Postgraduaat Ondernemerschap en Innovatie

Vanaf oktober 2020 biedt het Postuniversitair Centrum samen met Flanders Business School en de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen het Postgraduaat Ondernemerschap en Innovatie aan in Kortrijk en Antwerpen.

DE WERELD VAN MORGEN GEVEN WE VANDAAG VORM

Ondernemen en innoveren zijn van levensbelang voor het voortbestaan van organisaties. Meer dan ooit is het voor organisaties van belang zichzelf heruit te vinden om flexibel te kunnen inspelen op de noden van morgen. “Het Postgraduaat Ondernemerschap en Innovatie speelt daar exact op in”, zeggen de drie organisatoren. De opleiding is een unieke samenwerking tussen het Postuniversitair Centrum, Flanders Business School en de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. “De opleiding biedt de deelnemers handvaten om nieuwe opportuniteiten binnen hun organisatie te detecteren en ze vorm te geven, maar evenzeer om nieuwe ondernemingen op te richten”, zegt Prof. dr. Bart Van Looy. “We voorzien de deelnemers van relevante strategische kaders, conceptuele instrumenten, ervaringen én het vertrouwen om uitdagingen aan te gaan voor hun eigen groei en die van hun organisatie”, vult Prof. dr. Johan Bruneel aan.

YOUR BUSINESS PLAN APPROVED “In de sterk veranderende wereld waarin we ons bevinden, kunnen organisaties hun positie versterken via talrijke wegen. Ze kunnen nieuwe producten, diensten of processen ontwikkelen, maar evenzeer een nieuwe markt openen of een nieuwe organisatie opzetten. Kiezen welke weg men inslaat, is niet evident”, zegt Prof. dr. Bart Van Looy. Het postgraduaat reikt daar de hand. Het is de kern van de opleiding om nieuwe opportuniteiten te leren herkennen en ze te vertalen in een sterk business concept. Dit leren de deelnemers in de opleiding via een eigen ondernemerschapsproject dat ze via uitgebreide coaching uitwerken. “Met de set van tools die we de deelnemers aanreiken, groeit hun business plan en verfijnt het zich doorheen elke sessie tot een onderbouwd en realistisch resultaat”, zegt Prof. dr. Johan Bruneel. “Het postgraduaat is een verrijking voor de deelnemer zelf, maar biedt zeker ook de organisatie een grote meerwaarde”, zegt programmacoördinator Lise Nackaerts. “Dat bereiken we doordat deelnemers een business concept kunnen uitwerken dat ontstaat vanuit eigen inspiratie, maar evengoed brengt men het idee rechtstreeks mee uit de organisatie.” Bovendien kunnen deelnemers uit dezelfde organisatie in team aan een project werken. Dit vergroot de impact van de opleiding binnen de organisatie achteraf nog meer.

VAN IDEE TOT EFFECTIEVE IMPLEMENTATIE: IN DRIE MODULES De opleiding is opgebouwd uit drie modules. In de eerste module leggen de deelnemers enkele bedrijfseconomische fundamenten op vlak van strategie, financiën en marketing. Deze module stoomt hen klaar om het maximale te halen uit de tweede module. In die module ontdekken de deelnemers vervolgens de wereld van ondernemerschap en innovatie. Doorheen vijf tweedaagse bootcamps ontwikkelen ze inzicht in de theoretische denkkaders die rijkelijk aangevuld worden met casestudies. “Veel aandacht besteden we aan de aantrekkelijkheid van ideeën, maar evenzeer het breder kader rondom komt veelvuldig aan bod. Het ecosysteem, de shared value, stakeholders en verdienmodellen zijn er slechts enkele van”, zegt Prof. dr. Bart Van Looy. De derde module, het eigen ondernemerschapsproject, vormt het hart van de opleiding. Via uitgebreide en persoonlijke coaching krijgt het project van de deelnemers stapsgewijs meer vorm. Diverse workshops geven daarbij extra voeding. “Het doel is om uiteindelijk naar een duurzaam, future proof en scalable business concept te kunnen groeien”, zegt Prof dr. Johan Bruneel. De opleiding eindigt met een finale pitch waarin de deelnemers hun resultaat presenteren aan een professionele jury.

