BUBBLY-DOO: VAN ENTREPRENEUR CHALLENGE TOT SUCCESVOLLE START-UP

Onder het motto dat alle kinderen moeten kunnen dromen en fantaseren over de dingen die zij zelf het leukst vinden, verscheen eind oktober trots Bubbly-Doo op de markt. We spraken hierover met Toine Habets, de founder en CEO van Bubbly-Doo. Samen met Grégory Goossens — co-founder en CFO — waren zij de trotse winnaarsvan de vorige editie van de Entrepreneur Challenge. Een klein jaar later, staan de twee masterstudenten handelsingenieur samen met hun team in voor het creëren van magnifieke gepersonaliseerde kinderboekjes. Ze printen de meest fantastischeverhalen, speciaal op maat voor elk kind. Of dit nu over prinsessen, ridders, of ninja’s gaat, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarnaast plaatsen zij kinderen in de hoofdrol, in alles wat ze doen. Bij het schrijven van de verhalen, bij het tekenen van de boekjes, tijdens het ontwerpen van de website en met hun CO₂-neutrale levering en productie ... altijd denken ze in eerste plaats aan de jongste generatie avonturiers en dromers.


DAG TOINE, EERST EN VOORAL, WAAR KOMT DIT FANTASTISCHE IDEE VANDAAN?

Tijdens het babysitten op twee jongens, Henri en Arthur, viel het mij op dat de jongste niet het exacte boek ter beschikking had dat hij graag zou willen. Hij hield van ridders, maar ook van de kleur blauw waardoor hij bijgevolg graag een blauwe ridder zou willen zijn. Toen ik Henri voor zijn verjaardag een boek wou geven dat over een blauwe ridder ging, bedacht ik mij hoe leuk het zou zijn moest elk kind op aarde een boek kunnen hebben dat exact zo is zoals hij of zij droomt. Vanuit dit idee zijn we uiteindelijk gestart en begonnen aan de verdere uitwerking ervan.


HOE ZIJN JULLIE DAN EXACT SAMEN IN DIT AVONTUUR BELAND?

Op een goede avond hadden Grégory en ik beslist om samen met vrienden te gaan feesten. Toen uiteindelijk die dag bleek dat niemand nog zin had om uit te gaan, gingen Grégory en ik een avondje op café. Een goede beslissing zo bleek, aangezien we toen onder ons twee zijn beginnen praten over ideeën die we allemaal hadden. Nadat ik die avond het idee, dat ik intussen al een tijdje had, aan Grégory uitlegde, stelde hij een week later voor om mee te doen aan de Entrepreneur Challenge. De basis van ons team werd zo gevormd. Naar de rest van het team hebben we vervolgens bewust gezocht. Hans Otto, onze Head of Technology, kende ik al en wist dat hij sinds het middelbaar druk bezig was met programmeren. Laura, de illustrator, tekent al heel lang,het is haar passie en bovendien studeert ze grafisch ontwerp.


HEBBEN JULLIE BEPAALDE MOEILIJKHEDEN GEHAD?

Jazeker, onze eerste en grootste moeilijkheid was het feit dat toen ik al een tijdje met het idee zat en het vervolgens begon uit te werken, merkte dat ik niet alles alleen kon. Gelukkig ben ik hier met Grégory over beginnen praten, hij moedigde mij aan om het idee niet op te geven. Op dat moment is gebleken dat een tweede persoon heel erg belangrijk is om je te steunen in de vele onzekerheden die je dan nog hebt. Je hebt in dat stadium mensen nodig die je kan vertrouwen, die mee in jou en je idee geloven en er bovendien aan willen meewerken.

Daarnaast, hoewel ik nu met trots kan zeggen dat we een fantastisch team hebben, is de zoektocht hiernaar zeker niet evident geweest. Je wilt natuurlijk zeker zijn dat men capabel is, maar ook dat de skills complementair zijn. Dit geldt overigens voor beide partijen. Met het feit dat we de Entrepreneur Challenge gewonnen hebben, hadden we weliswaar een stapje voor aangezien dit zorgde voor een zekere credibiliteit.

HOE LUKT HET COMBINEREN VAN ZULKE SUCCESVOLLE START-UP MET STUDEREN?

De combinatie van studeren en tegelijk een start-up runnen, is een van de moeilijkste dingen dat er is. Anderzijds geeft juist het feit dat we nog studeren ons enorme kansen. We hebben de nodige flexibiliteit om onze eigen planning te maken en zijn tegelijk financieel onafhankelijk. Daarom dat we ook iedereen zouden aanraden om nu te beginnen met ondernemen. We zien de studentenperiode immers als het ideale moment om te starten met een entrepreneurial start-up. Naast de eerder genoemde voordelen, is dit de perfecte omgeving om een team te vinden en beschik je als student over veel ondersteuning.Vraag je bovendien als student eens af ‘Wat heb ik de laatste tijd gedaan?’. De kans is groot dat de meesten ‘feesten’ zullen antwoorden. Waarom dit overschot aan tijd niet steken in iets extra-curriculair of zelfs in het opstarten van je eigen onderneming?Je hebt werkelijk niets te verliezen! Ofwel eindig je met een succesvolle onderneming, ofwel eindig je meteen ervaring rijker.


