Ekonomika in samenwerking met Antwerpen, Brussel en Kortrijk

Een goede samenwerking tussen de verschillende campussen is elk jaar een belangrijk punt en wordt alleen maar belangrijker. Elke vereniging wil hier natuurlijk werk van maken om dit doorheen het jaar te verbeteren. We zaten samen met de vier verschillende studentenverenigingen Ekonomika, Absoc, Ekonomika Kulak en Ekonomika Brussel om te peilen naar hun kijk op de start van dit academiejaar.

Ignas Verheyen -Ekonomika

WAT ZIJN VOOR JOU DE BELANGRIJKSTE PUNTEN UIT HET BELEID? Ons beleid is opgebouwd uit vijf domeinen waar we in het 92e werkingsjaar volop op willen inzetten: redefining the core communities, hervormen van Ekonomika Career, een Truly international Ekonomika vormen, stimuleren van de digitale omwenteling en attracting & retaining motivated people. Ik denk dat het moeilijk is om één van deze domeinen uit te kiezen als de ‘meest’ belangrijke. Er zijn echter wel bepaalde concrete actiepunten binnen deze domeinen die ik graag even toelicht. In het kader van meer community creatie overheen de campus, hechten we veel belang aan de gezellige inrichting van de EkoBar. Hiervoor zullen we Ekobar volledig herinrichten, dusdanig dat we de economist in een gezellige setting kunnen ontvangen. Hiernaast leven we in een wereld die steeds meer waarde hecht aan automatisering en inzichten op basis van data. Ook voor Ekonomika liggen hier mooie kansen om onze studenten nog beter van dienst te kunnen zijn. Hiervoor hebben we de functie IT & Analytics in het leven geroepen. Tot slot trekken we vanaf dit jaar naar Brussel met een kursusdienst. Een zeer grote stap in de richting van Ekonomika Brussel.

DE KIESWEEK VOORBEREIDEN WAS ZEKER NIET MAKKELIJK DIT JAAR. HOE HEBBEN JULLIE DIT AANGEPAKT EN HOE KIJK JE EROP TERUG? Voor ons was het van cruciaal belang dat er een Kiesweek zou zijn. Hierbij was het uitgangspunt vanaf dag één dat de studenten al zo lang op kot zaten en dat veilig entertainment mogelijk zou moeten zijn. Binnen welk kader dit veilig entertainment mogelijk zou zijn, was tot een maand voor onze kiesweek een groot vraagteken. Na elk overlegcomité kwamen we samen om al onze plannen te herbekijken (vaak volledig weg te gooien) en met veel goede moed een nieuwe kiesweek uit te denken, die ons op dat moment realistisch leek. Hierbij hebben we steeds veel steun van stad Leuven en de politie mogen ondervinden, wat achteraf gezien een absolute meerwaarde was. De rode draad doorheen onze voorbereiding was dan ook eigenlijk ‘creativiteit’. Zowel op vlak van samenwerkingen uitdenken met partners als onderling een band creëren in digitale tijden. Ik ga zeker niet beweren dat de onzekerheid nooit op het moraal of de motivatie heeft gewogen, maar achteraf zijn we hier als ploeg echt wel sterker uitgekomen. Dus ik blik zeker positief terug naar een periode waarin we onszelf hebben moeten leren overtreffen en vernieuwen!

WAT HEEFT ERTOE GELEID DAT JE UITEINDELIJK PRAESES BIJ EKONOMIKA BENT GEWORDEN? EN HEB JE TIPS MEEGEKREGEN VAN OUD-PRAESESSEN? Mijn liefde voor Ekonomika en het verenigingsleven is begonnen in mijn eerste jaar. Toen kwam ik voor de eerste keer in aanraking met Ekonomika door mee te spelen in de Revue. Ik herinner het me nog heel goed, hoe ik als eerstejaars totaal verbaasd was van hoe zot Ekonomika op diverse vlakken wel niet was. Hierop volgde twee jaar bij een comité, namelijk comité cultuur & lectuur en vervolgens comité development: twee prachtige en toffe jaren! Het moment dat de beslissing viel om praeses te worden kwam door drie redenen. Eerst en vooral had ik er al prachtige jaren bij Ekonomika op zitten en wou ik dit graag verderzetten op een actievere manier. Hiernaast kwam van bepaalde personen wel eens de vraag of ik het niet zou overwegen. En tot slot leek het me een geweldige ervaring om vriendschappen voor de rest van je leven op te bouwen.

