INTERVIEW FILIP VAN DEN BOSSCHE

Internationale studenten aantrekken met nieuwe Engelstalige Bachelor of Business Engineering

De Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB) blijft in beweging. Vanaf volgend academiejaar kunnen studenten zich inschrijven voor de opleiding Bachelor of Business Engineering, de tweede volledig Engelstalige bacheloropleiding aan de FEB. Deze opleiding wordt samen met de Université Saint-Louis - Bruxelles ingericht op de Brusselse campus en is het Engelstalige equivalent van de bachelor handelsingenieur. Bovendien is het de eerste keer dat een Engelstalige bachelor over de Vlaamse en Waalse gemeenschap heen door KU Leuven in België wordt ingericht. Samen met de bachelor of Business Administration (de Engelstalige variant van de bachelor handelswetenschappen) zijn er dus voortaan twee volledig Engelstalige bacheloropleidingen aan de FEB, naast de verschillende Engelstalige masteropleidingen. We vroeger aan Filip Van den Bossche, vice decaan onderwijs en studenten van de FEB, waarom die opleiding wordt ingericht en welke andere onderwijsvernieuwingen we nog aan de FEB mogen verwachten.

WAAROM DEZE NIEUWE BACHELOR OF BUSINESS ENGINEERING? Prof. Filip Van den Bossche: We hadden al één Engelstalige bacheloropleiding, de Bachelor of Business Administration (BA). We trekken daarmee een publiek aan van studenten die geïnteresseerd zijn in een bedrijfseconomische managementopleiding. Maar de internationale studenten die op zoek zijn naar een meer kwantitatieve bedrijfseconomische opleiding konden we tot nu toe geen alternatief bieden, omdat deze studenten doorgaans ook niet kunnen starten in de Nederlandstalige opleiding handelsingenieur omwille van de taalvereisten. Om de diversiteit van instroom beter te kunnen beantwoorden, bieden we nu dus deze twee volledig Engelstalige bacheloropleidingen aan. Daar is ook duidelijk een markt voor, want we zien een enorme groei aan internationale studenten, zowel aan de KU Leuven in het algemeen als aan de FEB.

WAT ZIJN DE STERKE PUNTEN/TROEVEN VAN DEZE OPLEIDING? Om te beginnen zijn er natuurlijk de troeven van de opleiding handelsingenieur. De combinatie van kwantitatieve vaardigheden, technologie en bedrijfseconomie en management is erg gegeerd op de arbeidsmarkt. In het buitenland zien we dergelijke opleidingen minder, omdat handelsingenieur een typisch Belgisch product is. We willen een interdisciplinaire opleiding zijn, waar we de globale managers van de toekomst vormen. Ook voor Nederlandstalige studenten die zich later meer internationaal willen oriënteren kan het een troef zijn om de bachelor volledig in het Engels te volgen. De opleiding is een partnerschap tussen een Franstalige en een Nederlandstalige universiteit in Brussel, het hart van Europa met een grote multiculturele diversiteit.

WAAROM WERD ER EEN PARTNERSCHAP AANGEGAAN MET DE UNIVERSITÉ SAINT-LOUIS-BRUXELLES? De KU Leuven werkt al vele jaren samen met de Université Saint-Louis-Bruxelles, in meerdere faculteiten. Deze Franstalige universiteit in Brussel, die nu onder de vlag van de Université Catholique de Louvain (UCLouvain) vaart, heeft ook een opleiding “Ingénieur de gestion”, in drie taalvarianten: een volledig Franstalig programma, een programma met vakken in het Frans en het Engels en een drietalige opleiding met vakken in het Engels, het Nederlands en het Frans. Die varianten zijn dus eerder gericht op Belgische studenten. Maar een volledig Engelstalige opleiding, gericht op internationale studenten hadden zij ook nog niet. Nu kunnen we samen een breder publiek aanspreken in België, maar vooral internationaal. Het idee om samen een Engelstalige opleiding Business Engineering in te richten ontstond enkele jaren geleden. In de eerste gesprekken werd al snel duidelijk dat zowel KU Leuven als Université Saint-Louis Bruxelles een meerwaarde zagen in een gemeenschappelijke Engelstalige opleiding, en dat beide universiteiten samen een substantiële uitbreiding konden realiseren van het hoger onderwijsaanbod in Brussel. De Bachelor of Business Engineering is een joint degree, wat betekent dat het diploma van deze opleiding door de beide instellingen gezamenlijk wordt uitgereikt.

