LIGHTS ON VAN EYCK: AN EXPERIENCE

Hebben we ondertussen al niet alles gezien of geleerd over Van Eyck? Ja en neen. Want ‘Light on van Eyck’ is er in geslaagd om een extra dimensie toe te voegen aan de ganse Van Eyck-belevenis. Iets wat echt nog niet te zien was… en dus nam Ekonomika Alumni Oost-Vlaanderen onze alumni mee naar deze verbazingwekkende en moderne interpretatie van het oeuvre van Van Eyck.

EXPERIMENTEREN MET LICHT EN KLEUR Van Eycks talent om met kleuren en licht te spelen was ongezien in de 15e eeuw. Hij kon daarvoor rekenen op een immense bewondering. De productie van “Lights on Van Eyck” probeert die verwondering van toen weer te laten beleven. Brits kunstenaar Mat Collishaw brengt ’s werelds meest gekende triptiek van de Vlaamse primitieven écht tot leven. In deze beleving zetten Create.eu en Mankind – twee technologisch creatieve bedrijven – de meesterwerken van Van Eyck om in een uniek licht- & klankspektakel in drie delen om u nog meer te verwonderen over Van Eyck.

Eerst werden we in de Sint-Niklaaskerk, een mooi voorbeeld van Scheldegotiek, ondergedompeld in een digitale en muzikale interpretatie van Het Lam Gods en Van Eycks oeuvre. Met projecties gevuld tot in de nok van de kerk beleefden we een half uur puur genot, georkestreerd door 4 robotachtige camera’s die er in slaagden om ons van de ene verbazing in de andere te laten vallen. Alsof we echt in de tijd van Van Eyck werden teruggekatapulteerd. Dit moet de middeleeuwse mens ook gevoeld hebben bij het aanschouwen van de werken van Van Eyck.

DE GESCHIEDENIS HERBELEVEN De woelige geschiedenis van het Lam Gods beroert ons nog steeds, maar de digitale weergave ervan gaf ons het gevoel dat we zelf in die geschiedenis stonden en herbeleefden. Zo zaten we midden in de beeldenstorm van de 16e eeuw, zagen we de Franse soldaten het kunstwerk in de 18e eeuw meenemen naar Parijs, we keken met afgrijzen naar de beschadiging bij een grote brand in de 19e eeuw, volgden de roof door Hitler om het nadien te verstoppen in een zoutmijn, … alles maakten we mee op deze digitale reis. Na de projectie konden we even alle indrukken wegspoelen bij een heerlijk lokaal biertje. Dat bracht ons volledig in the mood om onze uitstap te vervolledigen met een korte wandeling door de Kuip van Gent, geheel in de sporen van Van Eyck anno 1432, onder begeleiding van deskundige gidsen. We zullen bij ons volgend bezoek aan Gent zeker telkens weer herinnerd worden aan die mooie zichten en gebouwen die de grootmeester zelf ooit gezien heeft.

Patricia De Waele Voorzitter Ekonomika Alumni Oost-Vlaanderen