NIEUWJAARSRECEPTIES EKONOMIKA ALUMNI
Elk jaar houden de (meeste) regionale kernen van Ekonomika Alumni hun nieuwjaarsreceptie. In 2023 was dat niet anders. Vlaams-Brabant en Brussel beten samen de spits af met een bezoek aan het Planetarium in Grimbergen op woensdag 25 januari. De dag erop volgde de nieuwjaarsactiviteit van Ekonomika Alumni Antwerpen in het Modemuseum. Op vrijdag 27 januari sloot West-Vlaanderen ‘de reeks’ af met een spetterende nieuwjaarsreceptie op de campus van de hogeschool Howest in Kortrijk. Telkens kwam er veel volk opdagen en was de sfeer opperbest. Hieronder vindt u een (geschreven) verslag van recepties van Antwerpen en Kortrijk.
ANTWERPEN, 26 JANUARI - MODEMUSEUM
Julie Lietaer (European Spinning Group): “Mode- en textielindustrie moet resoluut voor duurzaamheid kiezen”
Julie Lietaer heeft een missie: de mode- en textielsector duurzamer maken. Dat getuigde zij met veel verve op het nieuwjaarsevent van Ekonomika Alumni Antwerpen in het prachtige Modemuseum in Antwerpen op 26 januari 2023. Julie Lietaer is Ceo van het familiebedrijf European Spinning Group (ESG) in Spiere-Helkijn. ESG maakt kwalitatieve garens, en verkoopt die voor diverse markten zoals voor interieurtextiel en technisch textiel. De garens zijn beschikbaar in om het even welke kleur. Het door ESG toegepaste verfproces is zeer milieuvriendelijk en behoeft geen proceswater. Ook met de productielijn ESG Green, garen op basis van gerecycleerd katoen denim en Tencel, bewijst ESG dat duurzaamheid in textiel in de praktijk mogelijk is.
#hackyourjeans
Een bijzonder initiatief van Julie Lietaer is het project #hackyourjeans. Zij had naar het Modemuseum de display meegebracht waarin de aanwezigen oude jeans konden droppen. Die wordt dan gerecycleerd tot bijvoorbeeld schoenen en sokken. Op het einde van de avond kregen diegenen die hun jeans had afgeleverd ook een paar sokken mee uit gerecycleerde jeans. “De textiel- en modesector veroorzaakt elke jaar bergen textiel- en kledingafval. Met #hackyourjeans wil ik daar iets aan doen. Maar het belangrijkste is dat ik daarmee ook voor andere producenten en retailers het verhaal van de circulaire economie wil aantonen. Het kàn. Al kost dat natuurlijk wel enige creativiteit en inspanningen.”
Om dat verhaal nog beter te verspreiden, en om concrete mogelijkheden van circulaire economie en duurzaamheid in de mode-en textielwereld te promoten heeft Julie Lietaer enkel jaren geleden ook de start-up Ariadne Innovation opgericht. Die wil een community opbouwen rond duurzaam textiel. Het bevat fysieke en digitale tools om textiel- en modeproducenten die inzetten op duurzaamheid met elkaar te verbinden. “Het wil expertise uitwisselen, maar ook partners samenbrengen. Ik geloof heel sterk in co-creatie.” Samen met business developer Florence Lootens werkt zij aan dit initiatief. “Op ons onlineplatform Ellie.Connect kunnen gebruikers terecht om de juiste leveranciers of klanten te vinden, maar ook om zich te verdiepen in wereldwijde trends en nieuws. We zetten dat soort artificial intelligence ook in voor de fysieke ‘booth’ die we verhuren. Dat is een aantrekkelijke interactieve stand waarmee bedrijven hun producten kunnen tonen aan het grote publiek. Het gaat niet alleen om kijken, maar ook om meten. De booth verzamelt bijvoorbeeld gegevens over welke producten het vaakst vastgepakt worden en dus het populairst zijn. Dat zijn waardevolle inzichten die ingezet kunnen worden voor hun verdere productinnovatie en marketing”. Neem alvast een kijkje op www.ellieconnect.com
Er is volgens Julie Lietaer ook geen andere keuze. “Want de Europese Commissie heeft in het kader van haar Green Deal in maart 2022 een EU Textielstrategie afgekondigd die heel wat voorwaarden van hergebruik, herstel en recyclage voor kleding en textielproducten inhouden. Het wordt een hele boterham die op de bedrijven afkomt. Hopelijk voorziet men voor de vele kmo’s die de sector rijk is voldoende overgangstermijnen en begeleiding.” Maar voor Julie Lietaer is het in elk geval glashelder: de toekomst van onze mode- en textielsector zal duurzaam zijn, of niet zijn.
