Ekonomika senioren

Interview met afscheidnemend voorzitter Jos Clijsters en secretaris Jan Maryssael

Op 22 april 2022 geeft Jos Clijsters de voorzittershamer van de Ekonomika Senioren, na 10 jaar voorzitterschap, door aan Freddy Nurski. Beide oud-presides van Ekonomika namen en nemen hun verantwoordelijkheid voor de deelvereniging van Ekonomika Alumni die zich richt op de oudere generaties: vanaf 40 jaar geleden begonnen aan onze faculteit FEB, al heette die toen nog anders (Faculteit ETEW). We hadden een gesprek met Jos Clijsters, niet over zijn zeer gevuld en succesvol beroepsleven als bankier, maar over zijn ervaringen met Ekonomika Alumni. Ook Jan Maryssael, de jarenlange secretaris en organisator achter de Ekonomika Senioren, nam deel aan het gesprek.

Jan Maryssael

Jos Clijsters

Jos Clijsters: “Ik ben altijd betrokken geweest bij Ekonomika. In mijn studententijd uiteraard als praeses. Maar nadien ook steeds in Ekonomika Alumni. Sommige studentenverenigingen zijn de laatste jaren al eens in opspraak gekomen. Maar dat waren nooit de faculteitskringen zoals Ekonomika die, naast de traditionele studentikoze activiteiten ook een zeer degelijke en serieuze werking hebben. Je mag het één niet met het ander vergelijken. Toen ik praeses was hebben wij bv. op de faculteitsraad Stukokom opgericht, dat was de Studie- en ContactCommissie die input gaf aan het onderwijsprogramma aan de faculteit. Ekonomika is met de jaren uitgegroeid tot de best georgani seerde en meest succesvolle studentenvereniging van Leuven en ver daarbuiten.”

“Je maakt er ook vriendschappen voor het leven. En na de studententijd zijn zowel Jan als ik altijd betrokken gebleven bij Ekonomika Senioren, zoals Ekonomika Alumni toen nog heette. Het ene vloeide voort in het andere. Ik ben altijd blijven gaan naar de Senaat van Ekonomika Alumni, de eigenlijke Algemene Vergadering. Dat was toen de spil waar alle vernieuwingen binnen de vereniging beslist werden. Zoals de omvorming van Ekonomika Senioren naar Ekonomika Alumni, als een brede en open alumnivereniging voor alle in Leuven afgestudeerde economisten. Daar waren steeds grote figuren bij aanwezig zoals prof. Karel Tavernier, tegelijk Algemeen Beheerder, zeg maar CEO, van de KU Leuven, verder ook oud-praeses Jef Van Gronsveld, prof. en bankier Rik Lenaert, Pol Bastin, Frans Vreys maar ook prof. Bob Vanes, oud-praeses en topbankier bij Paribas.

Uit de nostalgie voor het verleden is Ekonomika Senioren ontstaan, maar die heeft snel een eigen dynamiek ontwikkeld.” Jan Maryssael: vult aan: “Ekonomika Senioren was aanvankelijk alleen maar een vriendenkring van enkele afgestudeerde economisten. En dat is steeds verder uitgegroeid.” Jos Clijsters: “Ook al zie je sommigen pas na dertig jaar terug – want vaak heb je in die periode alleen maar tijd voor je carrière en je gezin – door Ekonomika Alumni kom je vrienden van vroeger terug tegen, en lijkt het alsof het gisteren was. Die oude vriendschappen van tijdens de studententijd in Ekonomika gaan eigenlijk nooit verloren. Je kan in Ekonomika Alumni ook steeds opnieuw aanpikken. Een troef van Ekonomika Alumni zijn ongetwijfeld de regionale kernen, uniek voor een alumnivereniging in ons land. Neem Johan Debuf, een succesvol ondernemer uit Kortrijk. Welnu, Johan was mijn vice-praeses en hij heeft destijds Ekonomika Kortrijk mee opgericht, nu Ekonomika West-Vlaanderen. Dankzij die regionale kernen konden en kunnen de Ekonomika-vriendschappen ook lokaal in elke Vlaamse provincie en in Brussel onderhouden worden. En je bouwt er een netwerk door op. Jan (wijst naar Jan Maryssael) is echt de Wikipedia van Ekonomika.”

EKONOMIKA SENIOREN-FEEST De oudste leden van Ekonomika, maar zeker nog jong van geest, komen elk jaar samen op het Ekonomika Senioren-feest in de Faculty Club in Leuven. Het is een geweldig feest met soms meer dan 150 deelnemende alumni. Na twee covid-jaren zonder feest vond het dit jaar op 22 april plaats.

Jan Maryssael: “Telkens is er ook een jubilerende praeses. En als die zijn jaargenoten mobiliseert, is het feest gegarandeerd een groot succes. Maar velen komen slechts om de 5 jaar, wanneer hun praeses zijn jaargenoten weer uitnodigt om deel te nemen. Wat ook helpt: alle aanwezige jubilarissen krijgen een diploma.” Jos vervolledigt: “En het is een mooi diploma waarvan ze zeker zijn dat ze het krijgen (knipoogt). Ik heb het mijne zelfs ingekaderd! Op de kleinkinderen maakt dat indruk hoor. (lacht). De Jubilarissen krijgen een diploma én een speldje. Daar wordt belang aan gehecht. Sommigen geven dat diploma aan tafel door en vragen handtekeningen van jaargenoten of van aanwezige emeriti. Dat is toch iets speciaals.”

