POSTGRADUAAT FINANCIEWEZEN VIERT 30STE VERJAARDAG

Na 30 jaar heeft het Postgraduaat in het Financiewezen nog niets aan relevantie ingeboet. Volgens prof. dr. Cynthia Van Hulle, die er al sinds de eerste keer in 1991 bij betrokken was en de opleiding inhoudelijk coördineert, vinden studenten er houvast voor hun volledige verdere carrière. De nieuwe lessenreeks schiet op 1 oktober uit de startblokken.

“Niets zo praktisch als een goede theorie”, lacht prof. dr. Cynthia Van Hulle wanneer we haar naar de sterkte van het Postgraduaat in het Financiewezen vragen. De opleiding, die georganiseerd wordt vanuit het Postuniversitair Centrum van de KU Leuven en op moderne financiële theorieën en hun toepassingsmogelijkheden inzoomt, is dit jaar aan haar dertigste jaargang toe. “De sterkte van deze opleiding is dat ze studenten op korte en lange termijn houvast biedt”, verduidelijkt ze. “De deelnemers krijgen van ons een denkkader mee dat ze continu en direct kunnen hanteren. Wanneer ze de fundamenten van corporate finance begrijpen, kunnen ze daar de rest van hun carrière op verder bouwen. Dat is in deze snel evoluerende tijden een belangrijk voordeel. De aangereikte theorieën zijn fundamenteel juist en blijven meegaan.”

EVEN TERUG IN DE TIJD. WAAROM ZIJN JULLIE IN 1991 MET DIT POSTGRADUAAT BEGONNEN? Professor Cynthia Van Hulle: “Het initiatief kwam van wijlen professor Lambert Vanthienen. Hij nodigde Piet Sercu (intussen met emeritaat, nvdr) en mij op een zomerdag in 1991 uit voor een brainstorm in de tuin. De manier waarop bedrijven in die tijd naar finance keken, was niet te vergelijken met vandaag. De standaarden lagen nog niet zo hoog en de kennis van corporate finance was beperkt. Dat had ook te maken met de manier waarop het onderwijs in finance tot dan georganiseerd was. Het baanbrekende werk waarvoor economen als Merton Miller en Franco Modigliani de Nobelprijs voor Economie ontvingen, was nog niet algemeen ingeburgerd. Het is in die context dat Lambert Vanthienen met het voorstel van een postgraduaat kwam. Via die weg wou hij de nieuwe ideeën meer naar de praktijk laten doorsijpelen.”

IN DIE EERSTE JAREN SCHREVEN VOORAL ECONOMEN EN INGENIEURS ZICH IN. HOE ZIT DAT VANDAAG? Cynthia Van Hulle: “Doorheen de jaren is de instroom sterk verbreed. Op dit moment bijvoorbeeld kloppen ook veel juristen bij ons aan. Zij ervaren dat als ze hun klanten goed willen blijven bedienen, ze economische en financiële kennis nodig hebben. De vraag naar extra specialisatie neemt in veel beroepsgroepen toe. Het volstaat vaak niet meer om over één domein alles te weten. Om elkaar te begrijpen, is het nodig om over het muurtje te kijken en expertise uit andere domeinen op te bouwen. Dat is ook de reden waarom we binnen de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB) bijvoorbeeld met een Master in de Economie, het Recht en de Bedrijfskunde zijn begonnen. Als onderwijsaanbieder moet je vandaag meer multidisciplinair werken en verbanden tussen al die verschillende domeinen leggen.”

HOE IS HET POSTGRADUAAT IN HET FINANCIEWEZEN OPGEBOUWD? Cynthia Van Hulle: “Aan de basis ligt natuurlijk een flinke brok over bedrijfsfinanciering in het algemeen. We leren investeringen evalueren en een financiële analyse van de jaarrekening maken, onderzoeken de impact van de financieringswijze en van de dividendpolitiek op de ondernemingswaarde, enzovoort. Risk management is een ander belangrijk luik. Daarin komen alle mogelijke financiële risico’s waar bedrijven mee te maken krijgen aan bod. Denk aan wisselkoersen, grondstoffenprijzen, kredietrisico’s… We leggen uit wat het voor bedrijven betekent om zich tegen deze risico’s in te dekken en welke financiële producten ervoor bestaan. Net omdat ze zo fundamenteel zijn, zijn de kernideeën van de opleiding nog altijd dezelfde als begin jaren negentig. Uiteraard hebben we er in de loop der jaren wel een aantal invalshoeken aan toegevoegd en lieten we de toepassingen met het praktijkgebeuren mee-evolueren. Verder spelen we in op specifieke ontwikkelingen zoals beursintroducties, mergers & acquisitions, cost accounting en beleggingsleer voor bedrijfsleiders. En natuurlijk pikken we ook graag in op wat er onder de deelnemers zelf leeft of wat er in de actualiteit gebeurt. Dit alles organiseren we met een gedreven team lesgevers die er allemaal op uit zijn om de materie bedrijfsrelevant en up-to-date over te brengen.”

DE DEELNEMERS STAAN ALLEMAAL IN DE PRAKTIJK. HOE ERVAAR JE HET OM AAN DIT PUBLIEK LES TE GEVEN?

Cynthia Van Hulle: “Al van bij de start in 1991 heb ik met plezier aan de deelnemers van het postgraduaat lesgegeven. Omdat ze al over praktische kennis beschikken, kun je snel vooruit gaan. Als ik in het postgraduaat nieuwe concepten introduceer, zie ik de deelnemers meteen denken over hoe ze die in hun eigen omgeving zullen toepassen. De honger om iets te leren waarmee ze meteen aan de slag kunnen, is groot. Ik hoop altijd dat er veel vragen komen en dat de deelnemers op elkaar reageren. Iedereen luistert immers met andere oren en het is die wisselwerking die het zo interessant maakt. De deelnemers laten het je ook onmiddellijk weten wanneer je als docent vanuit een ivoren toren aan het praten bent. Lesgeven in het postgraduaat is om die reden echt een verrijking. Het helpt mij om beter te doceren, mét een blik op de praktijk. De bachelor- en masterstudenten plukken daar ook de vruchten van. Ik merk dat de collega-docenten deze positieve ervaring delen en dit als een belangrijk pluspunt beschouwen om in dit programma les te geven.”

JE BENT AL SINDS DE JAREN TACHTIG IN DE ACADEMISCHE WERELD ACTIEF. DAT IS EEN ENORME RIJKDOM AAN KENNIS DIE JE NAAR DE OPLEIDING MEEBRENGT. Cynthia Van Hulle: “Het voordeel van al zo lang mee te draaien, is dat je rond alle belangrijke thema’s binnen corporate finance al wel eens onderzoek hebt gedaan. Financiële structuren, faillissementen, overnames, corporate governance, noem maar op. Dat gaat ook vandaag nog altijd verder. Zo ben ik samen met andere collega’s bezig met een onderzoek naar de financiële implicaties van de handel in emissierechten. Het gaat onder meer over de vraag hoe bedrijven de investeringen om de CO2-uitstoot te reduceren, kunnen managen. Wees maar zeker dat daarvan ook inzichten naar het postgraduaat zullen terugvloeien.”

Het Postgraduaat in het Financiewezen – Corporate Finance start op 1 oktober 2021 en loopt tot 26 maart 2022.