IS ZO’N JOINT DEGREE IETS WAT IN DE TOEKOMST VAKER ZAL VOORKOMEN? Een samenwerking tussen twee of meer universiteiten is altijd verrijkend, zowel voor de studenten als voor ons. Het laat toe om het beste van twee werelden te combineren. Met deze nieuwe opleiding in ons onderwijsportfolio kunnen we een breed pallet van bedrijfseconomische opleidingen aanbieden, zowel aan Vlaamse als internationale studenten, en zowel op bachelor- als op masterniveau. Als nieuwe partnerschappen een meerwaarde bieden in de organisatie van ons onderwijsaanbod, dan zullen we die zeker ook in de toekomst overwegen.

OP WELKE DOELGROEP MIKKEN WE MET DEZE NIEUWE BACHELOROPLEIDING? Wel, op dezelfde doelgroep als voor onze studenten handelsingenieur, maar dan internationaal: studenten die op zoek zijn naar een bedrijfseconomische opleiding met een kwantitatieve invalshoek. Qua herkomst verwachten we een instroom gelijkaardig aan die van de Bachelor of Business Administration. Die studenten komen uit alle windstreken: we tellen meer dan 100 nationaliteiten op campus Brussel. Dat zorgt voor een bijzondere dynamiek. De internationale studenten hebben ook een andere kijk op hun onderwijscarrière, en ze zijn erg mobiel: na hun bachelor aan KU Leuven trekken ze vaak weg, om elders in de wereld hun masterdiploma te behalen. De bacheloropleiding an sich is voor deze doelgroep dan ook zeer belangrijk.

WAAROM AAN CAMPUS BRUSSEL? Brussel is onze meest internationale campus. Met deze twee Engelstalige bacheloropleidingen bieden we een mooie onderbouw aan voor de Engelstalige masterprogramma’s. Onze masterportefeuille is zeer uitgebreid, met opleidingen op onze campussen in Antwerpen, Brussel en Leuven. Voor de Bachelor of Business Engineering is de fysieke nabijheid van de twee instellingen in Brussel natuurlijk een grote troef: studenten kunnen tijdens hun hele opleiding vakken van de beide instellingen combineren. Dat kan alleen maar omdat de twee campussen zo dicht bij elkaar liggen.

OP HOEVEEL STUDENTEN MIKKEN WE? Wel, in het eerste jaar van de Bachelor of Business Administration zitten momenteel meer dan 300 startende studenten, wat een zeer mooi aantal is. De opleiding Business Engineering is minder bekend in het buitenland, maar we bieden wel een unieke opleiding aan in een interessant partnerschap met Université Saint-Louis - Bruxelles. In België is het op dit moment de enige volledig Engelstalige bacheloropleiding handelsingenieur, en ook in het buitenland zien we niet zoveel gelijkaardige opleidingen aan bedrijfseconomische faculteiten. We hopen dus op een mooie instroom, maar de eerste jaren zullen we onze opleiding internationaal nog verder in de markt moeten zetten.

HOE ZIT HET ALGEMEEN MET DE STUDENTENAANTALLEN AAN DE FACULTEIT? WAT BETREFT INTERNATIONALE STUDENTEN? De faculteit doet het zeer goed, zeker ook qua studentenaantallen. Dit jaar studeren er ongeveer 9000 studenten aan de FEB waarvan meer dan 1400 internationale studenten. Dat aantal zal de komende jaren wellicht nog toenemen, de applicaties van nieuwe internationale studenten zijn alvast veelbelovend. Nu aantallen zeggen niet alles. De internationale studenten doen het ook niet slecht in onze programma’s. We trekken dus niet alleen veel, maar ook goede studenten aan. Als EQUIS geaccrediteerde faculteit genieten we ook meer en meer bekendheid bij de topuniversiteiten en business schools in het buitenland.

