MARKETING (MEETS FINANCE)

Chris Burggraeve, alumnus van FEB en voormalig Global Chief Marketing Officer bij AB InBev, is en blijft gepassioneerd om de brug te slaan tussen marketing and finance, tussen Main Street en Wall Street. Recentelijk heeft hij er een tweede boek over geschreven: Marketing is not a black hole (*). Wij spraken via Zoom met kosmopoliet Chris Burggraeve, die op dat moment in Turkije verbleef.

WAAROM DIT TWEEDE BOEK OVER ‘EEN MOODY’S OF EEN MICHELIN VOOR MARKETING EXCELLENCE’? Chris Burggraeve: Eigenlijk is dit een sequel van mijn eerste boek ‘Marketing = Finance = Business’. Op het einde van dat boek kwam het aspect van de relatie tussen Finance en Marketing diepgaander aan bod. In feite kwamen we tot de vaststelling dat de twee functies na 50 jaar nog steeds een verschillende taal spreken. Er bestaan ondertussen ratings voor alles, maar geen ‘rating’ voor de marketingkwaliteit van een bedrijf. Terwijl er in de Finance wel heel wat ratings bestaan, bv. Moody’s. Of om het nog aanschouwelijker te maken: de Michelinsterren in de restaurantsector. Zelfs wanneer die systemen niet perfect zijn, geven ze toch een indicatie over de kwaliteit.

WAS OF IS DAAR DAN EEN NOOD AAN? Chris Burggraeve: Wel, je moet dat durven bekijken met de ogen van Wall Street-lui, van de investeerders en beleggers die willen weten wat de kwaliteit is van die bedrijven, niet alleen financieel, maar ook op het vlak van marketing. Wat is de sterkte van een merk voor een investeerder anders dan de Net Present Value (NPV) van zijn toekomstige kasstromen? Als dat merk duurzame prijskracht heeft, verhoogt de Net Present Value. Een zwak merk zal zijn prijs zien afkalven, met een lagere NPV tot gevolg. Maar voor veel investeerders is die marketing-finance analyse vandaag een Black Hole. Ik wil aantonen dat dat niet zo hoeft te zijn. Ik reik antwoorden aan. Vandaar dat op de cover van mijn boek ook staat ‘Finally Wall Street can decode the dark marketing universe. Before investing, rate companies on marketing excellence, in seconds.’

MET ANDERE WOORDEN, JIJ BIEDT TOEGEVOEGDE INFORMATIEWAARDE AAN VOOR DE POTENTIËLE BELEGGERS, DOOR DE MARKETINGKWALITEIT VAN BEDRIJVEN OP EEN EENVOUDIGE MANIER ZICHTBAAR TE MAKEN. WAAROM IS DIE INFO ZO BELANGRIJK? Chris Burggraeve: Om bétere investeringsbeslissingen te kunnen nemen. De bestaande financiële ratio’s en rankings zeggen niet alles, en slaan ‘due diligence’ over merkkracht dikwijls volledig over – wegens tijdgebrek of onwetendheid. Ze vertellen niet het hele plaatje van een bedrijf. Maar Marketing is een fundamentele factor voor hun succes, en zeker voor bedrijven met merknamen. Inschatten hoe goed een bedrijf is in marketing helpt de waardering van een bedrijf juister in te schatten. Zodat er no regrets volgen bij een investering, of zoals op de cover van mijn boek staat: Much less buyers remorse, more marketing miracle$. Met een dollarteken. Excellente marketing zorgt ervoor dat een bedrijf een duurzame prijskracht heeft. Prijs is dus de doorslaggevende factor. Ik had een paar jaar geleden het geluk met Philip Kottler te praten over zijn gekende ‘4Ps’ (Product, Prijs, Promotie en Plaats). Na discussie gaf hij toe dat ‘Prijs’ misschien zoniet de belangrijkste, dan toch de meest onderschatte en ongeliefde P is (vooral bij de marketeers zelf). We moeten ‘Prijs’ herinvullen als ‘de duurzame prijskracht’ die je kan opbouwen als bedrijf. Marketing moet ervoor zorgen dat je merk een hoge prijs kan behouden, en zelfs verhogen boven de inflatie, zonder volumeverlies, kortom een sterke prijskracht heeft. Het komt erop aan om de prijsinelasticiteit van het merk te vergroten. Een eenvoudige rating kan dat duidelijk maken, maar daar zit natuurlijk een ijsberg van data en systemen achter.