HOE ZIE JIJ DE SAMENWERKING MET VERENIGINGEN VAN ANDERE CAMPUSSEN VOOR HET KOMENDE JAAR? Bij Ekonomika zetten we al enkele jaren in op onze samenwerking met andere verenigingen. Deze trend willen wij in het 92e werkingsjaar nog verder doortrekken. Zo zijn we aan het kijken om samen met Absoc Antwerpen op skireis te gaan. Daarnaast staan we in nauw contact in Kortrijk met Ekonomika KULAK, waarmee we momenteel zeer goede banden hebben. Tot slot zal ook een nieuwe zustervereniging Ekonomika Brussel het levenslicht in het studentenlandschap zien. Wat voor ons het belangrijkste uitgangspunt is, is dat wij samen met al deze facultaire richtingen het maximale voor de student kunnen aanbieden en dusdanig door samenwerken elkaar sterker maken.

NAAR WELK EVENEMENT KIJK JIJ HET MEESTE UIT?

Persoonlijk ben ik altijd een die hard 24 urenloopfan geweest. De sfeer die dit evenement weet te brengen overtreft echt alles. Ik ken weinig plaatsen waar je zoveel emoties op één uur kan voelen als rond of op de piste van de 24 urenloop. Blijdschap, extreme vermoeidheid, traantjes, … het is er allemaal! Hierbij gaan we dit jaar zeker ook om de 3de plaats binnen te halen. ;). Dat maakt deze 24 urenloop al helemaal onvergetelijk!

Floor Christiaen - ABSOC

WAT IS JOUW HOOFDDOEL VOOR HET KOMENDE JAAR?

Komend academiejaar willen wij met Absoc de stijgende groei van onze studentenvereniging aanhouden. Specifiek zal er ingezet worde n op onze Leisure-activiteiten. Dit zou inhouden dat er meer cantussen en TD’s zouden plaatsvinden alsook onze eerste Middag-TD en onze eerste TD op een externe locatie. Verder zijn we volop bezig met inzetten op de relaties met andere studentenverenigingen zodat Absoc ook op andere onderwijsinstellingen aan naamsbekendheid kan winnen. Tot slot hebben ook wij afgelopen jaar onze jobbeurzen en workshops online gehouden wat toch wel een grote invloed had op het aantal aanwezige studenten. De betrokkenheid van de studenten omtrent deze events zal dus ook onze nodige aandacht krijgen.

EEN KIESWEEK VOORBEREIDEN WAS ZEKER NIET MAKKELIJK DIT JAAR. HOE HEBBEN JULLIE DIT AANGEPAKT EN HOE KIJK JE EROP TERUG?

De kiesweek organiseren liep ondanks de beperkte mogelijkheden en de coronamaatregelen erg vlot bij ons. De organisatie van onze kiesweek begon al enkele maanden op voorhand met de praesidiumleden van het aftredend praesidium die ook een functie zouden innemen in de opkomende ploeg. De organisatie ging van start met een online call waarin een brainstormsessie plaatsvond. Hier werden mogelijke thema’s en bijhorende activiteiten verzonnen. In een latere fase werden verschillende werkgroepen opgericht rond de verschillende activiteiten die in onze kiesweek zouden plaatsvinden. In deze werkgroepen namen de leden zelf initiatief en verdeelden ze de taken onderling. Op regelmatige basis werd opnieuw een call ingepland om de rest van de opkomende ploeg een update te geven over de stand van zaken.

WAT HEEFT ERTOE GELEID DAT JE UITEINDELIJK PRAESES BIJ ABSOC BENT GEWORDEN? EN HEB JE TIPS MEEGEKREGEN VAN OUD-PRAESESSEN? De beslissing om mij kandidaat te stellen als opkomend praeses heeft mij heel lang beziggehouden. De belangrijkste drijfveer die ik had was de enorm grote passie die ik doorheen mijn jaar als comitélid en mijn twee jaren als praesidiumlid voor Absoc ontwikkeld heb. Doordat een praesidiumlid bij ons ook meerdere jaren in het praesidium kan zitten, ontstaan erg intieme banden en goede vriendschappen. Afgelopen jaar was ik Vice-Praeses Financiën waardoor ik enorm veel informatie binnenkreeg omtrent het bestuur van Absoc in nauwe samenwerking met de Vice-Praeses Partnerships en de Praeses. Op deze manier kreeg ik een goed beeld van welke kwaliteiten een praeses dient te hebben en welke zaken van hem of haar verwacht worden. Natuurlijk heb ik ook contact opgenomen met de praesides van Absoc van de laatste drie jaar en heb ik naar hun ervaringen gepolst. Ze vertelden me eigenlijk allemaal hetzelfde, namelijk dat het veel werk met zich meebrengt maar dat de voldoening die je eruit haalt het meer dan waard is. Zowel met Céline, Niels als Angus (praesides van de laatste drie werkingsjaren) heb ik regelmatig contact en durf ik ook nu en dan wel eens advies in te winnen.

