Ekonomika Alumnidag

De jaarlijkse Alumnidag van Ekonomika Alumni op 16 november 2019 was alweer een groot succes. Ruim 250 alumni, waaronder heel wat jongeren en een talrijk opgekomen groep ‘jubilarissen’ (20 jaar geleden afgestudeerd) tekenden present in Leuven, meer bepaald in zaal De Hoorn. De Hoorn ligt in de nu hippe wijk van Leuven aan de Vaartkom. Wie er de jongste jaren niet meer geweest is, herkent die eens verloederde industriële zone vast niet meer. Stijn De Beer nam er het woord namens ploeg Offensief die zowat 20 jaar geleden het Ekonomika-praesidium uitmaakte.


BACK TO THE ROOTS

De zaal De Hoorn intrigeert. Het is de plaats waar de eerste Stella Artois in 1923 werd gebrouwen. Het pand stond al een twintigtal jaren leeg vooraleer Pieter Goiris en enkele acolieten het in 2007 overnamen. Zij hadden het vermetele plan om het tot een open, creatieve hotspot om te bouwen. Pieter Goiris wist gelukkig vooraf niet aan welk avontuur hij begon, want anders had hij het misschien nooit gedaan. Pieter Goiris: “Het pand is een geklasseerd monument omwille van zijn bouwkundige kwaliteiten, zoals de dragende balken, de Vierendeelliggers. De renovatie gebeurde tussen 2007 en 2012. Voor zo’n geklasseerd monument kan je subsidies krijgen … Maar dan moet je een dossier opstellen. Letterlijk elke steen moest er worden in opgenomen. Het is een dossier van 2.000 bladzijden geworden. Geduld en doorzettingsvermogen zijn kwaliteiten die je in overvloed moet hebben om zo’n project tot een goed einde te brengen. En we waren nog maar net gestart en dan brak in 2008 de financiële crisis los. Geen enkele bank wou ons nog krediet geven. Behalve Belfius.”


Het resultaat mag gezien worden. De Hoorn is een prachtig pand dat deel uitmaakt van het hele renovatietraject van de Leuvense Vaartkom. Er werken in het pand nu zo’n 250 mensen voor een 25-tal bedrijven, vooral creatieve bedrijven, start-ups, techbedrijven … Op het gelijkvloers is er een café en een restaurant, en er worden events georganiseerd, van trouwfeesten over bedrijfsparty’s tot boek- en productpresentaties. Pieter Goiris: “ Ons motto is om life-work-play samen te brengen, en connect people. We starten nu met een tweede fase, vooral voor tijdelijke woonsten, naast grote en kleine work units. Vele jongeren komen hier voor hun studies of voor een project in de omliggende bedrijven of voor de universiteit. Co-housing en co-living is onze oplossing. Begin 2020 moet het opengaan.”

IMEC, ICOON VAN DE HIGHTECH

Zoals Pieter Goiris het al aanduidde mikt de Vaartkom op nieuwe bedrijven. Vanuit Stad Leuven wordt dit overkoepeld door Leuven MindGate, met focus op creativity, health and hightech. Wat hightech betreft is IMEC wel het bekendste icoon van de Leuvense regio. Gert Bergen, VP Strategic Development, stelde IMEC in het kort voor. IMEC is een onderzoeksinstelling met focus op microchiptechnologie voor nano-elektronica, en artificiële intelligentie. Het werkt met een jaarbudget van ca. 350 miljoen euro. “Leuven blijft het centrum, maar ondertussen zijn we internationaal zeer actief. Van de 4.000 medewerkers hebben er 2.500 hun thuishaven in Leuven, waar ook een enorme cleanroom staat waar voor niet minder dan 2,5 miljard euro in is geïnvesteerd. Het internationale karakter is essentieel voor IMEC. Wij werken met grote internationale bedrijven type Samsung en Google en tientallen andere. En omdat we aan topresearch doen, hebben we ook de beste researchers ter wereld nodig. In IMEC werken niet minder dan 97 nationaliteiten. Het is die diversiteit die we absoluut nodig hebben om vooruit te gaan.”


Gert Bergen: “ Bijvoorbeeld de wearables in smart health, een polsbandje gelinkt aan een smartphone die uw hartslag, bloeddruk, zweetuitstoot enz. meet. Maar daar gebeurt ook iets mee: het wordt gelinkt aan de big data die met algoritmen uitwijzen wat de oorzaak is en of je een bepaalde aandoening hebt. Ander voorbeeld: de smart mobility, de zelfrijdende auto, met andere woorden de auto van de toekomst. Het punt is niet óf die er komt, uiteraard komt die er, maar hoe veilig die in het verkeer kan rijden? Hier is een stabiele internetverbinding cruciaal met een zeer snelle responstijd. Stel dat de auto een obstakel registreert … en het duurt 10 seconden vooraleer de internetverbinding een respons terugstuurt … dan … u raadt het al. Dus werken wij aan stabiele en altijd betrouwbare verbindingen. Nog een laatste voorbeeld – er zijn er nog veel meer – is smart energy. Zonnepanelen zetten zonnestralen om in elektriciteit. Maar daar zit verlies op. Wij werken bij IMEC aan oplossingen om het verlies bij de omzetting van de zonnestralen in energie drastisch te verkleinen en aldus de energie-efficiëntie te verhogen.”