EEN SNEL EN EENVOUDIG SYSTEEM OM DE MARKETINGKWALITEIT TE METEN, OKÉ, MAAR HOE DOE JE DAT IN DE PRAKTIJK? Chris Burggraeve: Door een model te maken. Ik heb het ‘ALPHA M’ model gedoopt. In mijn boek verhelder ik dat door u 8 vragen te laten beantwoorden. Over uw marketingaanpak en -performantie. Dat zal u een vrij goed inzicht geven van uw kwaliteit op vlak van marketing. Uiteraard heb ik het model grondig laten evalueren door experten uit zowel de academische als uit de bedrijfswereld. Maar om daar echt het fijne van te weten te komen, moet u toch het boek lezen.

UIT DIT ALLES KOMT ÉÉN VAN UW STOKPAARDJES NAAR BOVEN: DE RELATIE TUSSEN FINANCE EN MARKETING. Chris Burggraeve: Juist. Eigenlijk is dat iets dat mij gedurende mijn hele loopbaan al is opgevallen, die twee verschillende planeten, die van Finance en die van Marketing. Die leven echt naast mekaar, in silo’s. Ik tracht beide planeten wat dichter bij mekaar te brengen. Want dat ze zo ver van mekaar staan, leidt tot veel frustratie, maar ook tot onnodig geldverlies. En de ‘root cause’ van die ‘Managerial Marketing-Finance Gap’ in de bedrijfswereld ligt eigenlijk in de academische wereld, waar mijn boek aantoont dat er nauwelijks kruisbestuiving bestaat tussen Finance en Marketing. Een meer transversale aanpak zou beide ten goede komen. Het boek reikt ook een heel concrete visie aan voor departementsvoorzitters en decanen: ’MFX’, wat staat voor de ‘Marketing Finance Exchange”. In het laatste hoofdstuk van het boek staat een gedetailleerd driestappenplan om een ‘MFX Center of Excellence’ uit te bouwen. En er is al één universiteit die dat wil doen (zie verder).

EN HOE REAGEERT DE ACADEMISCHE WERELD OP JOUW IDEEËN? Chris Burggraeve: Positief. Vlerick-decaan Marion Debruyne had mij geïnspireerd om verder te borduren en over het onderwerp een PhD/DBA te maken (een samenwerking met FEB van KU Leuven en UGent). Ik ben er na rijp beraad en een lang goedkeuringstraject ook effectief mee gestart, maar kort na de start ben ik er mee gestopt – in volle samenspraak met de promotoren. Toen ik er dieper inzat en beter begreep wat een PhD echt allemaal inhield, en waar het naar toe zou leiden, was de opportuniteitskost te groot. Ik had mijn ideeën en kennis al te ver opgebouwd, en stak liever die kennis in mijn eigen boek, met grotere intellectuele vrijheidsgraden, dan in een langlopend (te) strak academisch traject. Pas op, ik had dit boek nooit zo snel en zo diepgaand kunnen afwerken als ik het DBA-traject niet had gedaan. Het ‘MFI’-vakgebied, de Marketing Finance Interface, is in academische kringen een relatief recent vakgebied, slechts een goeie 30 jaar jong. Marketing en Finance zelf dateren van de jaren zestig. Ik heb alle academische literatuur hierover grondig gelezen, en samengevat in één hoofdstuk zodat lezers van het boek veel tijd besparen (lacht). Eén van de top-proffen in MFI in de wereld is trouwens een Belg die al decennia in de VS doceert aan UCLA, en die een reeks proffen aan de KUL FEB als doctorandi heeft begeleid (Dominique ‘Mike’ Hanssens). Samen met Raj Srivastava, de decaan van het nummer 1 MBA-school van India (ISB), is hij één van de drijvende academische krachten achter de idee dat “Main Street should speak better Wall Street, and vice versa”. Raj staat op de achterflap met een mooie aanbeveling.

