“We hebben de overstap van België naar Taiwan als verrassend gemakkelijk ervaren”
Elfie Van Rensbergen studeerde vorig jaar af als handelsingenieur aan onze faculteit FEB, met als major ‘productie en logistiek’ en als minor ‘marketing’. Na haar stage in Taiwan is ze daar nu ook professioneel verder aan de slag gegaan.
Kan je een beschrijving geven van je functie en het bedrijf waarvoor je werkt?
Ik werk nu bijna vier maanden voor CDWE (CSBC-DEME Wind Engineering Co., Ltd.) in Taiwan, de joint venture van DEME met CSBC, de grootste scheepsbouwer van Taiwan. DEME is een toonaangevende aannemer op het gebied van offshore energie, milieusanering, baggerwerken en maritieme infrastructuur. Binnen de joint venture CDWE implementeer ik het programma voor continue kwaliteitsverbetering van DEME. Mijn instap in zowel de sector als het bedrijf is eerder organisch ontstaan. Bij het afstuderen had ik geen voorkeur voor een specifieke industrie of sector.
Intussen heb ik mijn werkomgeving leren kennen als een heel boeiende sector. Hoe meer ik erover te weten kom, hoe enthousiaster ik word! Er wordt voortdurend gepionierd met interessante en gigantische projecten, momenteel o.a. met de plaatsing van windturbines in de Taiwan Strait, die daarvoor een zeer goede ligging biedt. Voor de projecten waar ik aan meewerk kom ik ook buiten kantoor. Zo kreeg ik een volledige rondleiding op het installatieschip Green Jade, van machinekamer tot boven in de kraan, van waaruit je de indrukwekkende schaal van de projecten ten volle ervaart!
“We wonen in de hoofdstad Taipei, wat onze uitvalsbasis is: we reizen zowel naar overige havens in Taiwan waar er projecten zijn, als naar andere landen in de regio waar zich productiesites bevinden.”
Hoe ben je in contact gekomen met deze joint venture en de jobopportuniteit?
Mijn man, die burgerlijk ingenieur bouwkunde studeerde aan de KU Leuven, werkte al voor DEME in België. We wilden naar het buitenland en dankzij de projecten van DEME in Taiwan konden we vertrekken. Je zorgt er best voor dat het pakket helemaal klopt om als koppel internationaal te gaan. We wonen in de hoofdstad Taipei, wat onze uitvalsbasis is: we reizen zowel naar overige havens in Taiwan waar er projecten zijn, als naar andere landen in de regio zoals Vietnam of Zuid-Korea waar zich productiesites bevinden.
We hebben de overstap van België naar Taiwan als verrassend gemakkelijk ervaren. De Taiwanezen zijn zeer behulpzaam en springen meteen bij als ze zien dat je ergens vastzit: of het nu gaat over het gebruik van deelfietsen of hulp bij de vertaling naar het Engels als de communicatie met een andere Taiwanees wat moeilijker verloopt. Ook op het werk ervaar ik de samenwerking als erg prettig. Zolang je respectvol en niet al te direct bent, is het ijs vrij snel gebroken. Taiwan is een kruispunt van diverse invloeden – onder andere Chinese, Japanse en Amerikaanse – waardoor er een open klimaat heerst.
De Vereniging van Nederlandstaligen in Taiwan, een gemeenschap van Vlamingen en Nederlanders, organiseert regelmatig activiteiten waar we af en toe aan deelnemen. Ook dat helpt om ons verder te integreren en ons helemaal thuis te voelen. Zo maakte ik kennis met een Taiwanese vrouw die getrouwd is met een Belg. We hebben een language exchange geregeld: zij leert mij Chinees en ik haar Nederlands, ter voorbereiding van hun terugkeer naar Vlaanderen waar hun zonen gaan studeren. Het open klimaat bij zowel de Taiwanezen als de internationale gemeenschap, opent heel wat deuren!
Polyvalente basis
In welk opzicht was de opleiding van Handelsingenieur een meerwaarde voor jouw functie?
Ik heb een passie voor het oplossen van problemen, om te puzzelen tot iets klopt, weliswaar zonder een concreet idee waarvoor ik die passie wilde inzetten. Daarom heb ik gekozen voor een brede opleiding waarbij ik mijn opties maximaal open kon houden, en waarin ik mijn passie volop kon ontwikkelen en versterken. Handelsingenieur als brede, analytische opleiding sprak me dan ook meteen aan: de rijkdom van het curriculum, met vakken zoals statistiek, bedrijfsinformatica, diverse ingenieursvakken, Project Management, Finance, Engels en andere taalvakken … vind ik een absolute sterkte. Ook de vaardigheden die doorheen de opleiding worden ingeoefend, zoals je snel inwerken in nieuwe onderwerpen, zijn een groot pluspunt.
Hoe ervaar je de keuze voor je studie nu je je eerste stappen zet als professional?