Gert Bergen lichtte ook een tipje van de sluier over de toekomst.The edge zal the cloud opvolgen, namelijk van centraal gestuurd (cloud) naar lokaal aangestuurd, maar er zijn een set van problemen die nog moeten worden opgelost. IMEC werkt er aan. In de toekomst wil IMEC ook meer inzetten op zijn i-startprogramma, een incubatie- en acceleratieprogramma zeker ook gericht op kmo’s en start-ups. En er is het investeringsfondsvan IMEC, Xpand, dat 117 miljoen euro inzet in bedrijven die in haar missie passen. Gert Bergen: “We willen ook wat terugdoen voor Vlaanderen, want zonder de Vlaamse overheid en haar steun bestond IMEC niet. Daarom werken we mee aan projecten voor Vlaanderen o.a. inzake mobiliteit.”


OHL THE ONLY WAY IS UP

Een stad met ambitie zoals Leuven moet ook in de eerste sport van het land, voetbal, de top kunnen halen. Vandaag is dat helaas niet het geval, maar daar zou nu wel eens snel verandering in kunnen komen met de komst van de nieuwe CEO van voetbalclub OHL, Peter Willems, ook een Ekonomika-alumnus, met een indrukwekkend curriculum. Zo was Peter o.a.15 jaar hoofd marketing en sponsoring van de UEFA Champions League in het Zwitserse Nyon nabij Genève. Peter Willems begon zijn korte toespraak met iets dat hem na15 jaar frappeerde bij zijn terugkomst naar België: “Er wordt hier in België ongelooflijk veel geklaagd.”

De eerste resultaten zijn er inmiddels: OHL is de eerste periodekampioen in klasse 1B. Maar de weg naar de topklasse is nog lang. “We hebben geen andere keuze dan kampioen te spelen zodat we terug met de grote jongens kunnen meedoen. Maar dat kan alleen wanneer we een uitgekiende strategie opstellen en die ook uitgevoerd krijgen. We moeten ons uniek positioneren. Het wordt een omvattend project waar Stad Leuven, maar ook KU Leuven, Cronos, AB InBev e.a. aan meewerken. We moeten 2 tot 3 stappen vóór blijven op de concurrentie. Champions League halen met OHL? Waarom niet? Het moet onze ambitie op lange termijn zijn”, lacht Peter Willems.


HET GAAT GOED MET FEB

Decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB) Wilfried Lemahieu had goed nieuws: het gaat goed met de faculteit! In totaal studeren er nu niet minder dan 9.000 studenten aan FEB, waarvan 1.880 internationale studenten. “De faculteit zit nu op vier campussen. Naast de twee traditionele campussen Leuven en Kortrijk zit FEB ook in Antwerpen en Brussel.”


Wilfried Lemahieu: “Het aantal bachelors stijgt niet echt meer, maar dat aantal is dan ook al zeer hoog. In de masters blijven we evenwel groeien. Dat komt enerzijds door een aantal bachelors uit andere universiteiten die in Leuven hun master komen halen, en ook dankzij de groeiende internationale instroom. Overigens oefent de campus Brussel grote aantrekkingskracht uit op de buitenlandse studenten. De aanwezigheid van vele expats en Europese instellingen spelen zeker een rol. Alleen in Brussel hebben we ten andere een Engelstalige bachelor, elders alleen ook Engelstalige masteropleidingen.”


Decaan Lemahieu stelde dat de aantrekkingskracht van de KU Leuven in het algemeen en van de FEB in het bijzonder ook het succes van het aantal studenten verklaart. “In welke ranking ook, de KU Leuven staat heel vaak in de top-40 wereldwijd en in de top-10 in continentaal Europa en zelfs nog beter. Dat trekt niet alleen studenten aan, van binnen- en buitenland, maar trekt ook steeds meer topprofessoren uit het buitenland. Vele nieuwe benoemingen in onze faculteit worden ingevuld door professoren uit het buitenland. We streven op lange termijn naar een derde internationale docenten op het totaal. Wij kunnen wel niet de hoogste lonen aanbieden in vergelijkung met het buitenland, maar onze reputatie, de goede researchmogelijkheden en de innovatieve omgeving compenseren veel. Een ander voorbeeld van ons succes zijn de 13 leerstoelen van bedrijven. Die sponsoren het onderzoek, en zijn een hefboom voor. onderzoeksvalorisatie


EKONOMIKA WORDT 90

De toespraken werden afgerond door Ekonomika-praeses Maarten De Winter, die met zijn voltallige praesidium aanwezig was. Hij stelde het indrukwekkende programma van de studenten voor aan de hand van een flitsende twee minuten durende video. Hij nodigde iedereen nu al uit om in maart 2020 het 18e lustrum van Ekonomika mee te komen vieren. Het wordt groots!Tevens bestaat de fakbar Dulci 30 jaar. Maarten De Winter citeerde tenslotte oud-praeses Louis Raes: “De meerwaarde van Ekonomika is het smeden van vriendschapsbanden voor het leven, het samenbrengen van mensen en samen dingen doen. Dat maakt het allemaal de moeite waard.”


Deze Ekonomika Alumnidag werd mede mogelijk gemaakt door de steun vanwege AB InBev, Real Estates en KPMG. Ekonomika Alumni zelf blijft in de goede handen van het driekoppig voorzitterschap Peter Lamens, Ludovic Deprez en Righard Bruyns, steunend op de efficiënte secretariaatsmedewerking van Hettie De Kruijf.


Fa Quix