NCOI

Continue bijscholing via opleidingen is de toekomst van de arbeidsmarkt

Of je nu net van de universiteit komt of al een tijdje aan het werk bent, je stopt nooit echt met leren. De Amerikaanse industrieel Henry Ford had het aan het rechte eind toen hij zei: “Iedereen die stopt met leren is oud, of je nu 20 bent of 80. Iedereen die blijft leren is jong.” Die boodschap heeft vandaag evenveel te maken met hoe je leeft als hoe je overleeft. Bijblijven is een noodzaak geworden. Waarom is dat? En hoe pak je dat aan? Opleidingsexpert NCOI Learning biedt inzichten en een flexibele oplossing.

WAAROM IS BIJLEREN EEN NOODZAAK GEWORDEN? Er zijn tal van redenen waarom bijleren een must is. De arbeidsmarkt transformeert op dit moment naar een hybride landschap. Bedrijven willen beter voldoen aan de snel veranderende noden van zowel de maatschappij, de werknemers en de werkgevers zelf. We leven in een wereld waar een diploma slechts het begin is en waar levenslang leren noodzakelijk zal zijn om de ontwikkelingen binnen en buiten je eigen werkterrein bij te houden. Die ontwikkelingen doen zich voor in alle industrieën en domeinen. In marketing komen marketeers steeds meer in aanraking met technologische nieuwigheden, kortere productlevenscyclussen en sneller veranderende klantenervaringen. Accountants komen in aanraking met nieuwe software-implementaties, waaronder trends zoals cloud-based accounting, blockchain en data analytics een continue bijscholing vereisen. Zelfs in meer traditionele domeinen zoals finance zien we een opkomende vraag naar snellere en meer digitale middelen, zoals digitaal belastingbeheer.

“Wie vandaag een meester over zijn vakgebied is, kan morgen terug een student zijn. De toekomst kent geen academisch kwartiertje.”

Natuurlijk is het niet alleen nuttig om je kennis over je specifieke vakgebied op peil te houden, maar ook je algemene vaardigheden verder te ontwikkelen. In een steeds dynamischere, hybride wereld wordt bijvoorbeeld het behouden van visibiliteit een grotere uitdaging. Visibiliteit over je werknemers, visibiliteit over je IT, visibiliteit over wat de nabije toekomst brengt. Dat vergt meer moed, vertrouwen en leiderschap van leidinggevenden. Soft skills zoals empathisch handelen, geïnformeerd beslissingen nemen, de betrokkenheid van werknemers verhogen… winnen daarom aan belang.

“Bijna 1 op 3 vaardigheden die in 2018 nog nodig waren, zijn in 2022 niet meer relevant.”

Als we dat even vertalen in cijfers, dan zien we het volgende. Volgens onderzoek van Gartner zal 58% van de werkende bevolking hun vaardigheden en kennis moeten bijschaven om hun jobs succesvol uit te voeren. Bovendien zijn bijna 1 op 3 vaardigheden die in 2018 nog nodig waren, in 2022 niet meer relevant. Het aantal nodige vaardigheden per job stijgt jaar na jaar met 10% sinds 2017. Die cijfers maken duidelijk dat wie vandaag een meester over zijn vakgebied is morgen terug een student kan zijn. De toekomst kent geen academisch kwartiertje.

DE SKILLS WAAR DE ARBEIDSMARKT NOOD AAN HEEFT Op de arbeidsmarkt is er een sterke vraag naar hybride profielen, medewerkers die hun kennis en skills hebben uitgebreid en daardoor meer passen in een bedrijf waar de grenzen tussen de departementen beginnen te vervagen. Dat is niet anders voor managementprofielen. Ben je recent in een leidinggevende functie begonnen of komt dat binnenkort op je pad? Dan is regelmatig een training volgen een uitstekende manier om je profiel mee te laten groeien met de noden van de markt. Doe je dat niet en hou je vast aan traditionele leiderschapsvaardigheden? Dan riskeer je achterop te geraken.

MANAGEMENT SKILLS Als manager moet je weten hoe je operationeel denken omzet in strategisch denken en hoe je complexe businessvraagstukken kan oplossen. Wat is goed projectbeheer? Hoe rapporteer je jouw inzichten met de nieuwste digitale tools? Hoe laat je jouw invloed gelden? Hoe verdedig je jouw project aan de directietafel?

“Herbekijk je vaardigheden in functie van de geldende waarden en normen van vandaag, want die veranderen continu.”

