'Elke dag de zon op je gezicht'
Erasmus-ervaringen van FEB-studenten
Studeren in het buitenland is een ervaring die je je leven lang meedraagt. Wij peilden bij enkele studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen naar hun 'Erasmus Experience'.
Sophie (3de van links beneden)
'Leren presenteren'
SOPHIE FYNAERTS (ATHENE) In hoeverre verschilt de cultuur van de buitenlandse universiteit met die van de KU Leuven?
De Griekse professoren zijn een stuk chiller, maar ook vager en onduidelijker dan die van de KU Leuven. Zo hadden we een prof die ons de opdracht gaf een paper te schrijven over "iets dat met public economics te maken heeft". Meer informatie kregen we niet. Daarna ging hij kijken in zijn agenda wanneer hij de deadline ging zetten en checkte bij de hele klas of dit voor ons oké was. Zulke taferelen kan ik mij echt niet voorstellen aan de KU Leuven.
Iets anders wat opviel, was de grootte van de klassen. Waar je in Leuven makkelijk met een paar honderd man in de les kan zitten, zeiden sommige professoren hier in het begin van het semester “Wow, jullie zijn met veel”, toen we met een vijftigtal mensen in de les zaten. Wat in Athene veel couranter is dan in Leuven, is presentaties geven. Het is best wel een andere stijl van lesvolgen.
Heb je er nieuwe inzichten, skills bijgekregen? Zo ja, welke?
Ik denk dat er vooral twee skills zijn bijgekomen. Ten eerste: leren presenteren voor een groep. Dit is iets wat ik, buiten de taalvakken, niet moest doen in Leuven. In Athene heb ik veel presentaties moeten geven. Dat was echt wel goed om mijn angst om voor een groep te spreken, weg te nemen. Het tweede waar ik beter in ben geworden, is Engels: je wordt zoveel vlotter in de taal en moet niet meer nadenken over je woorden!
Is er een studentenverenigingen zoals Ekonomika op de buitenlandse universiteit?
Er was geen studentenvereniging als Ekonomika. Wel was er een ESN-afdeling op onze school, een Erasmus Student Network. Dat is een organisatie die je overal in Europa vindt en die bestaat uit lokale studenten die activiteiten organiseren voor Erasmusstudenten. Ze organiseerden een introductieweek in het begin van het semester, maar ook vele feestjes en uitstapjes doorheen heel Griekenland. Dat zou je dus wel met Ekonomika kunnen vergelijken.
Wat was je beste ervaring en wat was een mindere ervaring?
Mijn beste ervaring was iedere prachtige zonsondergang die ik heb gezien. Mijn mindere ervaring waren de momenten van heimwee.
‘Rondreizen met internationale vrienden’
LUCAS MAES (ZUID-AUSTRALIË) In hoeverre verschilt de cultuur van de buitenlandse universiteit met die van de KU Leuven?
De cultuur verschilt in die zin dat de hoorcolleges online gegeven worden en de werkcolleges live plaatsvinden op de campus. De klassen zijn er veel kleiner dan in Leuven: 10 à 15 studenten per workshop. Je zou verwachten dat er dan meer interactie zou zijn, maar dat was niet per se zo. Verder viel het op dat meer dan de helft van de studenten niet-Australiërs zijn.
De meesten van hen komen uit Azië en doen hun volledige studie in Australië. Een ander groot verschil is de evaluatie: meestal is de helft van je totale resultaat al behaald met assignments doorheen het jaar. De examenperiode is zeker minder zwaar dan in Leuven. Sommige vakken hebben open-boekexamens en sinds covid zijn alle examens online.
Heb je er nieuwe inzichten, skills bijgekregen? Zo ja, welke?
Als uitwisselingsstudent word je snel zelfstandig. Je moet voor jezelf koken, je eigen was doen, nieuwe interesses en hobby's ontdekken... Je begint bijna vanaf nul omdat je zo goed als niemand kent. Vanaf de eerste week maakte ik heel wat internationale vrienden die net als ik openstaan om nieuwe mensen te leren kennen. Het verbaasde me eigenlijk hoe snel dat ging. Ik denk dat dat mijn nieuwe skill is geworden.
Is er een studentenvereniging als Ekonomika op de University of South Australia?
Er zijn studentenverenigingen onder de naam USASA (University of South Australia Student Association). Dit zijn kleinere verenigingen die studenten met dezelfde interesses samenbrengen. Zo is er een gamevereniging, een wandelvereniging, sportverenigingen, een automechaniekvereninging... Zeker niet te vergelijken met Ekonomika. Ik ben zelf geen lid geworden, dus ik kan je geen details vertellen.
Wat was je beste ervaring en wat een mindere ervaring?
Mijn beste ervaringen zijn zonder twijfel de reizen met mijn internationale vrienden. Slechte ervaringen heb ik niet echt gehad, maar ik moet bekennen dat er momenten waren dat ik uitkeek naar het studentenleven in Leuven.
‘Een rugzak vol nieuwe inzichten’
KAAT GOCLON (VALENCIA) In hoeverre verschilt de cultuur van de buitenlandse universiteit met die van de KU Leuven?