WELKE TENDENSEN ZIE JE VERDER AAN DE FEB INZAKE ONDERWIJSONTWIKKELINGEN? Er is de laatste jaren niet alleen aan de FEB, maar aan KU Leuven in het algemeen een grotere aandacht voor activerend onderwijs. De tijd van enkel klassieke hoorcolleges is al lang voorbij. We willen de studenten sneller en actiever met de leerstof aan de slag laten gaan. Zo gebruiken we regelmatig voting systemen (zoals Poll Everywhere) in de colleges, en rollen we momenteel het ALPACAS project uit (Adaptieve Leerpaden voor de ACtivering en Assessment van Studenten), met financiering van het KU Leuven Learning Lab. De bedoeling van dit project is dat we studenten via onderwijstechnologie – adaptieve leerpaden in Toledo – van bij de start gaan motiveren om met de leerstof bezig te zijn. Dat zijn vooral de tendensen in de bacheloropleidingen omdat we daar vaak lesgeven aan grote groepen. Voor kleinere groepen zien we een evolutie naar het gebruik van collaboratieve leerruimtes, waarbij studenten meteen dichter bij het lesgebeuren worden betrokken.

We zien ook een uitbreiding van het multicampusonderwijs. Onze nieuwe educatieve master in de economie is daar een mooi voorbeeld van. In die opleiding worden vakken aangeboden op verschillende campussen via een vorm van blended onderwijs, met behulp van educatieve technologie. Dat doen we overigens ook in andere programma’s die op meerdere campussen georganiseerd worden (bv. het schakelprogramma handelswetenschappen op de campussen Antwerpen, Brussel en Kortrijk, of de bachelor handelsingenieur in Brussel, Kortrijk en Leuven).

Tegelijk mogen we natuurlijk onze traditie van wetenschappelijk onderbouwd academisch contactonderwijs niet laten verdwijnen, maar de nieuwe trends in onderwijstechnologie kunnen ons wel toelaten om ons onderwijs effectiever en efficiënter te organiseren. Voor de internationale studenten zou die technologie zelfs nog een belangrijkere rol kunnen spelen, bv. door een deel van het programma via een credit eligible MOOC (Massive Open Online Course) of een micromaster te laten afwerken. De studenten behalen een deel van de credits in het programma online, en volgen de rest vande opleiding on campus. We willen binnen FEB en KU Leuven alleszins inzetten op dergelijke vernieuwende vormen van onderwijs, zodat we ons onderwijs voor elke doelgroep van studenten optimaal kunnen organiseren.

WAAROM WERD ER EEN NIEUW OPO ROND STAGES IN HET LEVEN GEROEPEN? WAS ER NOOD AAN VANUIT HET BEDRIJFSLEVEN? De afgelopen jaren is vanuit verschillende hoeken binnen de faculteit de vraag gekomen naar een uitbreiding en concretisering van de stagemogelijkheden in onze opleidingen. In diverse programma’s werden in het verleden stagemogelijkheden ingebouwd, met verschillende focus, diepgang en omvang. Sinds dit academiejaar is het intracurriculaire stage-aanbod voor quasi alle FEB-opleidingen uitgebreid. Stages sluiten aan bij de facultaire visie op onderwijs. Via onderzoeksgericht en onderzoeksgedreven onderwijs streven we naar interactie en maximale verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs, zonder afbreuk te doen aan de voeling met de praktijk en de professionele gerichtheid van de opleidingen. We hechten belang aan de ontwikkeling van professionele vaardigheden en willen studenten onderdompelen in een reële beleids- en bedrijfscontext. Stages dragen daarnaast ook bij tot de persoonsvorming van de student, en faciliteren de ontwikkeling tot geëngageerde en verantwoordelijke burgers, een streven dat de FEB expliciet in haar onderwijsvisie heeft opgenomen. Ook bedrijven zijn vragende partij om via stages kennis te maken met onze studenten. Voor hen is het een interessante formule om frisse ideeën binnen te brengen, en om mogelijke toekomstige medewerkers aan het werk te zien.

Binnen de faculteit bestaan er al heel wat stagevormen, zowel binnen als buiten het curriculum: studenten kunnen kiezen voor een stageproject, een onderzoeksproject aan de FEB of een stage ter ondersteuning van de masterproef. Deze stages maken deel uit van het programma, en worden dus gevaloriseerd. Daarnaast kiest een groot aantal studenten voor een vrijwillige stage, buiten het studieprogramma. Die ervaring kunnen de studenten dan ook toevoegen aan hun portfolio via onze Career Corner.

