“Het gaat snel in de logistieke sector”

Prof. Robert Boute over het nieuwe Postgraduaat Smart Logistics


Onlangs lanceerde de KU Leuven een nieuw postgraduaat: Smart Logistics. Het postgraduaat speelt in op de grote noden van de logistieke sector en biedt daar een passend antwoord op. Deelnemers ontwikkelen multidisciplinaire competenties. De opleiding mikt op een breed publiek en is een unieke samenwerking tussen drie campussen van de KU Leuven.


VANDAAG BESTELD, MORGEN IN HUIS: DE UITDAGINGEN VOOR DE LOGISTIEKE SECTOR


U staat er niet bij stil, maar uw aardappel, boek of van modieuze scheuren voorziene jeans komen niet vanzelf van de producent naar de buurtwinkel of uw voordeur. Daarvoor zorgt de logistiek. Dat kan nog veel sneller, goedkoper en duurzamer dan nu al gebeurt. Zo zeggen althans de mensen achter het nieuwe postgraduaat Smart Logistics.


Voor wie aan definitiedwang lijdt: logistiek bestaat uit alle handelingen vanaf het einde van de productie totdat de klant het product in handen houdt. Denk daarbij vooral aan transport, opslag en bevoorrading. Maar gebeurt dat wel optimaal? Niet echt, zo leert een klein voorbeeldje. U bent op de snelweg. De monsters op twintig wielen die uw Golfje bedreigen, zijn gemiddeld minder dan halfvol. Beeld u in: élke vrachtwagen,van hier tot Timboektoe, minder dan halfvol. Verspilling! En de CO2-uitstoot van het vrachtwagentransport neemt nog voortdurend toe. Vervuiling! Tegelijk willen de klanten hun producten sneller en goedkoper bezorgd zien. Onmogelijk? Dat niet, maar er is wel werk aan de winkel. Er zijn nieuwe logistiekdeskundigen nodig.


Omwille van deze grote uitdagingen is er nu het postgraduaat Smart Logistics, dat vanaf volgend academiejaar door de drie campussen van de KU Leuven in Oost- en West-Vlaanderen wordt aangeboden: Campus Kulak Kortrijk, Campus Brugge enTechnologiecampus Gent. “De regionale inbedding is eenbackbone van de nieuwe opleiding. De universiteit moet ook naar de mensen gaan, de regio in. Dat doen we met het nieuwe postgraduaat heel duidelijk”, aldus vicerector Piet Desmet.

HARD EN SOFT


Er beweegt veel in het land van de logistiek. Daardoor heeft de sector voortdurend nood aan nieuwe kennis en expertise, niet zelden gekoppeld aan nieuwe technologie. Je moet mee zijn. We vroegen aan twee deskundigen die van nabij bij het postgraduaat betrokken zijn, wat de sector vraagt en wat ze mag verwachten.


“Er zijn talloze uitdagingen, soms best pittige. Toch is de oplossingvaak dichterbij dan we vrezen”, zegt professor Robert Boute (Onderzoeksgroep Productie en Logistiek, KU Leuven en Vlerick).


“Met nieuwe hardware en nieuwe software kom je al heel ver. Nieuwe hardware kan bijvoorbeeld bestaan uit sensoren, die voortdurend nuttige data genereren voor wie een vlootvracht wagens of containerschepen moet beheren. In het groeiende internet of things zijn die componenten met elkaar verbonden. Al die data, bijvoorbeeld rond locatie van je goederen, temperatuur, beschikbare ruimte enzovoort, kunnen dienen om het transportproces te optimaliseren. Je moet die gegevens wel verwerkt krijgen, bij voorkeur in realtime. Daarvoor heb je dan weer forse rekenkracht nodig.” Professor Greet Vanden Berghe (Technologiecluster Computer wetenschappen, Gent-Aalst): “De hardware groeit snel, maar de belangrijkste ontwikkelingen van de voorbije tijd zijn veel meer op algoritmisch vlak te vinden, in de software dus. De complexiteit van dingen die op het eerste gezicht relatief eenvoudig lijken – ga van A naar B, of stapel X dozen in ruimte Y – is zeer hoog. Vaak neemt die exponentieel toe naarmate er meer factoren in rekening gebracht worden.”


We krijgen een korte demo. Hoe stapel je zoveel mogelijk dozen van een bepaalde maat in een gegeven ruimte? Domweg dozen op elkaar stapelen suggereert dat de ruimte 20 stuks kan bevatten. Maar wat als je de dozen eerst kantelt? Dan kunnen er blijkbaar meer in. En wat als je sommige dozen wel en andere dozen niet kantelt? Dan blijkt er plots ruimte voor 23 dozen. Maar uitvissen hoe je 23 dozen precies moet kantelen en stapelen, kan je als mensenkind al niet meer aan. Wat dan met een container, waar duizenden dozen in moeten? En wat met een containerschip? En wat met een vloot containerschepen?