ALS HET ZO’N RELATIEF JONG VAKGEBIED IS, WAAR WORDT DIE OPLEIDING DAN GEGEVEN? AAN DE FEB? Chris Burggraeve: Gegeven de onderzoeksinteresse van de proffen in FEB in Leuven spitst Marketing zich historisch vooral toe op de consumenten- en gedragskant van marketing, en ook een stuk op een zeer doorgedreven econometrische benadering van de functie. Veel minder op de praktische kruisbestuiving tussen Marketing en Finance. En inzake Finance richt KUL FEB zich vooral op corporate finance en banking. Opnieuw niet op de interactie tussen Finance en Marketing. In feite kan je een dergelijk cross-over curriculum alleen volgen aan de universiteit van Maastricht, de pioneers in de wereld in dit domein, waar een postgraduaat Marketing-Finance bestaat sinds 2008. Weldra openen we in Maastricht het eerste MFX Center of Excellence in de wereld, waar het Alpha M-model verder zal verfijnd worden. Ik zal er ook les gaan geven. En er volgt in oktober 2022 al een eerste internationaal MFX-Congres. Het zou mooi zijn om op een dag dat ook in mijn eigen alma mater KU Leuven te kunnen doen.

WORDT UW ALPHA M-MODEL AL TOEGEPAST IN DE PRAKTIJK? Chris Burggraeve: Dit model is al door verschillende bedrijven die ik adviseer succesvol toegepast, waaronder Cartamundi in België. Alles start met de interne oefening door het management over de stand van de marketing in het bedrijf, the internal case. Daar is mijn model handig voor. En vanaf daar kan het bedrijf dan verder bouwen, de marketingaanpak verbeteren. Maar het is de bedoeling dat het model zelf nog verder wordt verfijnd. Daar zullen studenten verder onderzoek over doen. Mijn moonshot-project, als ik het zo mag noemen, was de niet-bestaande rating voor Marketing Excellence, de black hole, zichtbaar maken. En dat met een model dat op een eenvoudige manier een rating verschaft. Daar zaten de investeerders zoals in Wall Street op te wachten, want ze hebben zelden tijd om het allemaal zelf te doen. Is het perfect? Neen. Iedereen die zich geroepen voelt om Alpha M te verbeteren is van harte welkom. It takes a Village, zoals dat heet. Michelin en Moodys bestaan al 100 jaar, zijn ook klein begonnen, en voortdurend verbeterd.

KUNNEN ALUMNIVERENIGINGEN ZOALS EKONOMIKA ALUMNI HIERIN EEN ROL SPELEN? Chris Burggraeve: Wat als? Wat als we samen met de Alumni en hun bedrijven, en met de decaan en enkele gemotiveerde huidige of nieuwe proffen, het allereerste MFX-Center of Excellence in België zouden opzetten aan de KUL FEB? De Nederlanders en Duitsers zijn al bezig in Maastricht, en ISB in India is het ook al aan het bekijken. De visie en basisplannen zijn er (cfr boek: laatste hoofdstuk), en kunnen uiteraard lokaal verfijnd worden. Ik investeer mee. Marketing en Finance is beide denken …en doen. Waarop wachten we?

Freddy Nurski en Fa Quix (*) Chris R. Burggraeve, Marketing IS NOT a black hole, Vicomte LLC, 227 p., 26,05€

With 32+ years of experience, Chris Burggraeve is a Belgian-American, multiple award-winning Marketeer turned entrepreneur, advisor, early-stage investor, board member, adjunct faculty (NYU Stern), author, and speaker. After a 23-year classic corporate marketing career at Procter & Gamble (Benelux), The Coca-Cola Company (Europe and Eurasia), and AB InBev (Global CMO 07-12), he founded Vicomte, his marketing advisory and micro-ventures firm in NYC (since 2013). He is on the board of a number of private and public consumer and tech companies, including VGAC II, a SPAC sponsored by Richard Branson’s Virgin Group. His lifelong passion has been to Create Renaissance brands, bringing planet marketing and planet finance closer in the process. Always testing new frontiers as the best place to learn/unlearn/relearn, Chris was among the first senior CPG leaders to help shape the new global cannabis and hemp business. He might become the first CMO in space, with Virgin Galactic. Connect via LinkedIn or check www.vicomte.com.