Sinds dit academiejaar hebben we een nieuwe stagevorm: een stageproject van 3 studiepunten. Onze doelstelling is zoveel mogelijk studenten een laagdrempelige intracurriculaire stage-ervaring tijdens hun studies te laten opdoen. Door het stageproject ontwikkelen studenten professionele vaardigheden die hen in staat stellen een betekenisvolle bijdrage te leveren aan het bedrijfsleven en de maatschappij. Studenten zullen voldoende gewapend zijn om in werksituaties hun competenties verder te verbreden, en om zich te verdiepen in lijn met hun disciplinair toekomstbeeld (hun future self). Studenten die een stage lopen zien het belang in van continue vorming en tonen een bereidheid tot levenslang leren. Daarenboven is de stage een enorme booster voor het CV van een pas afgestudeerde.

WAAR ZIE JE DE FEB OVER 4 JAAR? ZAL ER OP EEN ANDERE MANIER LESGEGEVEN WORDEN? Wel, als we meer en meer inzetten op het gebruik van educatieve technologie en nieuwe vormen van lesgeven en evalueren, dan zullen de campussen er op termijn ook anders moeten gaan uitzien. Ik denk dan aan meer collaboratieve leerruimtes, aula’s die uitgerust zijn voor activerend onderwijs en afstandsleren, met technologie die plaats- en tijdsonafhankelijk onderwijs en leren kan ondersteunen. Maar ook in de toekomst zullen we onze studenten centraal zetten. Onderwijs moet in de eerste plaats een partnerschap zijn tussen de studenten en de onderwijsinstelling. Samen maken we sterk onderwijs.

Meer info over de opleiding vind je op www.feb.kuleuven.be/bben

Michael Boelaert

ALUMNUS KIEST JAAR NA JAAR VOOR INTERNATIONALE STAGIAIRS Ieder jaar werven tal van bedrijveSabgiairs aan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Waarom doen bedrijven dat eigenlijk? TOMRA Food laat al geruime tijd internationale studenten stage lopen.

Bjorn Thumas is Business Development Director bij TOMRA Food en bovendien alumnus van de KU Leuven. Hij studeerde handelsingenieur op Campus Brussel. Hij ziet voordelen voor zowel de studenten als het bedrijf. TOMRA Food werft vooral stagiairs aan om te werken rond market intelligence. Ze helpen dan de markt en de marktevolutie analyseren.

“Stagiairs lenen zich daar perfect toe”, aldus Thumas. “Studenten leren aan de universiteit natuurlijk de theoretische aspecten, maar bij ons ontdekken ze hoe ze de theorie in de praktijk kunnen omzetten.” Zo kunnen ze hun talenten verder ontwikkelen en zien wat hun toekomstmogelijkheden zijn.

Enerzijds leren stagiairs dus veel bij van het bedrijf waar ze stage lopen, anderzijds zijn stagiairs ook een meerwaarde voor TOMRA Food. Ze kunnen vaak nieuwe tools aanreiken die ze in de universiteit of hun persoonlijke omgeving hebben opgepikt. De studenten bij TOMRA Food worden ook aangespoord om zelf met ideeën op de proppen te komen. “Bij TOMRA Food is elke werkkracht belangrijk en elk idee evenwaardig,” stelt Thumas. Iedereen krijgt de kans om zijn ideeën de vrije loop te laten. TOMRA Food werkt vooral met internationale stagiairs. Met hen samenwerken is extra interessant omdat hun talenkennis en culturele invalshoek een grote meerwaarde vormen. Vooral bij buitenlandse marktonderzoeken is dat belangrijk. “Als je enkel Engelstalige onderzoeken kan doen dan vang je eigenlijk bot”, aldus Thumas. “Met een marktonderzoek uitsluitend in het Engels bekom je maar een fractie van de informatie.” Internationale stagiairs aanwerven levert alleen maar voordelen op, zowel voor de studenten als voor TOMRA Food. Het is dus een win-winsituatie.

Heeft u interesse om zich als opdrachtgever kandidaat te stellen? Neem dan contact op met Sabine Hoofdt: sabine.hoofdt@kuleuven.be