 



“Het stapelen is natuurlijk maar een fractie van de problematiek”, zegt Robert Boute. “Breng je ook producten van je bestemming mee terug? Op welk moment? Wat met andere factoren, de energieprijs, personeel … Je ziet meteen al dat er in de logistiek heel wat ruimte is voor een ‘snuggere’ aanpak en voor toepasbare kennis.”

“Bedrijven ontwikkelden die kennis natuurlijk vaak zelf. Logistiek kon zo het concurrentiële verschil maken. Maar wat als zou blijken dat je juist door van je éigen logistiek af te stappen, een nog groter voordeel genereert? Misschien moet je je eigen vrachtwagens elimineren en transportruimte huren via een soort Uber voor vrachtwagens? Mogelijkheden zat om te verkennen, met veel groeipotentieel, maar ook veel onzekerheid.”


INTERDISCIPLINAIRE KENNIS EN PRAKTIJK


Over die hele problematiek, tig keren complexer dan we hierkunnen aangeven, bestaat veel expertise aan de KU Leuven en de geïntegreerde opleidingen. Maar die expertise was verspreid. Je kon wel wat vinden bij economie, bij de ingenieurs, bij computerwetenschappen en elders. Maar niet alles samen. Met het nieuwe postgraduaat in smart logistics wordt die expertise gegroepeerd, en ze wordt ook in één pakket aangeboden, niet vanuit een bepaalde deeldiscipline.


Waarom een postgraduaat? “Omdat we echt wel aansluiting zochten bij de bedrijfswereld, de arbeidswereld”, zegt programmacoördinator Lindsay Vandenameele. “Het mag geen louter theoretische oefening zijn. Een goede wetenschappelijke onderbouw is nodig, maar de nieuwe opleiding wil vooral een link met de praktijk. Daarom mikken we op een publiek dat al een aantal jaren praktische ervaring heeft en dat de noden en mogelijkheden van de sector kent.”


“Interdisciplinair werken is de boodschap”, zegt Lindsay. “Zowel de economische, technologische, commerciële, organisatorische als IT-aspecten komen in de opleiding uitvoerig aan bod. Enkel die multidisciplinariteit biedt deelnemers het totaal zicht dat hen in staat stelt om de dagelijkse logistieke werking te superviseren, strategische plannen uit te zetten én de nodige investeringen af te wegen. Bovendien moet een deelnemer, eens afgestudeerd, ook de implementatie daarvan kunnen begeleiden.”




4 MODULES


De opleiding bestaat uit 4 modules en loopt van september 2019 tot maart 2020. De modules zijn: supply chain management, transportoptimalisatie, datagedreven logistiek en HR & leadership. Deelnemers maken ook een afsluitende scriptie.

Daarin passen ze de theorieën en instrumenten van smartlogistics toe in hun eigen organisatie.

“Het Postgraduaat Smart Logistics moet een verrijking zijn voor de deelnemer zelf en bovendien ook een meerwaarde zijn voor de hele organisatie”, zegt Lindsay Vandenameele. “Dat bereiken we doordat deelnemers met de materie van het postgraduaat actief aan de slag gaan in hun organisatie.”


EEN RUIME INSTROOM MET EEN STEVIG FUNDAMENT


Net omdat het multidisciplinaire in deze opleiding zo belangrijk is, is er niet één vooropleiding vereist voor dit postgraduaat. “De opleiding is er voor ondernemers en bedrijfsleiders, maar ook voor logistiek managers, supply managers en voorraad- en/of productieverantwoordelijken”, licht Lindsay Vandenameele toe. Ook operationeel managers en IT-verantwoordelijken van distributie- en productiebedrijven en andere organisaties die voor logistieke uitdagingen staan vinden zeker hun gading in dit postgraduaat.”


EEN UNIEKE SAMENWERKING


Het postgraduaat is een unieke samenwerking binnen KU Leuven.Het Postuniversitair Centrum KU Leuven Campus Kulak Kortrijken de Faculteiten Economie en Bedrijfswetenschappen en Industriële Ingenieurswetenschappen sloegen de handen inelkaar. “Het multidisciplinaire karakter van de opleiding zien we ook vertaald in de organisatie ervan”, zegt Lindsay Vandenameeledaarover. Deelnemers volgende lessen dan ook verspreid over drie locaties: KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, KU Leuven Campus Brugge en KU Leuven Technologiecampus Gent. “Deelnemers komen op elk van die locaties in aanraking met de verschillende aspecten van smart logistics. Zo brengen we de expertise dichter bij hen.” De ervaren specialisten uit deze geledingen van KU Leuven én externe experten garanderen een optimaal evenwicht tussen onderzoeksinzichten en ervaringen uit de bedrijfswereld. “Het Postgraduaat Smart Logistics is dan ook een typisch KU Leuven-postgraduaat: met een grote wetenschappelijkheid en toch voortdurende terugkoppeling naar de praktijk. Het voordeel van een postgraduaat is dat deelnemers ook daadwerkelijk al met beide voeten in die praktijk staan en de wisselwerking dus groter is”, besluit Lindsay Vandenameele.


Alle info en inschrijven voor het Postgraduaat Smart Logistics vindt u op www.kuleuven.be/smartlogistics.


bron: Campuskrant KU Leuven