Het cash kompas. De vier financiële vuistregels voor wie slimmer wil ondernemen

Met de regelmaat van de klok verschijnt er een boek over beter financieel beheer van een onderneming, of ook over ‘beter ondernemen door goed financieel’. Het is vooral vanuit dit laatste perspectief dat Brecht Verduyn zijn boek ’Het cash kompas’ (*) heeft geschreven (uitgeverij Sterck & De Vreese).
De auteur begint echt van bij het begin, met de vraag ‘Wat is de essentie van elke onderneming?’ Om over te schakelen op een cursus balanslezen, en vervolgens dieper in te gaan op financiële inzichten om uiteindelijk tot zijn cash kompas te komen (in Deel V). Daarin licht hij de vier financiële vuistregels toe die bedoeld zijn voor wie slimmer wil ondernemen.
Die vier vuistregels omschrijft de auteur als zijn ‘vier knoppen’. De cashpositie is knop 1. Het verschil in cashpositie tussen twee tijdstippen is de cashbeweging (knop 2). Cashrendement (knop 3) verwijst naar de bedrijfskasstroom (EBITDA). Het is één van de essentiële verklarende factoren van de cashbeweging en eveneens essentieel bij bedrijfswaarderingen en financieringsaanvragen. Alle operationele beslissingen (cashproductiviteit; knop 4) leiden uiteindelijk tot extra cash-outs en cash-ins en dus tot cashbewegingen.
Kortom, als we de impact van de operationele beslissingen kunnen vertalen naar de impact op de kasstroombewegingen, dan hebben we een instrument om financiële waardecreatie te meten, zo stelt Brecht Verduyn. Daarom vormt het inzicht in kasstromen de sleutel tot financiële waardecreatie. En dat werkt hij in zijn boek dan ook verder uit.
De auteur pakt de verschillenden financiële thema’s op een logische manier aan, en diept ze telkens uit gebruik makend van tal van overzichtelijke schema’s en infografieken. Hij legt daarbij elke stap ook uit. Door die vele infografieken is het wel een omvangrijk boek geworden van niet minder dan 340 bladzijden, maar je kan er meestal wel vlot doorheen gaan. Die infografieken zijn wel zeer overzichtelijk.
Het boek doet je vooral veel vragen stellen. Over hoe de situatie is en wat de impact is van de operationele beslissingen die worden genomen. Bijvoorbeeld of het gaat om een volume- of prijsprobleem, en wat je er (al dan niet ) aan kan doen, en natuurlijk met welke effecten op de cash-situatie en finaal de financiële resultaten. Diverse simulaties worden besproken. De auteur gebruikt daarbij eenvoudige cijfervoorbeelden.
Het boek kan interessant zijn voor zowel juniors als voor seniors die actief zijn in het financiewezen. Voor die laatsten zal dan eerder om een opfrissing gaan.
Fa Quix
(*) Brecht Verduyn. Het Cash Kompas. Dé vier financiële vuistregels voor wie slimmer wil ondernemen. Uitgeverij Sterck & De Vreese, 336 blz., 49,90€