HOE ZIE JIJ DE SAMENWERKING MET VERENIGINGEN VAN ANDERE CAMPUSSEN VOOR HET KOMENDE JAAR?

In Antwerpen zijn we volop bezig met het bouwen aan connecties met andere clubs. Zo liggen er onder anderen reeds plannen op tafel voor leisure samenwerkingen met verschillende clubs. Samenwerkingen tussen de verschillende FEB-campussen van KU Leuven zijn ook reeds volop aan de gang. Samen met Ekonomika en Ekonomika Brussel staat er een stagefair op de planning waarbij studenten van de verschillende campussen terecht kunnen voor de zoektocht naar een stageplaats. Verder waren er al enkele woorden gewisseld met Ekonomika om ook dit jaar een TD in Leuven/Antwerpen samen te organiseren. Wij kijken alvast uit naar een fijne samenwerking!

NAAR WELK EVENEMENT KIJK JIJ HET MEESTE UIT? Er zijn verschillende activiteiten waar ik naar uit kijk maar ik denk dat de echte studentikoze activiteiten zoals cantussen, TD’s en kroegentochten na een jaar van online-activiteiten en weinig fysiek contact mijn absolute voorkeur hebben. Ik ben er dan ook van overtuigd dat onze feestleiders Vincent en Lukas alles uit de kast zullen halen om Absoc ook dit jaar weer op de kaart te zetten. Verder is het ook mijn laatste jaar als student en komt de arbeidsmarkt toch ook redelijk dichtbij. Een fysieke jobbeurs georganiseerd met onze Partnerships en Professional Team zal dus voor mij zeker ook een meerwaarde bieden. Charlotte, Davina, Selcan, Axel Gianni en Charlotte zijn al aan de voorbereidingen begonnen en ondanks een coronajaar verbazen ze me telkens weer met hun vorderingen. Tot slot hebben onze dames van cultuur, Famke en Stien, ook reeds hun planning toegestuurd en zoals elke dame kan ook ik een kaas-en wijnavondje enorm appreciëren.

ARNE MESTDAGH EKONOMIKA KULAK

KAN JE IN ENKELE WOORDEN BESCHRIJVEN WAAR JULLIE VOOR STAAN EN WAT JULLIE HOOFDDOEL IS VOOR HET KOMENDE JAAR?

Wij zijn Ekonomika KULAK, wat eigenlijk de faculteitsvereniging is voor de economisten. Bij ons zijn dat de studenten TEW en Handelsingenieur. Ons hoofddoel is het helpen en aangenamer maken van het eerste studiejaar voor deze studenten. Dit doen we door activiteiten zoals peter- en meteravond, Ekonomikaweek, feestjes etc. te organiseren. Daarnaast zijn we ook van plan infoavonden te plannen, met onderwerpen die voor een bepaalde periode relevant zijn, waarin we de studenten economie nuttige informatie verschaffen en ze de kans geven om vragen te stellen.

WAT HEEFT ERTOE GELEID DAT JE UITEINDELIJK VOORZITTER VAN EKONOMIKA KULAK BENT GEWORDEN? EN HEB JE TIPS MEEGEKREGEN VAN OUD-VOORZITTERS?

In het eerste studiejaar heb ik mij enorm geamuseerd mede door de activiteiten en de goede ondersteuning van het Ekonomika KULAK-kerncomité. Zij zorgden ervoor dat je, ondanks corona toch wat mensen leerde kennen die ook economie studeren, waardoor je je toch al wat meer thuis voelde op de campus. Ik vind het heel belangrijk dat studenten zich thuis voelen, zich goed voelen en het naar hun zin hebben. Daarom wilde ik voorzitter worden van Ekonomika KULAK, om de studenten te laten weten dat ze er zeker niet alleen voor staan en dat ze ten allen tijde op ons kunnen rekenen.

NAAR WELK EVENEMENT KIJK JIJ HET MEESTE UIT?