Ook Fa Quix kwam op dit nieuwjaarsevent aan het woord. Fa Quix is directeur-generaal van Fedustria, de beroepsorganisatie van de textiel-, hout- en meubelbedrijven in België, waarvan 90% in Vlaanderen gevestigd is. In een apart artikel kan u zijn visie lezen die hij verwoord heeft in zijn speech met als titel ‘Welke toekomst voor de mode- en textielindustrie in België?’ - Fa Quix
KORTRIJK, 27 JANUARI - The Penta (Howest)
Traditioneel houdt de regionale kern Ekonomika West-Vlaanderen eind januari zijn druk bijgewoond Nieuwjaarsevent. Dit jaar had de bijeenkomst plaats op 27 januari op de nieuwe Howest-campus, The Penta, op Kortrijk Weide. Gastheer en gastvrouw waren twee Ekonomika alumni: Roel Vandommele, directeur Financiën-Data-ICT, en Karin Lecluyze, facilitair coördinator.
The Penta is een duurzame ontmoetingsplaats, ontworpen door de visionaire Duitse architect Thomas Rau. Het majestueuze gebouw is een plek om te leren, te studeren, te ontdekken en te vergaderen in een comfortabele, stimulerende omgeving. Door de duidelijke opbouw is het een heel leesbaar gebouw dat een aangename leeromgeving biedt dankzij het binnenstromend daglicht en de bijzondere ruimtelijkheid door de atriumtrappen die het atrium doorkruisen. En het gebouw is zeer energiezuinig.
Howest is een belangrijke hogeschool die niet minder dan 50 opleidingen organiseert, gespreid over 3 campussen (Kortrijk, Brugge en Oudenaarde). Howest telt nagenoeg 10.000 studenten.
Roel Vandommele ging dieper in op de waarden en strategie die dit allemaal mogelijk maken. Bij Howest staat de student centraal. De hogeschool probeert een warme, laagdrempelige leerplek voor de studenten te zijn, waar de afstand tussen docent en student minimaal wordt gehouden: ze drinken samen koffie aan dezelfde automaat en eten in dezelfde refter. Het doel is om de student voor te bereiden op een mooie toekomst.
Digital Arts and Entertainment is wereldtop
De opleidingen moeten top zijn en moeten als een sterk merk in de markt gezet worden. De Howest-afdeling Digital Arts and Entertainment wordt beschouwd als de beste game-opleiding ter wereld. Studenten komen hiervoor van over de hele wereld naar Kortrijk. Dat brengt logischerwijze een aantal extra praktische uitdagingen met zich mee.
Het is niet voldoende om je als sterk merk te promoten, operationeel moet je ook streven om in alles de beste te zijn. Innovatie speelt daarin een heel belangrijke rol.
De belangrijkste waarden van Howest zijn: SERVE, EMPOWER en CARE. De school staat ten dienste van de samenleving; nu, maar ook op langere termijn. Howest wil studenten doen groeien, maar wil ook zorgzaam met hen omgaan. De school moet een comfortabele omgeving zijn om te leren en soms te mislukken: just do it, wees wendbaar met lef, en durf te experimenteren en te falen.
Waar hebben we dat nog gehoord? - Christophe Popelier