De antwoorden op deze vragen vinden is niet vanzelfsprekend in een wereld die continu in verandering en daardoor onvoorspelbaar is geworden. Maar je moet de antwoorden wel hebben, anders verlies je alle controle en bereik je niets. Herbekijk je vaardigheden in functie van de geldende waarden en normen van vandaag, want die veranderen continu. Drie essentiële managementeigenschappen die vandaag niet meer traditioneel kunnen worden benaderd: 1. Probleemoplossend denken Probleemoplossend denken is altijd al een onmisbare vaardigheid van managers geweest. Vandaag heeft dat echter minder met intelligentie te maken dan met creativiteit. Dat komt omdat disruptie in de businesscontext veel onvoorspelbaarder is geworden. Niet enkel door de digitale transformatie, maar ook door geopolitieke invloeden en klimaatveranderingen. Managers moeten leren omgaan met continue onzekerheid. Een manager met verstand van data en kennis van analytics-tools kan problemen sneller oplossen of zelfs vermijden. 2. Besluitvaardig zijn Kennis van data analytics komt ook van pas bij het nemen van beslissingen, maar je hebt meer nodig. Bovendien heb je soms gewoon niet de tijd om eerst een extensieve data-analyse te doen. Er zijn gelukkig methoden en richtlijnen om je te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld de 2-minuten-regel of de 80/20-regel van Pareto. Wist je dat je bij NCOI Learning zelfs een nuttige opleiding hebt om enkel dit deelaspect van je leiderschap aan te scherpen?

3. Kunnen plannen Het opmaken van een planning bepaalt in grote mate of je opgelegde doelen zal bereiken of niet. Deze skill snijdt heel wat deelaspecten van management aan die allemaal tot op zekere hoogte zijn veranderd. Strategisch denken, time management, people management, communicatie… zelfs probleemoplossend denken en decision-making. Vandaag een planning opmaken, rekening houdend met de onzekerheid van de toekomst, vergt aangepaste tactieken en technieken. Hoe je deze en andere management skills opbouwt volgens hedendaagse praktijken leer je in de 6-daagse opleiding ‘Management Skills Program: meer impact door betere managementvaardigheden’. De training loopt over 2 maanden, wat het gemakkelijker maakt om het te combineren met een drukke agenda en je de kans geeft om tijdens het traject al ‘on the job’ ermee aan de slag te gaan. De opleiding is ook toegankelijk voor starters en pas afgestudeerden. Gedurende deze opleiding werk je aan een individueel project met persoonlijke begeleiding en kom je op de proppen met een eigen projectvoorstelling. Het resultaat? Een volledig uitgewerkte case die je nadien kan uitrollen in je bedrijf.

PEOPLE MANAGEMENT EN LEIDERSCHAPSVAARDIGHEDEN Voor leidinggevende posities is er meer behoefte aan managers die hun leiderschapsvaardigheden hebben aangescherpt dan aan managers die alles nog top-down benaderen. Een focus op mensen is key.

“Soft skills worden de nieuwe hard skills.”

Leiderschap vereist soft skills, ook wel bekend als people management skills. Daaronder vallen zeer concrete skills zoals strategisch kunnen communiceren, bijvoorbeeld volgens storytelling-principes en het Golden Circle-model. Ook minder concrete soft skills zoals het gemotiveerd en geëngageerd kunnen houden van medewerkers, vertrouwen en geduld hebben, je eigen fouten durven toegeven… behoren tot je people skills. Voor zij die geïnteresseerd zijn in het aanscherpen van hun peoplemanagement- en leiderschapsvaardigheden, hier alvast enkele tips: • Bouw barometermomenten in. Dat betekent dat je 1:1-gesprekken organiseert met medewerkers. Daarbij luister je naar wat er gezegd en ook niet gezegd wordt. Dat vraagt een kwetsbare opstelling van beide partijen. Deze persoonlijke aanpak zorgt voor meer betrokkenheid. • Deel je kennis en projecten met andere departementen. De nieuwe manier van werken spoort cross-departementale verbondenheid aan. Uitwisseling en toegankelijkheid staan centraal. Dat zie je ook in de technologie, zoals bij Cloud-toepassingen. Het is bevorderend voor zowel je medewerkers als je bedrijf als je jouw kennis en projecten met hen deelt. • Wees bewust van hoe je je verhoudt t.o.v. je team. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer er zich conflicten voordoen? Wordt jouw leiderschap geapprecieerd? Dergelijke inzichten over je persoonlijkheid helpen je om de interactie aan te gaan met je team en om hen te motiveren. Emotionele intelligentie (EQ) is geen soft skill in de nabije toekomst, maar een hard skill. Of je nu pas begint met leidinggeven of al ervaring hebt, je baseert je best op erkende en bewezen methoden en hulpmiddelen die getoetst zijn aan de leiderschapsnoden van vandaag. De 4-daagse NCOI Learning-opleiding ‘Peoplemanagement basisopleiding – Doeltreffender werken met mensen’ is speciaal samengesteld om je vertrouwd te maken met deze concepten. Tijdens deze opleiding, geleid door een ervaren coach en bedrijfsleider, kom je in aanraking met people management in al zijn facetten. Je krijgt een theoretisch kader, maar ook een zelfbeoordeling van je leiderschapsstijl en concrete tips, tools en feedback voor jouw persoonlijke situatie. Zo kan je jouw nieuwe kennis meteen toepassen en voor onmiddellijke impact zorgen.

