NEWS@FEB

15 JAAR KINDERUNIVERSITEIT AAN KU LEUVEN

In het najaar van 2005 organiseerde de KU Leuven voor het eerst een Kinderuniversiteit. Drie zaterdagvoormiddagen stelde de universiteit haar deuren open voor leergierige kinderen en nieuwsgierige ouders. De KU Leuven wilde 8 tot 13-jarigen op een speelse manier warm maken voor de verschillende wetenschappen aan haar universiteit: de wetenschap en technologie, de biomedische en de humane wetenschappen. Zo’n 1200 kinderen namen deel. Een succes dat sindsdien elk jaar herhaald wordt. In 2008 werden kinderen ook op KU Leuven campus Kulak Kortrijk verwelkomd. De vijfde editie in 2009 kreeg een grondige facelift. Kinderen kunnen een halve of een hele dag komen en kunnen, na het volgen van een hoorcollege, ook zelf aan de slag tijdens een van de wetenschappelijke en experimentele workshops.

JUBILEUMJAAR In 2020 besluit KU Leuven het aanbod van de kinderuniversiteit uit te breiden naar haar campussen buiten Leuven. Zo werd op zaterdag 15 februari voor het eerst in Antwerpen de kinderuniversiteit op campus Carolus georganiseerd. Zo’n 150 enthousiaste kinderen kregen er les van nog enthousiastere professoren van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en Letteren samen. De leerlingen tussen 8-13 jaar oud konden kiezen uit een interessant lesaanbod gaande van ‘De marathon lopen: van boodschap brengen tot business’, tot ‘Geld maakt je rijk!’ en ‘Waarom koop je soms dingen die je eigenlijk niet nodig hebt?’.

Via deze weg nog eens hartelijk dank aan alle FEB collega’s prof. Els Breugelmans, prof. Wim Lagae, Dirk Janssens, Eugeen Dieltjens, Faye Caluwé en Hanne Smets die bereid waren om hun colleges uit te schrijven op kindermaat!

BALOISE INSURANCE LEERSTOEL VOOR FINANCIEEL WELZIJN OFFICIEEL INGEHULDIGD Op 5 februari 2020 werd in het Hollands College de Baloise Insurance leerstoel voor financieel welzijn ingehuldigd. Prof. Kristof De Witte, directeur van het onderzoekcentrum LEER (Leuven Economics of Education Research), rector Luc Sels en Wim Kinnet, gedelegeerd bestuurder bij Baloise Insurance ondertekenden de overeenkomst. De leerstoel zal onder leiding van prof. Kristof De Witte verder onderzoeken hoe financiële educatie en financieel welzijn verbeterd kunnen worden. Met de website gonna.be, die LEER en Baloise in oktober 2019 lanceerden, is de eerste stap in de goede richting al gezet.

Vanwaar het idee om precies dit onderzoek te voeren? Eerder onderzoek toonde aan dat de economische basis kennis in België voor verbetering vatbaar is. Zo scoorden 40% van de volwassenen onvoldoende op een test in het kader van PISA. De OESO stelde naar aanleiding van deze test een aantal plannen op en het onderzoek van De Witte zal hier zeer dicht bij aanleunen. Centraal in het onderzoek staat het gonna.be-platform, een website die op een heel eenvoudige en intuïtieve manier geldzaken uitlegt. Men zal hier, naast algemene informatie, ook persoonlijke simulaties vinden. Dat laatste is het tweede en misschien wel belangrijkste punt van het onderzoek.

 

Prof. Kristof De Witte wil met zijn onderzoek immers vooral de relatie tussen gedragseconomie en financieel welzijn gaan testen en inzicht verwerven in het financiële keuzegedrag van de Belg. Mensen laten zich namelijk niet enkel leiden door (gebrek aan) kennis, maar vaak ook door emotie en nostalgische gevoelens. Bijvoorbeeld wanneer iemand een fiets laat verzekeren omdat er herinneringen aan vasthangen. Omdat er weinig onderzoek is naar het effect van dergelijke cognitieve vooroordelen op financiële kennis, wil de leerstoel dat hiaat invullen. In zijn afsluitende toespraak noemde rector Luc Sels het onder zoek “een mooie combinatie van economie en sociale wetenschappen”. Meer info: https://feb.kuleuven.be/drc/LEER/Baloise_Insurance_Chair www.gonna.be

