BRUSSEL

Benjamin Dalle: Men moet inzien dat Brussel een opportuniteit is voor Vlaanderen

“Brussel is belangrijk voor Vlaanderen. Sommige prominente Vlamingen blijken dat niet goed te beseffen, of te willen beseffen. Tienduizenden Vlamingen komen hier dagelijks werken. Tegelijk kampt Vlaanderen met een groot tekort aan arbeidskrachten. Hier in Brussel hebben we een groot reservoir van jonge mensen die op zoek zijn naar werk. Brussel heeft immers een jonge bevolking met een groot potentieel. Dat is een opportuniteit voor Vlaanderen” zo meldde kersvers Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) op de nieuwjaarsreceptie van Ekonomika Alumni regio Brussel bij advocatenkantoor Jones Day op 17 januari 2020.

Deze nieuwjaarsreceptie was een gemeenschappelijk initiatief van Ekonomika Alumni met de KU Leuven Alumni Brussel (alle faculteiten). Alhoewel hij jurist van de UGent is, is Dalle toch ook een beetje KU Leuven vermits hij er meerdere jaren assistent is geweest van prof. em. André Alen (Staatsrecht), tot 2009. Hij is een overtuigde Vlaamse Brusselaar, of is hij een Brusselse Vlaming, zoals een toehoorder opmerkte? “Voor mij maakt dat niet uit”, zo antwoordde deze inwoner van Molenbeek, die daar ten andere graag woont. En al is hij nog geen 40 (°1982) toch heeft hij al heel wat watertjes doorzwommen o.a. op de kabinetten van Jean-Luc Dehaene en Koen Geens. Als kabinetschef van Servais Verherstraeten voerde hij de zesde staatshervorming uit. In 2016 werd hij het hoofd van de CD&V-studiedienst. Van 2015 tot 2018 was hij voorzitter van CD&V Brussel en sinds 2 oktober 2019 is hij minister in de Vlaamse regering Jambon.

Na deze voortreffelijke inleiding door professor Annabel Sels (FEB KU Leuven) stak hij zelf met deze quote van wal: “The best way to predict the future is to make it” (Abraham Lincoln), zinspelend op het fatalisme dat bij menigen heerst over onze hoofdstad en waar hij het pertinent niet mee eens is.


Benjamin Dalle is als Vlaams minister bevoegd voor Brussel, Jeugd en Media, drie mooie en belangrijke bevoegdheden. Over ‘Jeugd’ ging het niet in zijn toespraak, over ‘Media’ (de VRT-heisa bv.) evenmin. Wel over zijn bevoegdheid ‘Brussel’. “Ja, Brussel kampt met vele problemen. Maar welke grootstad doet dat niet? En als ik zie welke dynamiek er hier bruist, dan ben ik optimistisch over de toekomst van onze hoofdstad. En natuurlijk gaat alles traag, maar ik stel vast dat het toch vooruit gaat. En daarom pleit ik ook voor een groot engagement van Vlaanderen in Brussel. Het moet een gemeenschappelijk project zijn, op vlak van onderwijs, werk, welzijn, integratie, mobiliteit en nog zoveel meer.”

Op de vraag of Vlaanderen niet wat meer ‘eisende’ zou moeten zijn op het vlak van het gebruik van het Nederlands in Brussel? Dalle: “In een stad met meer dan 150 nationaliteiten is er geen overheersende taalgroep meer. Ook de Franstaligen zijn geen meerderheid meer in Brussel, al is het Frans er wel nog de lingua franca. Maar ik zie toch een gunstige evolutie. Het Nederlands wordt nu als een troef gezien, bv. om een job te vinden.

