ANTWERPEN

De onstuitbare opmars van Royal Antwerp Football Club

Met zo’n 200 waren ze, de Ekonomika Alumni op bezoek in het Bosuilstadion bij devoetbalclub met stamnummer 1, namelijk Royal Antwerp FC. Inmiddels heeft de club de voorbije voetbalcompetitie zeer succesvol afgerond, met een vierde plaats in PlayOff 1 en met een Europees ticket voor de Europa League (iets wat RSC Anderlecht bijvoorbeeld niet kan zeggen, om maar die club te noemen …). En toch, in een nog niet zo ver verleden vertoefde RAFC nog in tweede klasse. Vanwaar die opmars? Een bezoek ter plaatse op 21 maart 2019 bracht opheldering.

Na de verwelkoming door Philip Neyt namens Ghelamco legde Dimitri Huygen, Business & Communication Manager van de club, ons de geschiedenis en de redenen uit voor het recente succes. Hij herinnerde vooreerst aan het niet onaardige palmares van de club: viermaal landskampioen, tweemaal bekerwinnaar en éénmaal finalist van de UEFA Cup. “Alles begint dus met de traditieclub die Royal Antwerp FC is, met stamnummer één, en met een prestigieus verleden. De club, ook wel The Great Old genoemd, werd al in 1880 opgericht. Daarmee staat de club voor authenticiteit en traditie.Sinds 1923 wordt gespeeld op de Bosuil in Deurne, waar het stadion nu stap voor stap wordt gemoderniseerd, na de overname door Paul Gheysens van Ghelamco. In 2017 werd de meest moderne hoofdtribune van het Belgisch voetbal gebouwd, en die is, zoals u ziet, een pareltje geworden. Dit jaar starten we normaal nog met de vernieuwing van tribune 4.”


De Bosuil telt anno vandaag een capaciteit van 15.000 zitplaatsen,12.000 voor gewone supporters en 3.000 business seats en loges. Daarin telt de club 13.250 abonnementhouders, 11.000 bij de gewone supporters en 2.250 bij de business klanten. Van de loges zijn er 15 verhuurd, op een totaal van 17. Om aan de groeiende vraag te blijven voldoen, wordt het stadion uitgebreid richting een capaciteit van 23.000 zitplaatsen.

RAFC zet ook sterk in op fan engagement. Zo heeft de club ruim 300.000 volgers op Facebook en 30.000 op Instagram.Op business vlak zijn er meer dan 4.000 volgers op LinkedIn. Voor de Business Club, met een 50-tal leden, worden een 10-tal activiteiten op jaarbasis georganiseerd, met steeds een centrale gastspreker.


Dimitri Huygen: “Qua hospitality bieden wij ook de Diamond Bar aan, de meest prestigieuze in België, waar een vijfgangenmenu wordt opgediend, zo’n honderdtal couverts per match. Dat geeft de gelegenheid aan zakenrelaties om een topinvitatie aan hun contacten aan te bieden. Wij proberen ten andere RAFC te linken aan sterke merken. De merchandising zorgt voor bv. de verkoop van circa 50.000 items per seizoen. RAFC profileert zich als een familieclub, denk bijvoorbeeld aan onze kids fandag die jaarlijks 2.000 bezoekers naar de Bosuil trekt.”

Na de voorstelling van RAFC kwam professor Wim Lagae, hoofddocent sportmarketing KU Leuven, campus Antwerpen, de rol en het belang van marketing in het moderne voetbal toelichten. Hij wees vooreerst op de zeer specifieke kenmerken van de voetbalsector “die geen sector is zoals een andere”. Daarom dat het voor topondernemers zoals Marc Coucke niet evident is om het succes dat zij in hun gewone business behalen ook te bereiken in het voetbal. “Maar niettemin moet een moderne topclub worden gerund als een professioneel bedrijf, met een sterk operations management, HR, en marketing management”, aldus prof. Wim Lagae. “Segmentatie in de marketing, nl. B2C, B2B en C2C zoals RAFC doet, is de juiste weg.”


Fa Quix