STAGE-ERVARINGEN

De zomer wordt gekenmerkt door mooi weer en lekker luieren aan het zwembad of samen met vrienden op vakantie gaan. Dit was echter niet zo voor iedereen. Sommige studenten kozen ervoor om stage te doen deze zomer. We gingen bij enkele studenten horen hoe ze dit ervaren hebben.

RESPONDENT 1 Waar heeft u stage gedaan? AB Inbev in Praag.

In welke sector vond uw stage plaats? Credit management.

Wat was de inhoud van uw stage? Ik moest ervoor zorgen dat klanten die buiten hun betaaltermijn zijn hun facturen betaalden. Verder moest ik betaalplannen voorstellen en opvolgen en bekijken of orders van ‘slechte’ betalers wel goedgekeurd mochten worden. Hierdoor was er dus ook veel contact met de klanten zelf.

Hoe was de werksfeer? Heel goed, het was een jong team met vriendelijke en openmensen. Zelfontwikkeling en bijleren stond hier centraal.

Heeft u veel bijgeleerd? Ja, maar eerder in de sociale aspecten en omgaan met bepaalde software (SAP, Salesforce, Excel), dan theoretische kennis die ik bij een ander bedrijf zou kunnen gebruiken. Er was vooral heel specifieke jobkennis nodig.

Wat was het minst leuke aan uw stage? Het werk was oneindig. Dit kwam vooral omdat je niet werkte tot het einde van een project. Er was ook geen doelstelling die je kon behalen binnen de termijn van je stage.

RESPONDENT 2

Waar heeft u stage gedaan? PricewaterCoopers (PwC)

In welke sector vond uw stageplaats? Accountancy en fiscaliteit

Wat was de inhoud van uw stage? Helpen met de voorbereiding en het invullen van de aangiftes in de vennootschapsbelasting.

Hoe was de werksfeer? Het was een zeer aangename sfeer met vriendelijke collega's en een fijn team. Het was ook een rustige maand dus de sfeer was relaxed.

Heeft u veel bijgeleerd? Ja, maar vooral over hoe het werkleven er zal uitzien en niet de theoretische kant.

Wat was het minst leuke aan uw stage? Het thuiswerken.

Wat was het leukste aan uw stage? De leuke sfeer en collega’s.

Zou u in dit bedrijf willen werken? Ja, ik zou hier willen werken omdat ikhet gevoel heb dat ik in dit bedrijf heel veel kan bijleren op korte tijd. Daarenboven leveren ze diensten aan bedrijven uit allemaal verschillende sectoren dus je krijgt een breed beeld van de zakenwereld.

Zou u een stage aanraden aan anderen? Ja, een stage helpt je inzien of een bepaalde sector iets voor jou is om later in te gaan werken. Het geeft een goed beeld van hoe het werkleven er uitziet.

RESPONDENT 3 Waar heeft u stage gedaan? PricewaterCoopers (PwC)

In welke sector vond uw stageplaats? Audit

Wat was de inhoud van uw stage? Ik moest samen met een team voorbereidend werk uitvoeren voor een audit. Ik heb zo onder andere jaarrekeningen nagekeken.

Hoe was de werksfeer? Jeugdig en aangenaam

Heeft u veel bijgeleerd? Ik vind eerlijk gezegd van niet, maar dat komt omdat ik stage deed in het ‘niet-busy season’ en dan valt er helaas niet al te veel te doen. Ik was ook maar een intern dus ik mocht ook geen super moeilijke taken uitvoeren.

Wat was het minst leuke aan uw stage? Het thuiswerken, waardoor je niet veel contact had met collega’s.

Wat was het leukste aan uw stage? In een echte werkwereld terechtkomen tussen allemaal leeftijdsgenoten.

Zou u in dit bedrijf willen werken? Ja, er zijn enorme groeimogelijkheden en een fijne werksfeer. Zou u een stage aanraden aan anderen? Ja, het geeft een realistisch beeld van hoe je na het studeren zal werken en zo krijg je ook een idee van wat je wilt doen later en wat niet.

RESPONDENT 4 Waar heeft u stage gedaan? FABA

In welke sector vond uw stage plaats? Juridische sector, lobbyen voor bouworganisaties.

Wat was de inhoud van uw stage? Juridische vraagstukken van aannemers oplossen, artikels schrijven, informatie opzoeken etc.

Hoe was de werksfeer? Ik heb voornamelijk telewerk gedaan waardoor ik niet echt te maken heb gehad met een werksfeer.

Heeft u veel bijgeleerd? Ja, ik heb redelijk veel bijgeleerd over hoe het werk er uitziet in de juridische sector. Zo heb ik ook een beter beeld gekregen over wat ik na het afstuderen wil gaan doen.

Wat was het minst leuke aan uw stage? Door telewerk heb ik veel alleen op kot moeten werken, waardoor er meerdere saaie dagen waren.

Wat was het leukste aan uw stage? De bedrijfsbezoeken bij verschillende grote Vlaamse bouwbedrijven. Het was ook heel leerrijk om met ceo’s te mogen praten en hun inzichten te leren kennen.

Zou u in dit bedrijf willen werken? Neen, de sector leunde niet aan bij mijn interesses.

Zou u een stage aanraden aan anderen? Wel… het is enorm leerrijk maar ik zou het enkel aanraden als je er voldoendetijd voor kan vrijmaken tijdens het semester.

Emma Strouven