TOPSPORT@FEB
Dries Van Ceulebroeck, afkomstig uit Kessel-Lo, is zowel FEB-student als topsporter. Naast zijn studies handelsingenieur traint Dries ook intensief om het als topskiër waar te maken. Al dit harde werk werd dan ook beloond aangezien hij de indrukwekkende titel ‘Belgisch kampioen indoorskiën 2019’ draagt. We waren heel benieuwd hoe hij dit allemaal klaarspeelt.
HOE LANG BEOEFEN JE HET SKIËN AL? WAAROM JUIST DEZE SPORT?
Ik ben al op jonge leeftijd begonnen met skiën, eigenlijk al sinds mijn 3 jaar. Dit komt omdat mijn mama skilerares is, dus elke kerst- en krokusvakantie gingen we skiën. Op 10-jarige leeftijd gingen we dan ook vaak samen naar de indoorskipiste van Peer, waar ik werd opgemerkt door een trainer van het Snowvalley Racing Team. Ze vonden dat ik een goede racetechniek had en nodigden mij uit in hun team. Deze uitnodiging heb ik met plezier aanvaard en toen begonnen de harde trainingen en deed ik mee aan mijn eerste indoorwedstrijden. Met het Snowvalley Racing Team namen we ook deel aan kampioenschappen in Oostenrijk en Frankrijk tijdens de vakanties. Bij die wedstrijden vonden ook selecties plaats, en zo werd ik op mijn 12 jaar geselecteerd voor het Belgische team, BEAST (Belgian Alpine Ski Team). Vanaf dan nam het aantal dagen trainen alleen nog maar toe en zat ik ongeveer 130 dagen per jaar in het buitenland. Ik heb toen ook in het middelbaar veel lessen gemist. Vanaf 16 jaar beginnen de internationale wedstrijden en wordt men officieel FIS-skiër. Gedurende de winter neemt men dan deel aan de vele buitenlandse wedstrijden, zo nam ik onder andere deel aan het WK U21 en de Universiade in Rusland. Op mijn negentien vond ik dat het tijd werd voor verandering. Ik stapte over naar het Franse team ORSATUS. Deze keuze maakte ik omdat zij beschikken over een betere infrastructuur, we verblijven vlakbij de skipistes en ze hebben extra veel contacten waardoor het soms allemaal net iets makkelijker verloopt. Bovendien wordt skiën als sport niet zo hard ondersteund in België als in Frankrijk, dus dat is ook mooi meegenomen tijdens deze pandemie.
HOEVEEL UREN PER WEEK TRAIN JE?
Dat is heel moeilijk in te schatten. Ik kan dit niet meer beschrijven in uren per week. Ik zit minstens 130 à 140 dagen per jaar in het buitenland, dit is dan dagelijks skiën en fysieke trainingen. In de zomer ga ik 4 weken in het buitenland op een gletsjer trainen, sowieso ga ik ook 3 à 4 keer per week naar de fitness voor droogtraining en krachttraining. Dan oefen ik ook op coördinatie want timing is zeer belangrijk als slalomskiër, bochten moeten namelijk op de exact juiste momenten gemaakt worden.
WAT HEB JE ZOAL NODIG OM DEZE SPORT TE BEOEFENEN? Materiaal is heilig in een sport zoals deze. Je kan nog zo’n goede skiër zijn als je wil, als jouw ski’s bot zijn dan zal het niet lukken. Op mijn niveau heb ik elk jaar minstens 4 paar nieuwe ski’s nodig.In hoeverre heeft mijn studie business engineering hierbij geholpen? Ze heeft zeker mijn brede interesse in de bedrijfswereld sterk gevoed en doen groeien. Verder was het absoluut een voordeel dat het concept business case me niet vreemd was. In lessen wordt dat aangehaald en ook case-competities zoals LCC – georganiseerd door Ekonomika – hebben me hierover heel wat geleerd.
Mentaal is het ook heel zwaar. Als slalomskiër heb je maar 2 runs van ongeveer 50 seconden. Als je één klein foutje maakt, heb je de tijd niet meer om je te herpakken, dus dan kan het heel snel gedaan zijn. De tijden van beide runs worden bij elkaar opgeteld. Na een goede eerste run moet je nog steeds voluit gaan in de tweede. Dit is heel stresserend. Zeker als je kans hebt op een podiumplaats, dan ervaar je nog meer stress omdat het dan aankomt op de kleinste details.
HOE DOE JE DIT QUA SPONSORING? Dat is een belangrijke vraag! Een skiseizoen zelf kost gemakkelijk minstens 20.000 euro en dat is dan enkel trainingen, verblijf... maar nog geen materiaal bijvoorbeeld. Om dit te betalen moet ik volledig rekenen op mijn familie (gezin en grootouders). Ik ben lid van skiclub Val de Wanne, zij zijn aangesloten bij de Waalse Skifederatie die een bepaalde ondersteuning bieden aan skiërs met een topsportstatuut. Elk jaar wegen we opnieuw af of we deze som ervoor over hebben aangezien het voor ons een heel grote kost is natuurlijk. Anders gezegd, het weegt financieel zwaar door, dus zoek ik continu naar mensen die graag lokale sporters ondersteunen en zouden willen sponsoren. Zo ben ik gesponsord door D’store uit Bierbeek, Sportina uit Erpe-Mere en Gezondheidscentrum Vlierbeek. Onze auto is bestickerd met deze sponsors en ik vermeld deze merken steeds op mijn Facebook- en Instagramposts. Het is natuurlijk ook jammer dat er weinig aandacht is voor wedstrijdskiën in België. We hebben een paar skiërs die op wereldniveau meedraaien, maar weinig Belgen volgen dit.
