Jan De Nul Group

Véél meer dan baggeractiviteiten

Op 27 maart 2019 werd Ekonomika Alumni Oost-Vlaanderen in alle stijl ontvangen op het Belgische kantoor van Jan De Nul Group in Aalst. Het grote aantal inschrijvingen wees op een zeer grote interesse van onze alumni-economisten om kennis te maken met een familiebedrijf pur-sang dat door blijvende inzet, beredeneerde risicoplanning en vooral veel durf uitgegroeid is tot een wereldspeler in baggerprojecten.

Wie Jan De Nul zegt, denkt onmiddellijk aan baggeractiviteiten. Maar vandaag de dag is het bedrijf veel meer dan een baggerbedrijf. Het is ook gespecialiseerd in kustverdedigingswerken, gespecialiseerde diensten voor de olie- en gasindustrie en de hernieuwbare energiesector, saneringsactiviteiten, grote bouw- en infrastructuurwerken, al dan niet in PPS-vorm (Publiek-Private Samenwerking) en nog zoveel meer …


Tijdens dit bedrijfsbezoek ontdekten we hoe Jan De Nul Group door innovatie en investeringen een belangrijke internationale speler werd met imposante bagger- en infrastructuurprojecten over heel de wereld.


Bestuurder Dirk De Nul ontving ons in het imposante bedrijfsauditorium en stelde er ons zijn familiebedrijf voor. Wie had ooit gedacht dat de Jan De Nul Group van vandaag zijn oorsprong vond in 1823, van schrijnwerkerij tot bouwonderneming? Maar de nodigeportie durf zit de familie De Nul in de genen, en zo werd in 1950 het eerste baggerbootje in Nederland gehuurd, en de echte doorbraak voor de baggerwerken is er gekomen wanneer in 1965 het eerste grote schip werd aangekocht voor een project in Frankrijk.Toen eind jaren ’70 ook nog een juridisch dispuut met Iran goed afliep,werd met de vrijgekomen middelen heel veel geïnvesteerd.


4 STRATEGISCHE PIJLERS


Jan De Nul Group investeert voortdurend in betere schepen en mag zich terecht de eigenaar noemen van de modernste en krachtigste vloot ter wereld. Jan De Nul Group gaat geen enkele uitdaging uit de weg om de concurrenten voor te zijn. Op maat van de klant werken, en dit zoveel mogelijk vanuit het eigen bedrijf. Zo worden ook alle schepen in eigen huis getekend en ontworpen, op basis van eigen kennis en expertise. Maatwerk en snelheid zijn het handelsmerk.


De bedrijfsfilosofie is opgebouwd rond 4 strategische pijlers:

•voortdurend investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën en gespecialiseerde uitrusting zodat de wensen van de klant voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen;

•milieu- en natuurwaarden worden gecompenseerd;

•alle medewerkers zijn expert in hun eigen vakgebied;

•veiligheid/gezondheid en welzijn van de medewerkers zijn prioritair en alle opleidingen gebeuren in het eigen bedrijf.


Reeds bij de eerste stappen in het bedrijf merkt men dat er een bijzonder inspirerende bedrijfsmentaliteit heerst. Alle ingrediënten van een succesvolle familieonderneming zijn hier aanwezig: kennis, eigen kapitaal, inzet, durf én de vrijheid om kansen te grijpen. Maar bovenal overheerst het aanvoelen dat elke medewerker deel uitmaakt van die grote familie, zodat iedereen in volle overtuiging wil meewerken aan de vele uitdagende projecten.


Jan De Nul is ook voortdurend op zoek naar nieuw talent en behoort zelfs tot de 5 grootste aanwervers in Oost-Vlaanderen (Trends 14 maart 2019). Wie geïnteresseerd is kan steeds spontaan solliciteren via jobs.jandenul.com. Want ook bij Jan De Nul Group weet men dat de Leuvense economisten de beste zijn ☺.


Ekonomika Alumni Oost-Vlaanderen dankt Jan De Nul van hartevoor de ontvangst en de bedrijfspresentatie en -film gevolgd door een interessante kijk achter de schermen. Nadien konden we in de wintertuin bijpraten bij een lekkere hap en voldoende drank. Bedankt Jan De Nul Group voor de exclusieve ontvangst!



WEETJES OVER JAN DE NUL GROUP


Familiebedrijf

Jan De Nul Group is zoveel meer dan enkel Jan (Pieter) De Nul. Ook broer Dirk, dochter Julie en zoon Pieter Jan maken deel uit van het directieteam. Van bij het begin is de groep een familiebedrijf geweest. En nu nog steeds. De toekomst is verzekerd. Beide generaties De Nul zijn dagelijks nauw betrokken bij alle activiteiten van het bedrijf en leggen daarbij elk hun eigen accenten.


Jan Pieter De Nul is een ondernemer ‘pur sang’. Een daadkrachtige combinatie van beredeneerde durf en de blijvende wilskracht om zaken tot een goed einde te brengen. Zijn visie zorgde voor een exponentiële groei van het bedrijf. Zijn focus ligt vandaag op de internationale activiteiten.


Dirk De Nul volgt de gebouweninfrastructuur, logistiek en werven in de Benelux op. Net zoals de andere directieleden hecht Dirk De Nul groot belang aan een open communicatiecultuur binnen het bedrijf. Ook zet hij voluit in op een gezond en sportief leven. Een visie die overigens professioneel wordt doorgetrokken met het interne FIT-programma dat werkt rond gezond eten (Food), welzijn op het werk (In balance) en sporten (Training and sports).


Julie De Nul, gelooft net als haar vader in de krachtvan goede medewerkers. Zij zet in op menselijk kapitaal om het bedrijf verder te laten groeien. Een open geest hebben, een echte teamspeler zijn, en problemen detecteren én oplossen, dat is de spirit van een JDN’er.


Pieter Jan De Nul focust zich op de internationale werven wereldwijd. Hij volgt nauwgezet de operationele kant van de werven en zoekt actief mee naar potentiële klanten en uitdagende projecten voor het bedrijf.


Enkele cijfers van Jan De Nul Group:

•een schip kan 20 tot 40 jaar meegaan;

•kostprijs per schip kan oplopen tot vele tientallen miljoenen euro;

•wereldwijd 6.500 medewerkers waarvan er 1.000 in Aalst tewerkgesteld zijn;

•omzet schommelt de afgelopen 5 jaar rond het miljard euro.