Mijn diploma maakt dat ik in diverse bedrijven aan de slag kan. Dat is erg nuttig als je graag in het buitenland wil werken. Via de studie handelsingenieur beschik ik over een polyvalente basis die me breed inzetbaar maakt, ook binnen een sector zoals offshore windenergie. Wat ik aan specifieke kennis mis om mijn werk goed te kunnen doen, kan ik vlot bijwerken via allerlei trainingen die via het werk aangeboden worden.
Kan je nog wat meer uitleg geven over je specifieke werkzaamheden en hoe je opleiding je helpt om daarin succesvol te zijn?
Als optimization officer werk ik aan de continue verbetering van de uitvoering van de projecten. De offshore wind sector is bijzonder uitdagend en continue innovatie en goede informatiedoorstroming tussen de projecten is essentieel. Bij de huidige plaatsing van offshore windmolens in de Taiwan Strait gaat het om complexe installaties dieper in de zee, waarbij bijvoorbeeld de stabiele verankering op de bodem een organisatorisch en technologisch huzarenstuk is. Een efficiënt verloop van de processen is cruciaal om te komen tot een optimaal en duurzaam resultaat.
Ik heb een coördinerende rol waarbij ik contacten heb met diverse stakeholders, zoals de project controls managers, lead engineers en het management naar wie ik periodiek rapporteer. Het is een algemene functie waarin ik geen diepgaande financiële berekeningen maak, maar wel werk met geglobaliseerde financiële data en data-analyse. Binnenkort ga ik me verdiepen in de diverse processen om op basis daarvan nieuwe verbeteringen voor te stellen. Mijn opleiding, en met name de vakken binnen mijn major productie en logistiek, biedt hiervoor een stevige basis. De wetenschappelijke kant van mijn studie stelt me in staat een brug te slaan tussen technisch werk op de werkvloer en het management. Voor mij is het een ideale eerste job, omdat ik in aanraking kom met alle belangrijke aspecten van het bedrijf, veel contacten leg en enorm veel leer in korte tijd.
“Je studietijd is hét moment om jezelf te ontdekken en te ontdekken wat je gelukkig maakt.”
Optimaal communiceren is cruciaal
Zijn er naast een brede én specifieke kennis nog andere zaken van belang binnen je huidige job? In welke mate heeft jouw opleiding daarin bijgedragen?
Mijn functie is nieuw binnen de joint venture, waardoor ik de kans krijg mijn rol zelf vorm te geven. Optimale communicatie, tijdig overleggen en het goed overbrengen en verwerken van informatie zijn cruciaal, net als het geven en ontvangen van feedback met oog voor de context. Omdat ik deze vaardigheden tijdens mijn opleiding beperkt heb kunnen oefenen, pleit ik voor een verplichte stage in het curriculum, al besef ik dat dit niet evident is om te organiseren.
Zijn er, naast de beperkte momenten binnen de opleiding om te proeven van de praktijk, tijdens je studie andere mogelijkheden geweest om je ‘soft skills’ te kunnen oefenen in een praktische context?
Tijdens mijn studie ben ik op Erasmus gegaan naar de Technische Universität München, een prachtige omgeving en een bijzonder nuttige leerervaring: ik kreeg er de kans om mijn Duits te verbeteren en om mezelf te leren kennen, weg van mijn normale omgeving.
In mijn laatste masterjaar ben ik voorzitter geweest van het Universitair Koor en heb daar ervaring opgedaan die me nu heel goed van pas komt. Dankzij de flexibiliteit van de universiteit heb ik toen mijn masterproef met een half jaar kunnen verschuiven.
Door de timing van mijn afstuderen kreeg ik de kans om stage te lopen bij Flanders Investment and Trade in Taipei, de ideale manier om praktijkervaring op te doen en mijn nieuwe thuisland te verkennen. Ik werkte er samen met een gedreven team dat de economische samenwerking tussen Vlaanderen en Taiwan bevordert. De contacten die ik daar legde, hielpen me uiteindelijk om mijn huidige baan te vinden. Deze eerste werkervaring in het buitenland, in een andere cultuur, bracht me opnieuw buiten mijn comfortzone. Doordat dit steeds succesvol verloopt, zet ik die stappen nu met meer vertrouwen en voldoening!
Hoe ziet de toekomst er uit?
De opdracht loopt tot 2025 dus bekijken we het eerder op korte termijn. Ik ben erg enthousiast over mijn huidige positie die veel mogelijkheden biedt voor de toekomst. Naar mijn gevoel ligt het speelveld open en kan dit nog een tijd zo blijven: zeer aangenaam voor jonge professionals.
Heb je nog tips voor studenten aan de start van hun opleiding?
Probeer zoveel mogelijk ervaringen op te doen, zowel binnen als buiten je studie. Maak gebruik van de studiebegeleiding, zeker als je vragen hebt over de inhoud of flexibiliteit van je studieprogramma. Ga op Erasmus, doe een (buitenlandse) stage, sluit je aan bij een studentenvereniging, en kom buiten je comfortzone. Daag jezelf uit! Je studietijd is hét moment om jezelf te ontdekken en te ontdekken wat je gelukkig maakt.
Peter Vancompernolle