Ik verwachtte in Valencia die typische Zuiderse cultuur, en was benieuwd in hoeverre dit beeld zou kloppen. Nu Erasmus erop zit, kan ik beamen: er is wel degelijk een cultuurverschil, ook op de universiteit! Valencianen – en misschien bij uitbreiding Spanjaarden – hechten veel belang aan hun vrije tijd, met de focus op sport en het sociale leven. Familie en vrienden zijn er enorm belangrijk.
Heb je er nieuwe inzichten, skills bijgekregen? Zo ja welke?
Absoluut! Ik denk dat iedereen die zijn grenzen durft verleggen door de vertrouwde thuisbasis in te ruilen voor een buitenlandse ervaring er een rugzak vol nieuwe inzichten bij krijgt. Niet alleen leer je de lokale cultuur kennen en voel je je tijdelijk deel van het gastland, je krijgt ook inzicht in culturen van over de hele wereld dankzij andere internationale studenten. Dat vond ik het mooiste aan de hele Erasmus-ervaring: de mensen! Daarnaast heb ik mijn Spaans enorm kunnen bijspijkeren. Die mogelijkheid kreeg ik zowel op de universiteit als in het dagelijkse leven, wat toch wel een mooi pluspunt is voor de toekomst.
Is er een studentenvereniging zoals Ekonomika op de buitenlandse unief?
Niet dat ik weet. Je hebt wel veel verenigingen die gefocust zijn op Erasmusstudenten zoals ESN, Happy Erasmus, Erasmus life enzovoort: zij organiseren trips en activiteiten voor Erasmusstudenten waar je nieuwe mensen leert kennen. Een enorme aanrader om je daarbij aan te sluiten als je op uitwisseling gaat! Een vereniging met de focus op zowel lokale als internationale studenten ben ik niet tegengekomen. In die zin is het leuk om te merken dat we op dat vlak vrij sterk staan aan de KU Leuven, zeker in vergelijking met sommige andere universiteiten.
Wat was je beste ervaring en wat was een mindere ervaring?
Het is heel moeilijk om een beste ervaring te kiezen, aangezien ik het hele avontuur als iets geweldigs heb ervaren. Als ik iets moet kiezen, zijn het de internationale vrienden die ik er aan overgehouden heb. Maar anderzijds ook het tijdelijk deel uitmaken van de Spaanse cultuur: de taal leren, hartelijke Valencianen ontmoeten, meekijken in het leven van de locals, naar het strand gaan, elke dag de zon op je gezicht… Een mindere ervaring heb ik eigenlijk niet gehad. Maar als het toch moet: het verschillend onderwijssysteem, met de vele verplichte lessen, groepswerken, taken doorheen het jaar... dat liet weinig ruimte om de stad, het land en de mensen te ontdekken. Al bij al blijft het voor mij een topervaring en zou ik iedereen aanraden om op uitwisseling naar Valencia of elders te vertrekken!
Jef (links)
‘Je plan trekken’ JEF GEYS (TOKIO)
In hoeverre verschilt de cultuur van de buitenlandse universiteit met die van de KU Leuven?
De cultuur verschilt in grote mate, in die zin dat je les volgt in groepen van 20 à 40 studenten in plaats van aula's met 200 man. Dat komt omdat er veel belang wordt gehecht aan participatie tijdens de les. Voor quasi alle vakken geldt een verplichte aanwezigheid, waarbij je participatie wordt gequoteerd, al is dit minder eng dan het lijkt. Doordat studenten veel aan het woord zijn, ligt het tempo van de lessen veel lager – maar ook het niveau. Daarnaast heb je geen examens zoals aan de KU Leuven. Voor slechts een derde van de vakken word je getest en dan nog vaak online, van thuis uit. De nadruk ligt vooral op taken en papers.
Heb je er nieuwe inzichten, skills bijgekregen? Zo ja, welke?
Door een half jaar aan de andere kant van de wereld te wonen, leer je zelfstandig te zijn en je plan te trekken. Wat broodnodig is in een land als Japan, waar de mensen niet zo goed Engels praten en er een volledig andere cultuur heerst. Daarnaast leer je je sociaal en open op te stellen. Het helpt dat er op Erasmus een leuke sfeer heerst waarbij je nieuwe mensen leert kennen, iets wat in Leuven na het eerste jaar toch wel wat vervaagt. Tenslotte: een semester Engels spreken met je buitenlandse medestudenten tilt je communicatie-vaardigheden naar een hoger niveau.
Is er een studentenverenigingen zoals Ekonomika op de buitenlandse universiteit?
Er is wel een studentenorganisatie die zich richt op internationals, al is die niet heel zichtbaar. En er wordt vanuit de universiteit erg ingezet op sportteams, al zijn dit vaker locals dan internationals.
Wat was je beste ervaring en wat was een mindere ervaring?
Beste: de deur uit stappen en beseffen dat je jezelf in hartje Tokyo bevindt, een stad vol 'geheimen', typische restaurants en leuke bars. Minste: de moeilijkheden die ik ondervond om met Japanners te communiceren, bijvoorbeeld wanneer ze geïnteresseerd zijn in je cultuur, je studies enzovoort.
Anke Somers