Dertig jaar geleden werd op het Nederlands nog neergekeken. Het succes van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel bewijst dat ook”. En wat is de positie van de KU Leuven in Brussel? “Die is zeer belangrijk. Ten andere, de grootste studentenstad van het land is niet Leuven of Gent maar Brussel. De Vlaamse regering wil Brussel als studentenstad verder ondersteunen en uitbouwen, bv. via woningprojecten.” Wat met de mobiliteit? Brussel wil de auto’s zoveel mogelijk weren, maar de alternatieven zijn onvoldoende, zo opperde een aanwezige. Bijvoorbeeld de fietssnelwegen die vanuit Vlaanderen naar Brussel lopen verdwijnen in de ‘urban jungle’ van Brussel? Dalle: “Dat klopt. Maar we doen daar ook wat aan. De Vlaamse minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) en de Brusselse minister Elke Van den Brandt (Groen) hebben projectteams opgezet om de knelpunten inzake fietssnelwegen in kaart te brengen en oplossingen aan te reiken. Dat moet in de komende jaren concreet worden uitgevoerd.” En de Dieselban tegen 2030? “De alternatieven moeten eerst klaar zijn: voldoende laadpalen voor elektrische wagens, met fiscale stimulansen voor EV’s, beter openbaar vervoer ... We moeten er vooral voor zorgen dat tegen 2030 alle voertuigen ‘zero emission’ zijn.”

Aansluitend nodigde prof. Tom Van Puyenbroeck, Academisch Beheerder KU Leuven Campus Brussel, de talrijk opgekomen alumni uit voor de nieuwjaarsreceptie aangeboden door advocatenkantoor Jones Day en de jonge bierbrouwer Bob ‘de Brouwer’ (Hub Brewers, Hoevebrouwerij ’T Guldenhooft uit Sint-Laureins-Berchem, zie kadertje).

Fa Quix

HUB BREWERS: “ROSTEN UIL”

De hoevebrouwerij ’t Guldenhooft in Sint-Laureins-Berchem heeft een eeuwenlange traditie van brouwers. Zo is in de 16e eeuw al sprake van een herberg ’t Guldenhooft met bijhorende brouwerij. Op de flanken rond het kasteel van Gaasbeek werd vanaf dan hop gekweekt voor het bier dat in de herberg ’t Guldenhooft werd gebrouwen. In begin van vorige eeuw is de bekende brouwersfamilie Eylenbosch (Dilbeek) via de zoon van herenboer Albert Valkeniers nog meer in het brouwerswereldje verwikkeld. Toen lagen de kelders van de herenboerderij op de Postweg gevuld met lambiekvaten. Nu na 100 jaar wordt terug gestart met het brouwen van lambiek en streekbieren waarvan Rosten Uil het allereerste is.

Sinds april 2018 wordt Rosten Uil gebrouwen voor en door Hub Brewers. Op dit moment wordt werk gemaakt van de realisatie van een eigen brouwinstallatie in de koeienstallen. De grote hooischuur waar Brouwerij ’t Guldenhooft zal gevestigd worden, huisvest op dit moment een kerkuil met rosse vleugels, vandaar de naam Rosten Uil.

Het bier: artisanaal Belgische tripel 7,00%, koperblond bier van hoge gisting, met nagisting in de fles, niet gepasteuriseerd, ongefilterd. Geproefd: zacht aroma van karamel en een weinig hop achteraan in de neus. Niet volmondig, erg toegankelijk. Zeer zacht (karamel)zoetig van smaak, in harmonie met een subtiele (hop)bitterheid, mooi in balans, vrij gemout van karakter en met een best droge nasmaak.

Te verkrijgen in: •Bar/café: ’t Parlement (Halle), Bar Bakeliet (Antwerpen), ’t Leeuwke (Sint-Pieters-Leeuw) en binnenkort ook in Brusselse cafés •Drankencentrales: Limbourg (Gaasbeek), Schoentjes (Sint-Pieters-Leeuw) en Streekproductencentrum (Halle) Zie ook Bob de Brouwer op info@hubbrewers.be of op Instagram en Facebook @HubbrewersBE