West-Vlaanderen
Een pleidooi voor meer ambitie en lef: Bart Verhaeghe
Op de dag dat de Rode Duivels uitgeschakeld werden op het WK in Qatar, op 1 december 2022, had regionale kern Ekonomika West-Vlaanderen Bart Verhaeghe te gast in Hogeschool Vives in Brugge. Als voorzitter van Club Brugge en ondernemer en bezieler van Uplace, Broeklin, Itinera… vraagt Bart weinig introductie. Hij stak meteen van wal met een boeiend overzicht van zijn indrukwekkend levenspad en de levenslessen die hij daarbij heeft opgestoken.
Als zoon van West-Vlaamse immigranten in Vlaams-Brabant had Bart een passie voor sport. Hij voetbalde bij Merchtem maar toen hij doorhad dat hij nooit de echte top ging bereiken, heeft hij beslist om toch iets beter zijn best te doen tijdens zijn studies rechten. Het is pas tijdens zijn opleiding bij Vlerick, waar hij ‘strategie’ had gevolgd bij prof. Haspeslagh, dat hij echt wist wat hij wou worden: ondernemer.
Innovatief vastgoed
Aangezien hij zelf niet kapitaalkrachtig genoeg was, startte hij zijn carrière als consultant bij KPMG. Toen hij na 7 maanden vroeg of hij partner/aandeelhouder kon worden, was het antwoord “minimaal 7 jaar wachten”. Dat was een ontgoocheling, maar hij had vooral het geduld niet om nog zo lang te wachten… Hij had het idee om op zelfstandige basis bedrijven te adviseren en te helpen (her-)structureren en daarvoor betaald te worden in aandelen van het bedrijf in plaats van met een gewone factuur of loon. Als hij 10 klanten zou vinden die hem 10% aandelen zouden aanbieden, dan was hij 100% ondernemer en eigenaar van een heel gediversifieerde holding.
In de praktijk bleek het wel iets complexer te zijn. Maar de bal ging aan het rollen toen hij bij Groep Verelst, de bouwfirma, mocht beginnen. Vanaf dan werd het duidelijk dat hij een neus en een passie had voor vastgoed. Intussen heeft hij 30 jaar ervaring in innovatieve vastgoedontwikkeling. Hij heeft op vandaag meer dan 1,2 miljard euro aan gerealiseerde projecten. Na jaren projecten op te leveren in industrieel en residentieel vastgoed, was het zijn droom om een shoppingcentrum naar Amerikaans model te bouwen op een verlaten stuk grond in Vilvoorde, Uplace. Maar dit project komt iets minder vlot van de grond. Zelfs de nieuwe, duurzame kleinschaliger versie geraakt maar niet goedgekeurd door de overheden. Voetbal: meer dan een passie
Per toeval werd hij gevraagd om de interne werking van Club Brugge door te lichten en te kijken hoe de structuur verbeterd kon worden. Finaal nam hij de ploeg over en vormde de vzw om naar een echte vennootschap. De Club wordt vandaag heel professioneel geleid, niet enkel financieel maar ook op sportief en commercieel vlak.
Club Brugge is een echt datahuis geworden. De club geeft haar commerciële partners info over zichtbaarheden en mogelijke return on investment van sponsoring. Data over hun spelers worden 24/7 geregistreerd en gebruikt. Fitnessoefeningen worden per speler op dagbasis aangepast in functie van conditie-opbouw en/of recuperatie of herstel van blessures en hoe de speler zich voelt, lees: wat de parameters (hartslag, slaap e.d.) vertellen.
Club heeft een eigen algoritme ontwikkeld om de impact van een speler op het resultaat in te schatten. Zo kan de club de groei en ontwikkeling van de spelers opvolgen en inschatten wat in de toekomst maximaal bereikt kan worden. Dat is ook belangrijk met het oog op de eventuele doorverkoop later naar grotere Europese clubs. Het doel is duidelijk: jonge getalenteerde spelers aantrekken, ze een groeipad aanbieden in een kleinere club die ze 100% professioneel begeleidt zodat ze later een grotere transfer kunnen realiseren naar een Europese topcompetitie. Kossounou en De Ketelaere zijn hierin referenties. Jutgla, Onyedika, Sylla en Nusa zijn de volgende in de rij die specifiek voor Club kozen als Europese tussenstap. Met hun datalab werken ze samen met andere clubs uit Europa, Amerika en Afrika. Dit helpt om jonge talenten beter te screenen.
Durf!
Club is ook een mediahuis geworden. De app en de website halen dagelijks een “vol-stadion” aan visits (26.500/per dag). Op alle sociale media hebben ze ook meer dan 5.000 likes per dag. De persconferenties van de trainer worden meer gevolgd en bekeken dan de persconferenties van de premier.
Club Brugge is ambitieus naar de toekomst toe. Om nog beter te worden, zijn betere competitieformats nodig zoals de BeNeLiga, acht Bart Verhaeghe. Een nieuw stadion is een must. Intussen weten we dat daar het laatste woord nog niet over gezegd is.
Tot slot sprak Bart Verhaeghe zich nog enigszins verbitterd uit over het onprofessionele beheer van ons land: België. Hij hoopt dat de jeugd dit malgoverno stillegt en revolteert.
Maar finaal was de lezing voor iedereen een levensles. We moeten allen meer durven dromen, meer ambitie hebben, maar daarbij ook focussen op de juiste zaken. Wees positief, direct en open en no-nonsense. Onderneem eerlijk en met respect. Zorg voor elkaar en gun elkaar geluk.
Durf je passie te volgen. Durf op te staan. Durf moedig te zijn. Durf de beste te zijn.
Maar vooral, durf te dromen!
‘Durf’ is ook de titel van het boek dat Bart Verhaeghe een tweetal jaren geleden heeft uitgegeven.
Christophe Popelier