Beste huidige en toekomstige student,

Beste Alumnus,

De corona-crisis stelt ons land en onze bedrijven voor gigantische uitdagingen. Goede samenwerking is in dergelijke crisistijden cruciaal voor elke maatschappij en elke organisatie. De Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen vormt daar geen uitzondering op. De partners waar we nu mee aan één zeel trekken, zijn echter ook de partners waar we in ‘rustiger’ tijden heel nauw mee samenwerken. U staat er misschien niet bij stil terwijl u dit ECONnect-exemplaar in handen hebt, maar dit boekje zelf is eigenlijk het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partijen; een samenwerking die we als faculteit enorm belangrijk vinden en die we héél erg appreciëren.

ECONnect is immers een gemeenschappelijk initiatief van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, haar studentenkringen Ekonomika en Absoc en haar alumnikring Ekonomika Alumni. Tegelijk is het echter maar het topje van de ijsberg; de samenwerking gaat véél verder dan enkel een tijdschrift.

We zien onze studenten immers niet als louter ‘passanten’: we willen hen graag ondersteunen in het hele traject dat start bij de studiekeuze en loopt over onthaaldagen, bachelor- en masterstudies tot de uitstroom naar de arbeidsmarkt en vér daar voorbij, zeker nu levenslang leren een steeds belangrijkere plaats inneemt in zowat elke carrière. De corona-crisis illustreert (helaas) bij uitstek het belang van de wisselwerking tussen theorie en praktijk: academische kennis en theoretische modellen zijn cruciaal om de omvang en impact van reële uitdagingen in de praktijk correct te kunnen inschatten en er tijdig op te anticiperen.

In de dagelijkse managementpraktijk is het niet anders. De faculteit wil daarom haar studenten sterk wetenschappelijk vormen en academische kennis bijbrengen; én we willen hen tegelijk ook echt klaarstomen voor de praktijk, om lokaal en internationaal sleutelposities in te nemen in het bedrijfsleven, in de non-profit sector, in overheden of waarom niet: de academische wereld.

De nodige praktijkskills en voorbereiding op de arbeidsmarkt vormen dus een essentiële component van onze opleidingen, maar daarnaast is er een enorm aanbod aan optionele activiteiten, ingericht en ondersteund door onze studentenkringen Ekonomika en Absoc, om de nodige competenties nog verder aan te scherpen: denken we maar aan bedrijfsprojecten, stages, internationale uitwisselingen, case competities, skills workshops, sollicitatietraining, … Het volledige overzicht is te vinden op careercorner.be, overigens ook een co-productie tussen FEB en haar studentenkringen.

De faculteit mag zich daarbij gelukkig prijzen om te kunnen samenwerken met een aantal zeer toegewijde en vaardige partnerverenigingen, ‘gerund’ door haar huidige en vroegere studenten. Op dezelfde wijze vormt Ekonomika Alumni immers een onmisbare schakel in deze keten: onze alumni zijn niet enkel de eerste ambassadeurs van onze faculteit, ze vormen ook onze eerste partners en toetssteen voor onderwijsvernieuwingen, onderzoekssamenwerking en onderzoeksvalorisatie. Ze vormen bij uitstek ons kruispunt tussen theorie en praktijk, ze zijn onze geprivilegieerde bondgenoten voor heel wat van de hierboven vermelde bedrijfsprojecten en stages en meer dan ooit willen we in de toekomst met hen samenwerken op gebied van levenslang leren.

In die zin is de strikte scheiding tussen ‘student’ en ‘alumnus’ ook achterhaald: we zijn reeds lang voordat we afstuderen bezig met hoe we onze loopbaan willen inrichten, en het student-zijn houdt niet op wanneer we ons diploma ontvangen; we blijven studeren gedurende onze hele carrière. Lang leve de eeuwige student! En blijf intussen gezond!

Wilfried Lemahieu Decaan