Ik kijk het meest uit naar de Ekonomikaweek. Dit is een week waarin we elke dag superleuke en gekke activiteiten zullen voorschotelen aan de economisten (niet per se van Kortrijk: elke Ekonomika/Absoc-student is van harte welkom). Door corona kon de Ekonomikaweek van 2021 niet doorgaan zoals het zou moeten en daarom willen we er dit jaar een onvergetelijke week van maken.

HOE ZIE JIJ DE SAMENWERKING MET VERENIGINGEN VAN ANDERE CAMPUSSEN VOOR HET KOMENDE JAAR? De samenwerking zal volgens mij vlot verlopen en ik hoop dat we toch zeker één keer samen een activiteit kunnen organiseren, want wie staat er nu niet te springen voor een crazy collab.

SIMON MERTENS EKONOMIKA BRUSSEL

ER WORDT DIT JAAR EEN EERSTE GROTE STAP GEZET NAAR EKONOMIKA BRUSSEL. WAT IS JULLIE PLAN VAN AANPAK MET DE KURSUSDIENST IN BRUSSEL? EN HEB JE GOEDE VOORUITZICHTEN?

Een goed half jaar geleden vroeg de faculteit ons of we de taak van Standaard Boekhandel niet zouden kunnen overnemen in Brussel zoals dat bijvoorbeeld ook in Leuven al gebeurt. We hebben hier niet lang over moeten twijfelen, want dat is natuurlijk de perfecte opportuniteit om in contact te komen met de Brusselse studenten en vooral om een impact te hebben op de studiekost. We zullen komend jaar met een geëngageerd team de boeken voor alle Brusselse KU Leuven studenten voorzien vanuit onze Kursusdienst. Dit zien we echt als het begin van een vereniging die volgens de Utile et Dulci waarden het studentenleven nog meer kleur kan geven en we kijken er echt naar uit om te starten in september.

ZIJN ER NAAST DE KURSUSDIENST NOG ANDERE ZAKEN DIE EKONOMIKA GAAT FACILITEREN VOOR DE STUDENTEN IN BRUSSEL? Zoals we zelf graag zeggen willen we eerst leren wandelen voor we aan de sprint beginnen. We hopen dus succesvol de boeken te voorzien voor alle KU Leuven studenten op campus Brussel. Als de opstart vlot verlopen is willen we met een aantal creatievelingen een paar activiteiten op poten zetten rond onthaal en jaarbonding. Uit onderzoek blijkt dat daar bij de Brusselse studenten echt nood aan is en daar willen wij op in spelen. De voornaamste focus van Ekonomika Brussel moet zijn om de studenten dichter bij elkaar te brengen, dit door een Kursusdienst door en voor studenten maar ook via kleine sociale activiteiten. Daarnaast zal het aanbod van Ekonomika Leuven ook opengesteld worden. Zo zullen we bussen inleggen voor de 24 uren-loop en Career Brunch II. Maar ook zullen er treintickets terugbetaald worden voor de Future Self Days, Business to University lectures en meer. Ook het galabal en de skireis zullen toegankelijk zijn voor de Brusselse studenten. Zoals elk jaar zal de Leuvense Case Competition ook haar selectiedag hebben in Brussel. Met een goed evenwicht tussen eigen activiteiten en het openstellen van Leuvense activiteiten hopen we de Brusselse studenten in ons eerste jaar een mooi aanbod aan activiteiten te voorzien.

VEEL STUDENTEN DIE IN BRUSSEL STUDEREN ZITTEN NIET OP KOT OF PENDELEN VANUIT LEUVEN. VERMOEILIJKT DIT DE OPRICHTING VAN EEN EKONOMIKA BRUSSEL NIET? Moeilijker zou ik niet zeggen, eerder anders. We moeten ons bewust zijn dat de campus in Brussel helemaal anders in elkaar zit dan bijvoorbeeld de Antwerpse of de Leuvense campus. De activiteiten zullen meer overdag moeten plaatsvinden, mede door het groot aantal pendelstudenten. We zijn wel zeer aangenaam verrast door het aantal enthousiaste studenten dat al aangegeven heeft om een handje te komen helpen bij de opstart. En zij hebben ook het inzicht over hoe de campus werkt en wanneer studenten graag naar activiteiten zouden willen komen. Heb je interesse om Ekonomika Brussel mee op te starten? stuur dan gerust een mail naar brussel@ekonomika.be