EEN UNIEKE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK VIA HANDS-ON LEREN “De opleiding legt sterk de focus op hands-on leren en een hoge mate van interactie om het leerproces te versnellen”, zegt Kris Vander Velpen, één van de kerndocenten uit de opleiding. “Daarvoor maken we gebruik van bootcamps, workshops, projectwerk en diverse coachingsessies.” Via deze interactieve werkvormen kunnen de deelnemers de aangereikte kennis meteen toepassen op hun eigen praktijkcontext. Die aangereikte kennis is een combinatie van toonaangevende academische kennis en ervaringen uit de bedrijfswereld. Daarom komen naast ervaren specialisten van de verschillende partners van de opleiding, ook diverse externe experten aan het woord. Het Postgraduaat Ondernemerschap en Innovatie volgen de deelnemers niet zomaar binnen de KU Leuven. De wetenschappelijke onderbouw van het programma tilt de opleiding naar een hoger niveau, in combinatie met de voortdurende terugkoppeling naar de praktijk. Het voordeel dat een postgraduaat biedt, is dat de deelnemers zelf al praktijkbagage hebben waar door de wisselwerking nog groter is. Deelnemers kunnen nieuwe inzichten continu aftoetsen aan hun eigen werkomgeving.

EEN FOCUS OP PROFESSIONELE EN PERSOONLIJKE GROEI In de opleiding wordt expliciet aandacht besteed aan diverse aspecten van ondernemerschap, zoals toekomstgericht denken, innovatie en creativiteit, maar ook leiderschap, teamwerk en omgaan met risico. Naast een focus op de essentiële kennis en vaardigheden, gaat ook veel aandacht naar de ontwikkeling van een ondernemende attitude. “Het is belangrijk dat de deelnemers ook stilstaan bij wat het voor hen betekent om ondernemer te zijn, welke ideeën hen begeesteren en hoe zij toekomstgericht, duurzaam en inclusief waarde willen creëren”, zegt Prof. dr. Bart Van Looy. “Dat we de persoonlijke ontwikkeling als vertrekpunt nemen doorheen de gehele opleiding”, antwoordt Prof. dr. Johan Bruneel op de vraag wat dit postgraduaat uniek maakt. Docent Kris Vander Velpen vult aan: “De deelnemers leggen elk hun eigen traject af doorheen de opleiding en wij begeleiden hen op dit pad. Het programma stimuleert hen om hun voorkennis, hun voorgeprogrammeerde hypotheses in vraag te stellen en zichzelf daarbij uit te dagen: ‘Unlearn and challenge yourself’. De opleiding maakt de deelnemers hierdoor weerbaarder en laat hen op zoek gaan naar hun passie en authenticiteit. Zo helpen we hen hun persoonlijke loopbaan meer impact te geven.”

GERICHT OP DE PROFIT EN NOT-FOR-PROFIT SECTOR Het postgraduaat richt zich tot een brede doelgroep. Ondernemerschap en innovatie zijn namelijk niet geënt op één sector, profiel of soort organisatie. Intrapreneurs, ondernemers, verantwoordelijken, ... uit zowel KMO’s, start-ups, grote ondernemingen, als not-for-profit organisaties kunnen deelnemen. “Een multidisciplinaire mix van deelnemers juichen we alleen maar toe”, zegt Prof. dr. Bart Van Looy. “Het levert boeiende interacties en is een verrijking voor elk van de deelnemers.” Eerder dan een specifieke vooropleiding, is vooral de honger naar persoonlijke groei en die van de organisatie van belang, alsook de wil om nieuwe paden te bewandelen en uit de comfortzone te willen treden. “Kortom, we richten ons tot iedereen met de ambitie om te innoveren en groeien. Ondernemers en innovators zijn van cruciaal belang en zullen dat in de toekomst nog meer zijn. Het hebben van een idee is een eerste stap, maar dat idee ook in actie omzetten daar draait het om. Hier biedt het postgraduaat een unieke kans. De opleiding zet deelnemers aan tot actie, het engageert hen en geeft hen de kracht om hun eigen toekomst en die van hun organisatie vorm te geven en hen sterk te positioneren in een wereld van morgen”, besluit Lise Nackaerts.

Het Postgraduaat Ondernemerschap en Innovatie start op 15 oktober 2020 en loopt tot eind april 2021. Je kan kiezen om de opleiding in Kortrijk of in Antwerpen te volgen. Wil je meer weten? Surf naar puc.kuleuven.be of contacteerprogramma coördinator Lise Nackaerts via lise.nackaerts@kuleuven.be.