WAT WAS HET HOOGTEPUNT VAN JOUW CARRIÈRE TOT NU TOE? WAT IS JOUW ULTIEME DOEL? Het zotste is toch wel dat ik Belgisch kampioen ben. Het was misschien niet mijn beste prestatie, maar het is wel leuk om als uithangbord te kunnen gebruiken. Hier ben ik enorm trots op. Verder is mijn ultieme doel meedoen aan het WK. Bovendien sta ik momenteel als nummer 904 in de wereldtop en ik zou toch graag nog enkele plaatsen verbeteren. Ik weet dat ik potentieel heb en dus nog kan verbeteren.
WAT IS DE IMPACT VAN CORONA GEWEEST BINNEN HET SKIËN? De impact was en is heel groot. Ik heb zelf maar aan 10 wedstrijden kunnen deelnemen vorig seizoen. In een normaal jaar zijn het er tussen de 30 à 50. Voor elke wedstrijd heb je natuurlijk ook een negatieve PCR-test nodig en dan nog werden er vele wedstrijden afgelast. Ik ski vooral in Frankrijk en daar mochten enkel bepaalde types van wedstrijden doorgaan, voornamelijk enkel de moeilijkere en de wereldbekerwedstrijden? De rest was niet belangrijk genoeg en werd afgelast.
WAAROM HEB JE GEKOZEN VOOR HANDELSINGENIEUR? In het middelbaar heb ik wetenschappen-wiskunde gedaan. Ik heb enorm lang getwijfeld tussen verschillende richtingen omdat ik altijd al heel veelzijdig ben geweest. Ik kan van alles wel wat en dat komt bijvoorbeeld ook terug in mijn skiën. Uiteindelijk heb ik dus toch voor iets economisch gekozen en hier ben ik nu wel heel blij mee want het is duidelijk de juiste keuze voor mij geweest.
EN IN HOEVERRE ONDERSTEUNT DE FEB JOU? Zeer goed. Ik heb een A topsportstatuut en een goed contact met de ombudsen. Transparantie rondom mijn examens is altijd heel vlot gegaan. Kurt de Cock en Ruth Bamps staan altijd open voor alles en denken altijd met mij mee. Ik ben zeer tevreden over de FEB. Ik neem ook deel aan de Winter-Universiades voor de KU Leuven.
HEB JE AL EENS GETWIJFELD OM JE STUDIES STOP TE ZETTEN ZODAT JE JE VOLLEDIG KAN FOCUSSEN OP SKIËN? Vroeger heb ik er wel eens aan gedacht om een jaar volledig te skiën na mijn middelbare studies. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan. Nu is het elk jaar weer afwegen en na elk half jaar studeren zien wat dit oplevert. Mijn studies hebben wel echt de prioriteit, ze zijn misschien wel wat vertraagd omdat ik elk jaar maar maximum 45 studiepunten opneem, maar ik ben wel gemotiveerd om ze af te maken en carrière te maken in mijn studierichting. Wat ik later wil doen, daar ben ik nog niet volledig uit. Ik sport al heel mijn leven heel veel en heb al altijd geskied, dus om dan deze levensstijl helemaal om te gooien, dat zal moeilijk worden. Hoogstwaarschijnlijk zal ik hiermee ooit nog eens tegen een muur lopen en drastische keuzes moeten maken. Oké. We zien wel wat de tijd brengt. Eventueel is skitrainer worden ook een goed alternatief, maar dit kan ik jammer genoeg niet combineren met een uitdagende carrière in het bedrijfsleven.
ALS LAATSTE NOG EEN MEER STUDENTIKOZE VRAAG: HEB JE NOG DE TIJD OM TE GENIETEN VAN HET STUDENTENLEVEN? Ik ga heel weinig uit en ik voel me al zeker heel rap schuldig als ik te veel drink, zeker wanneer ik bijvoorbeeld 2 dagen na elkaar uitga. Ik ken wel veel andere topskiërs die zich regelmatig eens laten gaan, maar ik heb het er persoonlijk moeilijk mee. Begrijp me niet verkeerd, ik kan mij wel amuseren, maar de laatste tijd toch wat minder. Als ik geen topsporter zou zijn, zou ik toch meer van het studentenleven genieten. Langs de ene kant mis ik dus veel van het studentenleven, maar aan de andere kant heb ik een hele andere dimensie in mijn leven die veel studenten niet hebben. Zo heb ik veel internationale vrienden, daar ga ik dan wel eens iets mee drinken. Ik kwam ook al in heel veel landen over heel de wereld dankzij het skiën. Bovendien loop ik elk jaar mee met de 24-Urenloop bij Ekonomika, in 2019 en 2020 was ik zelfs de startende loper. Op dit evenement word je op een sportieve manier helemaal ondergedompeld in de studentensfeer. Je kan Dries steeds contacteren via: driesvc2000@gmail.com of +32479895697
Karen Nys en Thalia Vanneste