24-urenloop

DE DERDE PLAATS IS VAN ONS!

De 24-urenloop is ieder jaar een evenement waar veel studenten naar uitkijken en dat was dit jaar niet anders. Meer zelfs, de wil om die derde plaats terug te nemen was nog nooit zo groot. Ondanks Corona en de maatregelen als gevolg ervan, trokken enorm veel economisten ook dit jaar weer richting sportkot om te lopen of te supporteren. En of we geslaagd zijn, die derde plek is terug van ons! We spraken met Fleur Van Peteghem, vice sport, en Paulien Poisquet, team lead van de 24-urenloop, om te horen hoe ze zich voorbereid en ervaren hebben.

HOE HEBBEN JULLIE JE VOORBEREID? De voorbereiding begon eind augustus al. De eerste weken heerste er nog wat onzekerheid over het evenement omwille van Covid, maar vanaf we groen licht kregen, zijn onze trainingen op gang geschoten. We hielden elke week 2 tot 3 looptrainingen. De massale opkomst van lopers gaf ons enorm veel vertrouwen in de aanloop naar het evenement. Om een sterk groepsgevoel tussen de lopers en het 24-urenteam te creëren, hielden we ook een hotdog-avond. Naast een gezellige babbel en een lekkere hotdog, bespraken we samen met de lopers het plan van aanpak.

Ook zoals andere jaren was er een thema. Dit jaar was het thema gebaseerd op Prison Break. Ekonomika breaks free stond dan ook in teken van het ontsnappen uit die 4de plek. Bij elke 24-urenloop hoort ook een promovideo. Zo gingen we samen met het hele 24-urenteam naar het Fort van Eben-Emael om de beste acteur in ons naar boven te halen. Dit resulteerde in een prachtige promovideo waarmee we onze supporters warm maakten om op post te staan en de lopers naar de 3de plaats te roepen.

WAT HEBBEN JULLIE ANDERS GEDAAN DAN VORIGE JAREN? Dit jaar hebben we ons vooral gefocust op een grotere capaciteit aan lopers. We vonden het vooral belangrijk dat we veel lopers hadden in plaats van, zoals andere jaren, de grens te leggen op 1’25. Door onze grotere capaciteit konden we al eens een trager rondje hebben maar hadden onze snelste lopers meer tijd om te recupereren. Daarnaast zijn we onze lopers gaan opdelen in loopteams. Een loopteam bestond gemiddeld uit 12 lopers.

Elk loopteam wist precies wanneer ze verwacht waren om aan wezig te zijn, hoeveel rondjes er werden verwacht per persoon en hadden een verantwoordelijke waar ze alle vragen aan konden stellen. We merkten hierdoor dat er concurrentie heerste tussen, de loopteams en dat bracht elke loper tot nog een snellere tijd. Op deze manier werd er ook gezorgd dat elk uur aan gemiddeld dezelfde snelheid werd afgewerkt. Daarnaast hadden we ook devakbond, met vooral de anciens, deze liepen op de cruciale momenten of hielpen de loopteams op moeilijkere momenten.

EWAT WAREN VOOR JULLIE DE CRUCIALE MOMENTEN IN DE RACE? Er waren enkele cruciale momenten in de wedstrijd. Zo moesten we durven inleveren tijdens de eerste uren. Elke kring start altijd met de snelste lopers om dan iets later pas te beginnen met de gemiddelde lopers. Toen we na 21u op een vijfde plek stonden, kregen we enkele paniekerige berichten. Maar doordat wij elk uur aan een constante snelheid liepen, werd het gat met Industria en LBK (landbouw & bio) al voor middernacht ingehaald.

Het meest cruciale moment was zoals andere jaren, de nacht. LBK presteert in de nacht altijd zeer sterk. Maar ook hier hebben we sterk op gereageerd. Onze nachtloopteams liepen voortreffelijk en waren talrijk aanwezig, de sfeer was geweldig en we overleefden de nacht. Helaas was de vroege ochtend wat minder bij ons, we verloren onze voorsprong en gingen met een kleine achterstand de dag in. Onze ochtendlopers waren zo gedreven en liepen tijden die ze vooraf nog nooit hadden gelopen zodat we onze kleine achterstand al snel hadden weggewerkt. Hierna was er nog een obstakel te overwinnen en dat was de boerenbond van LBK in de namiddag. De boerenbond is een groepje van 10 snelle jongens die gemiddeld aan 1’18 lopen. Er waren bij LBK heel wat geblesseerden waardoor je niet echt meer van een boerenbond kon spreken. Dit gaf een enorme adrenalineboost aan onze lopers. Onze supporters waren ook geweldig en schreeuwden onze lopers in de namiddag naar een voorsprong van liefst 6 rondjes!

WAT VONDEN JULLIE VAN HET ALGEMENE VERLOOP GEDURENDE DE 24 UUR? Ondanks de beperkte capaciteit omwille van Covid was dit een zeer geslaagde editie. De lopers en supporters waren meer dan geweldig. Er heerste in en rond het standje een supertoffe competitieve sfeer. In het 24-urenteam was er ook heel veel plezier en vertrouwen aanwezig. De cruciale stressmomenten werden door iedereen opgevangen en er was nooit reden tot paniek. In de uren dat we een achterstand hadden, was er altijd zeer veel vertrouwen in de lopers en in elkaar, waardoor we telkens weer sterker terugkwamen.

HOE KIJK JE ER OP TERUG? Het was een zeer geslaagde editie. Het samenhorigheidsgevoeldat tussen de economisten heerste was enorm. Prachtig om tezien! Dit gevoel gaf de lopers en het 24-urenteam zoveeladrenaline. De maanden voorbereiding waren die 3de plaatsmeer dan waard! Wij zijn supercontent!

Lore Hermans