EKO IN HISTORY:
Ekonomika op weg naar 18de lustru
m

“Stap gezwind, blijgezind, krachtig als eiken en vlug als de wind. Mannenmoed staat ons goed, klinkt in het lied dat ons leven doet.” Het ons alombekende ‘Lied der Mercurianen’ werd eind 1934 de wereld in gezongen naar aanleiding van het eerste lustrum van onze geliefde kring Ekonomika. Een vereniging waarvan we dit jaar al zijn 90ste bestaansjaar vieren, oftewel het 18de lustrum. We blikken in deze editie van Ekonomika in History terug op bovengenoemde lustra en de woelige tijden waarin deze soms hebben plaatsgevonden.


Het is nog steeds bewonderenswaardig hoe stichter Leo Charels de onsamenhangende minderheid ‘Vlaamsche’ studenten wist te verenigen in De Vlaamse Handelskring – het huidige Ekonomika. Euforisch klonken dan ook de liederen, die tijdens het eerste lustrum gezongen werden. “Vijf jaar zijn voorbij! Ze waren de Lente, de jonge jaren van den Handelskring. En de Lente is vol zonneschijn!” De zomer die op deze zelfverklaarde lente zou moeten volgen, kende echter veel donkere dagen. Het door oorlog getroffen België rukte menig kring en vriendschap uit elkaar. Onze kring daarentegen, ging dapper en onverstoord verder. Zelfs de zware ramp die de studentengemeenschap in1941 trof, het rantsoeneren van het bier, wist men handig op te lossen door over te schakelen naar wijn. Een andere positieve noot in deze zware tijd: de ooit zo broodnodige nadruk op het Vlaamse karakter van de kring, verdween met de opkomst van de geleidelijke eerste stappen naar de vernederlandsing van de colleges. Zo werd in het tweede lustrum de ‘Vlaamse Handelskring’ gedoopt tot ‘Ekonomika’, zoals we het nu kennen. We zijn nu 80 lange jaren later. Het is bijna onwerkelijk en ontroerend om te bedenken hoe ook onze vereniging ooit haar prille begin heeft gekend.

ZILVEREN LUSTRUM

In het derde lustrum zag Ekonomika Alumni het levenslicht, toen nog onder de naam ‘Ekonomika Senioren’. Het vierde lustrum daarentegen werd gekenmerkt door de aanwezigheid van de Eerste Minister Gaston Eyskens. De jaren die hierop zouden volgen, en in het bijzonder 1954, werden gekenmerkt door de energetische activiteit rond het tot in de puntjes voorbereiden van het zilveren jubileum. Het zou een lustrumviering moeten worden die de komende vijf jaar nog zou nazinderen. Voor de eerste keer werden er immers zeven eivolle dagen gewijd aan het uitgebreid vieren van het 25-jarig bestaan van het intussen tot bloei gekomen Ekonomika. Een nieuwe traditie die ook in de komende lustrumjaren terug de kop zou opsteken.

Het 9de lustrum werd in mekaar gestoken door een ware KMO: een bestuur van 30-40 man, 2 vice-praesides en een praeses brachten met evenveel enthousiasme het intussen alombekende Ekonomika-ideaal over. Het optreden van charmezanger Eddy Wally werd een nieuwe parel aan de reeds mooi versierde lustrumkroon van Ekonomika. Overigens ging het jaar 1975 de geschiedenisboeken in als het jaar dat Ekonomika de kaap van 1000 leden behaalde.


OP WEG NAAR GOUD

In het eerder vernoemde vijfde lustrum klonken de woorden “En nu gaan wij naar de toekomst met blij gemoed: Ekonomika blijft eeuwig jong en binnen vijfentwintig jaar zullen wij nog zingen: Al word ons oud, Ekonomika sal nie verander”. En hoewel de spelling intussen wel wat veranderd is, komen we zo 25 jaar later aan in het jaar 1980. Het tiende en gouden lustrum. Ekonomika, een halve eeuw oud! Een lustrumeditie die alle torenhoge verwachtingen moest inlossen, met onder andere meerdere optredens, Vlaamse kermis, een breughelavond, retrocantus…

In 1990, zestig jaar na de oprichting van Ekonomika, zag de ‘Zestig Vaten-TD’ het daglicht. Een fenomeen dat daarna traditiegetrouw werd verdergezet. Een TD die overigens zijn naam alle eer aandoet. En terwijl de gehele wereld gefascineerd was door het nieuwe millennium, hadden de leden van het lustrumcomité van het 70ste Ekonomika-jaar de handen meer dan vol met de organisatie van de veertiende lustrumweek.


VADER MERCUUR: BIER!

En zo komen we na een paar onvergetelijke lustrumvieringen tien jaar later aan in het 16de lustrum. Een jaar waarin onder andere een entertainende casinoavond, waarbij de reeds boordevolle ruimte verder werd aangevuld met live pianomuziek,werd georganiseerd. Het 17de lustrum werd gekenmerkt door het uitbrengen van een exclusief bier: Vader Mercuur. Gebrouwen met een recept dat jarenlang bewaard bleef in de kelders van onze archieven werd het rasechte economistenbier zeker gesmaakt. Een bier dat overigens rijkelijk geschonken werd overde vele fantastische evenementen van die week heen.


MAART 2020 VIERT 90 JAAR EKONOMIKA

Wat het 90e lustrumteam dit jaar verder voor Ekonomika in petto heeft, is alsnog afwachten. Een ding is alvast zeker: dezelfde succesformule zal ongetwijfeld doorgetrokken worden.Reserveer 9 tot 13 maart maar alvast als een week vol feest,huldiging, en plezier. Men dunkt dat Leo Charels trots zou geweest zijn. Tot dan!del neer te pennen. Een pronkstuk waarin nadien vast nog vaak gebladerd zal worden.

Wat het 90e lustrumteam dit jaar verder voor Ekonomika in petto heeft, is alsnog afwachten. Een ding is alvast zeker: dezelfde succesformule zal ongetwijfeld doorgetrokken worden. Reserveer 9 tot 13 maart maar alvast als een week vol feest, huldiging, en plezier. Men dunkt dat Leo Charels trots zou geweest zijn. Tot dan!


Mara Socquet