Seniorenfeest van Ekonomika Alumni van 26 april 2019 was een recordeditie

Voorzitter Jos Clijsters van de Ekonomika Senioren kon alleen maar tevreden zijn met de 180 deelnemers aan het Seniorenfeest dat op vrijdag 26 april 2019 in de Faculty Club in Leuven heeft plaatsgevonden. Ter herinnering, het Seniorenfeest van Ekonomika Alumni staat open voor alle economisten die minstens 40 jaar geleden hun studies aan het ‘handelskot’ in Leuven zijn begonnen. De Gouden en Diamanten Jubilarissen werden gehuldigd en ‘onze rector’ professor Luc Sels gaf er de gasttoespraak.


Traditioneel worden op het Ekonomika-Seniorenfeest de Gouden en Diamanten Jubilarissen gehuldigd. De Gouden Jubilarissen zijn Ekonomika alumni die 50 jaar geleden in Leuven zijn toegekomen, de Diamanten Jubilarissen zijn zij die 60 jaar geleden aan de KU Leuven zijn toegekomen. En er waren liefst 11 oud-Ekonomika-praesides aanwezig, met als oudste Torre Mutton die in 1947-48 Ekonomika-praeses is geweest. De andere 10 aanwezige praesides waren: Wim Moens, Jo De Neef, Noël Follet, Armand Renier, René Avonts, Karel Dierick, Donaat Dumon, Jos Clijsters, Jean-Paul Macken en Freddy Nurski. Een bijzondere aanwezige was Prof. Dr. em. Herman Van der Wee die destijds aan menige alumnus de economische aspecten van de wereldgeschiedenis heeft uitgelegd en die nog altijd met hetzelfde vuur en passie vertelt. Waren ook aanwezig de professoren Theo Peeters, Jef Leunis en Marcel Van Acoleyen.


Toen KU Leuven-rector Luc Sels het woord nam, kreeg hij meteen een warm applaus van ‘zijn’ economisten. Vóór hij tot rector werd gekozen twee jaar geleden was Luc Sels 9 jaar decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Maar de drukte van het bestaan van een decaan valt niet te vergelijken met die van de rector. Hij ging van wal met de opmerking dat hij alweer een turbulente week achter de rug had met o.a.discussies over dierproeven en bavianen, auteursfraude… “Het rectorschap is elke dag een ontdekkingstocht. Je wordt 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 opgeslorpt. Maar de zon schijnt vandaag en het gezelschap hier is geweldig”, zo vervolgde de rector. Hij meldde ook zeer blij te zijn dat Ekonomika Alumni groeit en bloeit, net zoals de Faculteit en de Ekonomika-studenten.

De KU Leuven heeft nu 14 campussen in 10 steden. Luc Sels: “Ik weet dat dit gevoelig is in sommige steden maar we moeten ruimer durven denken dan alleen per provincie”. De KU Leuven zorgt daardoor voor 22.000 jobs, 13.000 aan de universiteit en 9.000 in het ziekenhuis.




Luc Sels meldde fier dat de KU Leuven wereldwijd in de top 50 van de beste universiteiten ter wereld staat, namelijk op de 48ste plaats. KU Leuven beschikt over een jaarlijks budget van 2 miljard euro, waarvan 1 miljard voor de KU Leuven zelf (met 57.000 studenten) en 1 miljard voor het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg. Ter vergelijking: het beroemde MIT in Massachusetts heeft 13.000 studenten en een budget van 6,5 miljard dollar. Maar net zoals in de Champions League waar ploegen met een kleiner budget zoals Ajax met absolute toppers als FC Barcelona kunnen wedijveren, zo kan het dus ook op universitair niveau, aldus de rector. Een spanningsveld is het feit dat de KU Leuven geen studenten kan/mag weigeren.“Tegelijkertijd willen wij als universiteit excelleren. Dat geeft een spanning tussen enerzijds de democratische realiteit versus anderzijds de noodzaak tot excellentie. Hoe lossen we dit op?, is de grote vraag”.


Dat is mogelijk dankzij de 4 kenmerken van de KU Leuven. Luc Sels: “Ten eerste zijn wij een totale universiteit die alles aanbiedt, en dit gebeurt via 15 faculteiten en drie grote groepen, de exacte wetenschappen, de menswetenschappen en de geneeskunde. We zijn dus niet gespecialiseerd in één of twee niches zoals bepaalde andere universiteiten, bv. TU Delft. Voor ons is dat een troef omdat dit perspectieven opent op het vlak van interdisciplinair onderzoek en samenwerking. Wij zijn de enige universiteit die in de top 100 staat in alle disciplines die wij aanbieden.”



De rector ging vervolgens in op het tweede aspect, met name de innovatie. En daar bleek hij nog meer fier over te zijn. Luc Sels: “Wij zijn de meest innovatieve universiteit ter wereld uitgedrukt in patenten. De samenwerking tussen industrie en universiteit is heel intens, en dat leidt tot grote investeringen, namelijk 200 miljoen euro per jaar. Een voorbeeld: de AIDS-remmer komt van het Rega-Instituut van de KU Leuven en brengt ons jaarlijks 100 miljoen euro aan licentie-inkomsten op. Het prototype van de nieuwe revolutionaire onbreekbare Samsonite-reiskoffer is ook aan de KU Leuven ontwikkeld.”

“Ons derde kenmerk is het universitair ziekenhuis. Dat is ook een grote troef voor de KU Leuven. Het gaat niet alleen om Gasthuisberg, maar ook het psychiatrisch centrum in Kortenberg. Het UZ is volledig in de KU Leuven geïntegreerd. En dan is er ook nog onze vierde troef, de KU Leuven Research& Development (LRD).”

De rector ziet als grootste uitdaging de omvang en groei van de KU Leuven beheersbaar te houden. Gelukkig kan de KU Leuven in de Raad van Bestuur rekenen op een aantal ‘captains of industry’, zoals Herman Daems, Luc Bertrand, Urbain Vandeurzen …


Fa Quix