VAN AARDOLIE NAAR HOUT IN DE CHEMISCHE INDUSTRIE: NIET DUURDER, WEL DUURZAMER Een interdisciplinair team van onder andere bio-ingenieurs en economen van de KU Leuven heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie. Ze keken daarbij niet enkel naar de technologische uitwerking, maar ook of dat scenario economisch haalbaar zou zijn. Een ommekeer van aardolie naar hout zou bovendien voor heel wat minder CO2-uitstoot zorgen, zo stellen de onderzoekers in Science. Meer info over de studie, waar voor FEB prof. Karel van Acker heeft meegewerkt, vind je hier

NIEUW POSTGRADUAAT ‘ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE’ KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en Flanders Business school zetten samen hun schouders onder een nieuw postgraduaat ‘Ondernemerschap en Innovatie’. De detectie, creatie en exploitatie van nieuwe opportuniteiten, kortom ondernemerschap, is immers van levensbelang voor het voortbestaan van bedrijven en zorgt er tevens voor dat nieuwe ondernemingen worden opgericht.

Ook in de onmiddellijke regio van Kortrijk wordt steeds meer aandacht besteed aan ondernemerschap. Getuige hiervan diverse initiatieven om het ondernemerschap aan te wakkeren en te faciliteren, waaronder de co-creatiehub voor starters, groeiers en ondernemers “Hangar K”, de lokale aanwezigheidvan “Start-it @ KBC”, en de komst van “Flanders Make”. Parallel lanceerde ondernemersorganisatie VOKA begin 2019 de ambitie dat West-Vlaanderen in 2025 de meest ondernemende regio van Europa moet worden, met een grote rol voor de driehoek Kortrijk– Roeselare – Tielt.

“Het KU Leuven eredoctoraat voor Harvard econoom Michael Porter bracht alles in een stroomversnelling. Het voorstel voor de opleiding is geënt op verschillende initiatieven en ideeën van betrokken actoren die in de schoot van de organisatie van dit eredoctoraat samenkwamen”, laat prof. Bart Van Looy ons weten. Prof. Johan Bruneel sluit hierop aan en schetst de doelstelling van het Postgraduaat Ondernemerschap en Innovatie: “We voorzien de deelnemers van relevante strategische kaders, conceptuele instrumenten, ervaringen én het vertrouwen om uitdagingen aan te gaan en opportuniteiten te vertalen naar hun eigen groei en die van hun organisatie.” In de opleiding wordt expliciet aandacht besteed aan de diverse aspecten van ondernemerschap, zoals creativiteit, innovatie en toekomstgericht denken, leiderschap en teamwerk, omgaan met risico en ontwikkeling van een ondernemende attitude.

 

De gebruikte onderwijs- en leervormen zijn, naast het aanbrengen van de nodige kennis en vaardigheden, gericht op het stimuleren van de ‘entrepreneurial drive’ en de ontwikkeling van de competenties die op een professionele en succesvolle wijze kunnen worden ingezet voor de creatie en realisatie van nieuwe ondernemerschapsinitiatieven.

Voor KU Leuven is het een “verder volop inzetten op levenslang leren en uitdragen van kennis naar de regio” zoals vicerector Piet Desmet toelicht.

Het Postgraduaat Ondernemerschap en Innovatie is een samenwerking tussen het Postuniversitair Centrum, de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en Flanders Business School. De opleiding start oktober 2020.

Students discuss the SDGs with Queen Mathilde

Her Majesty is one of 17 SDG Advocates raising global awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) and the need for accelerated action. Together with The Shift, the Belgian meeting point for sustainability, she will organize 3 meetings in 2020 to engage with Belgian students on the SDGs. On February 20, 2020, the Antwerp Management School hosted the first meeting together with the University of Antwerp and welcomed management, business administration and economics master students from the University of Antwerp, Ghent University, Hasselt University, KU Leuven and Vlerick Business School. The speech of Her Majesty can be read here