ONDERNEMERSCHAP

Duurzaam ondernemen in Afrika, mét en door Afrikanen

Meer dan ooit is ‘partnerschap’ het sleutelwoord als het draait om duurzaam ondernemen in Afrika. Dat was de boodschap voor de ruim 250 deelnemers aan het zesde jaarlijkse congres van Ondernemers voor Ondernemers (OVO) in Brussel op 29 november 2019.

“Afrika heeft enorme investeringen nodig om de demografische explosie aan te kunnen. Europa en Afrika moeten daarom partners worden. We moeten niet enkel expats sturen, wel lokale innovatie steunen en gaan voor investeringen met impact,” vertelde Loïc De Cannière, managing partner van Incofin. “De tijd is voorbij dat expats projecten komen ontwikkelen. In Afrika hebben we een meer modeste aanpak nodig gebaseerd op partnerships en lokale werkgelegenheid, ”beaamde Bijou Tshiunza, oprichtster van Microdev dat microkredieten verschaft aan Congolese marktvrouwen in Kinshasa. Siemens senior director André Bouffioux verwees naar het Afrikaanse gezegde: “Als je snel wil gaan, trek er dan alleen op uit. Als je ver wil gaan, laat ons dan samen gaan. Waardecreatie en duurzaam ondernemen moet vooral in Afrika, voor Afrika en mét Afrikanen zijn.”

“De grootste uitdagingen zijn de toegang tot de financiële markt én de ontwikkeling van start-ups tot scale-ups,” vertelde de Rwandese ambassadeur Amandin Rugira. VUB-professor Nicolas Dentchev wees erop dat Afrika bijzonder ondernemend is, maar dat er nood is aan een solide ecosysteem om het dynamisme te versterken.” Rector Herman Van Goethem van UAntwerpen attendeerde dat “de groeicijfers in Afrika enorm zijn, wat enorme opportuniteiten biedt, maar de aanpak moet vooral lokaal zijn, niet vanuit een vooral globaal model.” Dat bevestigde tevens ook KU Leuven-vicerector Chris Van Geet: “Er moet lokaal onafhankelijk ‘ownership’ zijn. Europa moet daar een rol bij spelen. De problemen in het zuiden zijn inderdaad ook de onze.” Directeur Guido Van Huylenbroeck van de UGent wees op de gezamenlijke langetermijn researchprogramma’s met onder andere het Gents Afrika Platform (GAP). “Universiteiten moeten uit hun traditionele opleidings- en kennisrol breken en gaan voor maatschappelijke impact,” merkte Jean-Michel Rigo, vicerector van UHasselt op. Dat heeft onder andere projecten in Congo en Marokko.

“Wij investeren in Afrika, lokale mensen en ondersteunen er kmo’s. Ik ben ook bijzonder blij dat we daarvoor structureel kunnen samenwerken met OVO (Ondernemers voor Ondernemers),” aldus BASF-ceo Wouter De Geest die als VOKA-voorzitter tevens een lans brak voor een gezamenlijke VOKA-OVO aanpak “om ondernemerschap en dus ook de ontwikkeling van Afrika sterker te kunnen stimuleren”. OVO-voorzitter Luc Bonte illustreerde het met welluidende cijfers: “De jongste vijf jaar hebben onze B2B-initiatieven zowat 6.300 jobs gecreëerd. De NGO-projecten die we steunen zorgen voor meer dan 121.000 banen. De impact van kleinschalige projecten is van dezelfde groot orde als wat grote bedrijven in Afrika realiseren.” OVO-general manager Björn Macauter verwees naar het succes van ‘Sustainable Technology for Africa’ dat vanaf 2020 voor vier edities en mogelijk jaarlijks 50 ondernemingen kan helpen met kennisuitwisseling, expertise en sociale leningen.

“De wereld zal er beter op worden, zowel ecologisch als sociaal, als Afrika zijn industrie kan ontwikkelen met lokale grondstoffen, lokale klanten en lokale werknemers die een fair inkomen verdienen. We hebben partnerships nodig op diverse niveaus tegelijk, op privé, publiek en sociaal vlak. OVO speelt daarbij een belangrijke rol,” concludeerde moderator en OVO-bestuurslid Freddy De Mulder.

Luc Blyaert