WAT MAAKT LEUVEN VOOR JULLIE DAN SPECIFIEK ZO’N GOEDE PLEK OM TE BEGINNEN ONDERNEMEN?

Dat bestaat voor ons uit drie grote redenen. Ten eerste: Leuven is een universiteitsstad. Er zijn heel veel skills aanwezig in Leuven die van pas kunnen komen, waardoor je een unieke kans hebt om een topteam samen te stellen. Ten tweede: door het grote aanbod aan studentenverenigingen heb je een netwerk dat je heel goed kunt uitspelen. Eerst en vooral om advies en begeleiding te krijgen zoals met de Entrepreneur Challenge, en ten tweede om met andere mensen te praten die je op termijn nodig kan hebben. Tenslotte heerst er in Leuven een bepaalde mindset. Er is een zeer goede spirit tussen jonge geesten die allemaal geloven in het feit dat alles kan o faangeleerd kan worden. Dit is een unieke mindset die men heelgoed kan gebruiken als entrepreneur.


WAT IS JULLIE VERDERE ERVARING MET DE ENTREPRENEUR CHALLENGE?

Over het algemeen is deze heel positief. Het is een sterke organisatie die je de kans geeft om met aanzienlijke partners samen te werken. We kregen zo erg nuttige uitleg en guidance over hoe we ons idee konden aanscherpen en concretiseren.Het heeft ons bovendien ook over de streep getrokken om vanuit ons idee een bedrijf groot te maken. De bevestiging die je door je deelname krijgt, geeft een boost, en het winnen ervan natuurlijk een zekere credibility die je startende positie meteen versterkt. Ook de professionele begeleiding achteraf heeft ons zeker nog geholpen. Bovendien hebben we er zelf ook heel veel plezier uit gehaald!


WAT IS JULLIE NOG BIJGEBLEVEN?

Naast heel veel creatieve ideeën, is er mij een bepaalde vraag zeker bijgebleven, namelijk: “welk probleem los je nu eigenlijk op?”. Kan je dit idee ook op een andere manier oplossen? Is dit de beste, meest efficiënte, meest gebruiksvriendelijke manier? Zo ja, dan weet je dat je met een winner zit. Dit is volgens mij ook wat ervoor gezorgd heeft dat wij gewonnen hebben: ons idee was feasable, afgerond, makkelijk uitvoerbaar, en had een quick time to market (op 9 maanden hadden we een bedrijf).


HOE IS DE OFFICIËLE LANCERING VAN JULLIE WEBSITE MEEGEVALLEN?

Heel goed, we zitten aan bijna 100 boekjes verkocht op de eerste twee weken. Naast deze sterke prestatie, is het nu vooral belangrijk om te blijven groeien. Het voornaamste is niet dat het product bij de launch al perfect is, maar wel uniek op zijn eigen manier. Hoewel we al heel dicht bij een ‘perfect product’ zitten, is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering, maar je moet ergens beginnen. We zijn trouwens heel trots op het feit dat we onze persoonlijke deadline – voor de feestdagen launchen – hebben kunnen halen, wat uitzonderlijk is voor een start-up.


WAT ZIJN DE TOEKOMSTPLANNEN? WILLEN JULLIE HIERNA NOG ANDERE START-UPS CREËREN?

Het grote voordeel aan Bubbly-Doo is dat het makkelijk schaalbaar is, waardoor we relatief eenvoudig internationaal kunnen gaan. Daarnaast kan ik voor ons allemaal spreken als ik zeg dat the start-up life verslavend werkt. Het is superhard werken en alle verantwoordelijkheid ligt op je eigen schouders, maar je krijgt er wel heel erg veel voldoening en ervaring voor terug. Je moet zelf 100% overtuigd zijn van het idee, zodat je ook anderen kan overtuigen. Je hoeft daarom niet meteen de hardste werker te zijn (knipoog), maar eens je eraan begint moet je alles op alles zetten.


WE WENSEN TOINE, GRÉGORY EN DE REST VAN HUN TEAM ALVAST VEEL SUCCES MET HET VERDERE VERLOOP VAN HUN START-UP. ZELF GEÏNTERESSEERD IN EEN VAN HUN BOEKJES?


BRENG DAN ZEKER EEN BEZOEKJE AAN WWW.BUBBLYDOO.BE


Mara Socquet