten uitvoeren voor ‘Big 4’-organisaties, onder het motto ‘if you can’t beat them, join them!’
Wat zie jij als de grootste uitdagingen voor jouw bedrijf, maar ook voor de bedrijven waar jij diensten aan verleent?
De grootste uitdaging voor mijn praktijk is interessante klanten ontmoeten, en voor hen boeiende projecten kunnen uitwerken. Mijn klanten staan volgens mij voor nog grotere uitdagingen dan ik: namelijk succesvol zijn in deze moeilijke en snel veranderende maatschappij.
Heb jij aanbevelingen hieromtrent naar het beleid?
De Vlaamse overheid doet al veel inspanningen voor kmo’s, waardoor Vlaanderen kan beschouwd worden als hèt kmo-land bij uitstek! Kijk maar naar de initiatieven in het kader van de kmo-portefeuille, met subsidies en ondersteuning voor opleiding, advies en investeringen in onderzoek & ontwikkeling. Misschien kan het beleid hieraan nog meer middelen toewijzen, want het bedrijfsleven stimuleren, houdt eigenlijk in, waarde en werkgelegenheid creëren.
Wat heeft je opleiding aan de Leuvense faculteit je bijgebracht voor je business?
Eigenlijk ben ik een vreemde eend in de bijt aan FEB, gezien ik mijn masteropleiding, toen licentiaat, behaald heb aan VLEKHO (Vlaamse Economische Hogeschool), een kleine ‘business school’ in Brussel, destijds opgericht door de industrie en de banken. Ik heb daar de optierichting ‘kwantitatieve bedrijfseconomie’ gevolgd in de licenties. Ik vond dat ik na het behalen van mijn masterdiploma nog niet klaar was om naar de arbeidsmarkt te trekken. Daarom heb ik aansluitend op mijn VLEKHO-diploma, in Leuven aan FEB een MBA behaald in één jaar, met als major ‘finance’ en als minor ‘ICT-management’. Het positieve van deze MBA-opleiding was dat ze bestond uit een derde éénjaarsstudenten, zoals ikzelf, een derde buitenlandse studenten, en een derde ‘professionals’, die deze bijkomende opleiding over twee academiejaren spreidden. Het MBA had als voordeel dat het zeer praktijkgericht was. Het contact met de buitenlandse studenten en de professionals was ook verrijkend en leerrijk.
Tevens heb ik tijdens het MBA een latere werkgever ontmoet, medestudent Daniël Revyn, zelf oud-student handelsingenieur aan FEB. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de oriëntatie van mijn carrière. Hij gaf mij immers de waardevolle raad om, net als hij, mijn professionele loopbaan te starten bij één van de toenmalige ‘Big 8’- firms, omdat dit een goeie leerschool vormt voor het latere bedrijfsleven. En hij had gelijk!
Fa Quix
Meer info
- erikbinst@telenet.be
- +32 (0) 476 81 86 25
- https://www.linkedin.com/in/erik-binst/