FINANCIAL MANAGEMENT Kennis van financial accounting, zelfs wanneer je geen finance manager of accountant bent, is nuttig voor alle leidinggevenden. Maar ook finance ontspringt de dans van de digitale transformatie niet. Nieuwe technologieën zoals blockchain en software voor automatisatie en de transitie naar de Cloud maken hun intrede in het vakgebied.

“De toekomst is weggelegd voor de hybride profielen.”

Finance organisaties zijn nog maar net aan het experimenteren met de producten van de digitalisering, maar wat de toekomst brengt is al duidelijk. In een recent rapport van een grote speler in financiële en zakelijke dienstverlening worden de verwachtingen voor 2025 al opgelijst. De 5 meest interessante inzichten geven we hier mee: 1. De rol van de finance professional zal dramatisch veranderen door automatisatie. Communicatie en beslissingnemende vaardigheden worden voor hen veel belangrijker. Hun rol wordt meer adviserend en ze zullen meer moeten werken met visualisatietools. 2. Reporting zal een realtimeproces worden. De periodieke financial close verdwijnt. Van financial managers wordt verwacht dat ze kunnen werken met de automatisering van reporting, forecasting en andere processen. 3. Finance managers zullen meer cross-departementaal werk moeten uitvoeren. Er is sprake van een ‘self-service culture’ waarin de finance professional strategischer moet nadenken om mee voor klanttevredenheid te zorgen. 4. Cloud-based ERP wordt de nieuwe norm. Bedrijven zullen herhaaldelijk investeren in applicaties en micro-services die geïntegreerd kunnen worden in ERP-platformen. Dat zal het systeem complexer maken en dus continue bijscholing, alsook nieuwe, gespecialiseerde talenten vragen. 5. Het operating model van Finance verandert naar een Finance as-a-service-model. Finance teams zullen aan variërende projecten werken over het hele bedrijf. Samenwerking wordt essentieel. Zij die openstaan voor trainingen en ontwikkeling zullen de meeste opportuniteiten zien voor professionele en persoonlijke groei.

De consensus op de markt is: bijleren wordt een noodzaak als je jouw financial management future-proof wil maken. Daarvoor hoef je niet te wachten tot 2025. Start vandaag nog met de intensieve, 10-daagse opleiding ‘Masterclass Financieel Management – De financiële afdeling: begrijp en beheers alle activiteiten!’ en ontwikkel een compleet overzicht over alle deelaspecten van het financiële beleid, inclusief de laatste trends, technieken en nieuwigheden. De opleiding is geschikt voor finance professionals met ervaring, maar ook voor algemeen directeurs en zaakvoerders of iedereen die tot op zekere hoogte met het financieel beleid te maken krijgt. Want de toekomst is weggelegd voor de hybride profielen, zoveel is duidelijk.

WAT ZIJN NCOI LEARNINGOPLEIDINGEN?

NCOI Learning is een onbetwiste marktleider in bijscholing en beschikt over het grootste aanbod opleidingen in België. Elk jaar breiden we de kennis van meer dan 25.000 professionals uit en scherpen we hun vaardigheden aan. We rekenen daarvoor op een netwerk van docenten die niet alleen vakspecialisten zijn maar ook praktijkbeoefenaars. Onze opleidingen bieden we aan in diverse vormen, waaronder trainingen, seminaries, webinars, virtuele lessen, leerplatformen, bedrijfstrajecten op maat en meer. Ons doel? Van jou een betere manager, specialist, teamleader, beslissingsnemer, onderhandelaar, leider… maken.

WAAR KAN JE MEER INFO VINDEN EN HOE INSCHRIJVEN?

Op onze website www.ncoi.be kan je meer informatie vinden over onze opleidingen en kan je zoeken volgens functie, domein of vaardigheid naar de training die de beste ondersteuning biedt voor jouw bestaande vaardigheden en kennis. Inschrijven kan je op de pagina van elke opleiding zelf. Scan de QR-code en bekijk ons volledig aanbod aan opleidingen. “NCOI is een partner van Ekonomika Alumni sinds 2020. Dankzij de steun van onze partners kunnen we duizenden FEB alumni met elkaar verbinden en blijven we bouwen aan het levenslang netwerk van onze alumni.