Jan: “Sommige promotiejaren komen ook los van het grote feest samen, zoals de promotie van 1970 (EKO70).” Jos: “De alumnivereniging, en zeker de senioren binnen de alumni, geeft een emotionele verbondenheid: we zijn ooit samen aan iets begonnen, en na zoveel jaren zijn we nog steeds blij van mekaar terug te ontmoeten. Dát is typisch voor Ekonomika. En iedereen is altijd welkom.”

Nu Jos Clijsters en Jan Maryssael de Ekonomika-fakkel overdragen, wat zijn dan hun toekomstige plannen? Jan: “Ik blijf geëngageerd in de Stichting Hubo & Vinciane dat staat voor sociaal werk in Benin. Die stichting bestaat dit jaar 40 jaar. Het zet het levenswerk van 2 enthousiaste jonge mensen verder die bij hun reis naar België om te trouwen, zijn verongelukt.” Jos Clijsters: “Ik ben sinds kort voorzitter van Leuven Mindgate en ondervoorzitter van de associatie KU Leuven. Mindgate is een Leuvens initiatief dat alle vitale krachten wil verenigen. En met ‘krachten’ bedoel ik kennis, universiteit, gezondheid, dus ook het universitaire ziekenhuis Gasthuisberg, maar ook op vlak van digitale technologieën zoals IMEC, creativiteit, cultuur, … En dat allemaal samen te brengen en een vliegwiel te zijn voor alles wat er georganiseerd wordt. Mindgate is een initiatief dat zwaar meegedragen wordt door de stad Leuven en de KU Leuven. Het moet Leuven echt op de kaart zetten in de wereld. Dat is mijn nieuwe roeping.”

Fa Quix

ONNOZELE KINDEREN “Dat is eigenlijk ook Ekonomika”, zeggen Jos Clijsters en Jan Maryssael in koor, de bijeenkomst op Onnozele Kinderen. Jan Maryssael: “Het bestaat al zeker 40 jaar en is ontstaan naar aanleiding van het vertrek van oud-praeses Jan De Meulder naar Amerika. Jan kwam elk jaar met de kerstdagen terug naar België om familie en vrienden terug te zien. Hij komt ook bij ons (Jan Maryssael) en hij zegt ‘ik zou graag die en die en die nog eens terugzien. Maar iedereen apart zien in die korte kerstperiode is niet mogelijk’.”

“Dus beslisten we iedereen op te bellen om samen te komen in restaurant Da Tonio in de Muntstraat in Leuven. En we zochten ook een goed moment tussen kerst en nieuwjaar. Wat bleek? 28 december was de beste datum, de Dag van de Onnozele Kinderen zoals we dat toen noemden en sommigen nu nog noemen. De eerste keer waren we met zo’n goeie twintig. Het jaar daarop werd iedereen terug opgebeld, met de korte mededeling ’28 december - restaurant Da Tonio - Jan De Meulder’. En dat is zo een aantal jaren doorgegaan. We waren en zijn altijd met zo’n 25 economisten, nog elk jaar. Maar ineens kwam Jan De Meulder niet meer. Hij kwam gewoon niet meer terug naar België met de kerstdagen. Simonne, mijn echtgenote, en ik besloten toch maar naar Da Tonio te gaan, op die 28ste december. En wat bleek? Ineens kwamen er nog een paar van onze groep binnen. Dus zelfs zonder enige uitnodiging! Het jaar nadien hebben we weer iedereen van die groep opgebeld, met Jan of zonder Jan. En sindsdien is dat blijven bestaan. Het is een begrip geworden. Jos Clijsters: “We sturen één email, en binnen een dag hebben we een 25-tal reacties, veelal positief.” Jan Maryssael: “Da Tonio bestaat niet meer, we gaan nu naar een apart zaaltje op de Grote Markt waar we gerust zitten. We worden al wat ouder, horen minder goed en moeten dus harder praten. En al reageren de meesten snel, er zijn er toch altijd die zeer laat inschrijven. Typisch voor economisten.” (lacht).

SENIORENDAG VAN 22 APRIL 2022 IN HET TEKEN VAN DE VOORZITTERSWISSEL 10 jaar geleden hadden Jules Ackermans en Guy Vos de fakkel doorgegeven aan een ‘ jonger duo’. Nu op de Seniorendag in Leuven op 22 april 2022 heeft Jos Clijsters de voorzittershamer doorgegeven aan Freddy Nurski. Het was tevens het moment waarop Jan Maryssael een punt zette achter zijn decennialange engagement voor Ekonomika Alumni. Jos Clijsters: “Ik ben 72, een mooie leeftijd om de fakkel aan een jongere door te geven.” Co-voorzitters van Ekonomika Alumni Peter Lamens, Ludovic Deprez en Righard Bruyns bedanken Jos en Jan voor hun zeer gewaardeerde jarenlange inzet voor de senioren en wensen opvolger Freddy Nurski en zijn team veel succes met de seniorenwerking binnen Ekonomika Alumni.