Twee alumni Milieu- en Preventiemanagement over hun parcours bij Jan De Nul Group

Flexibel met brillen en petjes - maar altijd in stevige schoenen

Hannelore Ruytjens en Mike Van Geert studeerden af aan onze faculteit als Master in Milieu- en Preventiemanagement (MPM), respectievelijk in 2017 en 2015. Allebei gingen ze daarna meteen aan de slag bij Jan De Nul Group. Hoewel hun parcours binnen het bedrijf uiteenloopt, spreken ze met gedeeld enthousiasme over zowel hun opleiding als hun werkgever. Ontdek de MPM-vibe: je kan veel kanten uit richting een duurzame toekomst.

Mike en Hannelore maken deel uit van de QHSSE-dienst (Quality, Health, Safety, Security & Environment) van Jan De Nul Group. Deze dienst omvat, naast een algemeen team ook specifieke takken voor ondersteuning van maritieme, inter nationale en civiele projecten. Hannelore Ruytjens is Energy and Emissions QHSSE Advisor in het algemene team. Energie, emissies en klimaat zijn dan ook een focuspunt van de Corporate Social Responsibility (CSR) strategie van Jan De Nul Group. “Ik diep de wetgeving over energie en klimaat uit en streef naar overeenstemming met de verwachtingen van klanten en onze eigen visie op dat vlak. We willen trouw blijven aan onze eigen CSR-strategie, en voldoen aan de wettelijke eisen, alsook onze klanten tevreden houden. Daartoe organiseer ik zowel interne als externe audits vanuit ons hoofdkantoor in Aalst die betrekking hebben op heel de groep, dus ook voor internationale projecten”, legt Hannelore uit.

Mike Van Geert is QHSSE Advisor bij het civiele departement en werkt vooral aan veiligheid en welzijn op Belgische bouwwerven en op de verschillende eigen sites. “Ik volg mee de implementatie van de opgestelde actieplannen op en ben net als al mijn collega’s aanspreekpunt voor alle vragen en problemen omtrent welzijn op het werk, niet alleen voor bouwwerven maar ook voor onze eigen ateliers, kantoren en magazijnen”.

KEUZES MAKEN – EN OPEN HOUDEN Voor Mike was het snel duidelijk dat hij Milieu- en Preventie management (MPM) zou studeren: “Ik dacht eerst nog even aan Facility Management, maar ik heb duidelijk iets met de bouwsector en het brede spectrum aan vakken bij MPM was aantrekkelijker. Ik wou me niet beperken tot een nauw (theoretisch) denkkader en MPM biedt de mogelijkheid om al doende je voorkeur te verkennen. Na een infodag op de campus in Brussel met uitleg over vakken en studiepunten was ik over de streep.”

Hannelore deed er langer over: “Ik kon moeilijk kiezen tussen de vele opties. Na Latijn-wiskunde had ik eventjes genoeg van wiskunde. Typische vervolgopleidingen, zoals geneeskunde of ingenieursstudies, vond ik dan weer erg specifiek. Op de SIDin ontdekte ik opleidingen die veel breder gingen, waaronder MPM en Sociaal-Economische Wetenschappen. MPM omvat ook pure wetenschappen, het milieugebeuren én economie, een nieuw vak voor mij. De combinatie van mens, economie en wetenschappen leek mij heel boeiend. Niet te veel wiskunde op het programma was een plus, al heb je die wel nodig voor fysica en statistiek. Bovendien sprak Brussel mij aan: ik was benieuwd naar een echte stad, niet zozeer een studentenstad.”

Mike merkte dat de keuze van Brussel als studentenstad niet voor de hand liggend is, maar vond dat zeker geen probleem: “Bovendien maakt dat eigenlijk weinig uit door de ligging van de campus vlak bij het Centraal Station. Je kan perfect kiezen of je je al dan niet wilt mengen in het stadsleven.” “Dat klopt”, vult Hannelore aan “Sommige medestudenten zaten op kot in Leuven en pendelden. Met de trein is dat twintig minuten.”

VARIATIE TROEF Het studieprogramma loste de belofte van variatie dubbel en dik in. Mike: “Vooral in het eerste jaar heb je veel ‘kleinere’ vakken. Mijn verwachtingen zijn overtroffen: van het spierstelsel tot de weg die een volle PMD-zak aflegt – we zagen het allemaal, dus ook vakken die me minder lagen, zoals psychologie en statistiek. Maar dat hoort erbij en je voelt snel aan wat je echt aanspreekt. Bovendien wordt wat je minder ligt, nooit overheersend.” Hannelore was vooral heel blij met de verschillende ‘brillen’: “Je bekijkt van in het begin zaken zowel van de milieu-kant als vanuit de economie en de menselijke aspecten. Vakken zoals anatomie vond ik echt leuk. De grootste verrassing waren de projectwerken die over een heel jaar liepen – toch iets anders dan een groepswerk waar je een paar weken op focust. Dat vroeg een mentale aanpassing, maar het was fijn om veel tijd aan een bedrijf te besteden en aan onderzoeken en schrijven. Het leek me ook een unieke ervaring. Van vrienden of familie hoorde ik nooit dat zoiets deel uitmaakte van hun studie.”

INTENSIEVE LINK MET DE REALITEIT Mike bevestigt: “Het projectwerk vanaf het tweede jaar is intensief en verrijkend. Het lessenrooster houdt een goede balans tussen les en stage- of projectwerk met vaste dagen voor praktijk. De spreiding van de looptijd laat je toe om vertrouwd te raken met een bedrijf en opdrachten echt rond te krijgen - tenminste: als je zoals ik het modeltraject volgt. Zodra je jaren gaat combineren wordt het allicht allemaal wat complexer.” “Omdat ik op kot zat en zowel tijdens de week als in het weekend studentenjobs deed, kwam er bij de projecten veel op mij af, maar het lukte”, vult Hannelore aan. “Een jaar lang meedenken en opbouwen in een bedrijf blijft een meerwaarde.” Mike: “Het is tegelijk een goeie manier om verschillende sectoren te kunnen verkennen en voeling te krijgen met de mogelijke specifieke invulling van de functie als preventieadviseur en/of milieucoördinator. Door de breedte van de opleiding blijft dat laatste in de les soms abstract. Zelf ging ik aan de slag in een ziekenhuis en in een voedingsbedrijf.” Hannelore: “De projecten bieden veel inzicht en besparen je verrassingen. Je leert wat er speelt en hoe je je brede opleiding in een gespecialiseerde context toepast, zodat de stap naar de arbeidsmarkt minder groot wordt.” “Klopt”, zegt Mike “want het verschil tussen theorie en praktijk kan groot zijn, maar dat heb je dan wel al door.”

GROEIEN DOOR SAMENWERKING Zowat meteen na hun afstuderen konden Mike en Hannelore starten bij Jan De Nul Group. Mike had al een sollicitatie gepland nog voor het bedrijfsbezoek vanuit de opleiding. Als Aalstenaar kende hij de firma natuurlijk goed. Zijn voorliefde voor de bouw en zijn diploma deden de rest. Hannelore startte zelfs met drie van haar jaargenoten bij de groep. Zij wilde in het buitenland werken na haar Erasmus uitwisseling in Marseille: “Ik studeerde er International Business Management, een prima voorbereiding. De master biedt ook voldoende handvaten op het vlak van internationale wetgeving en via de ISO-normen. En Erasmus wordt - terecht - erg gestimuleerd.” Na een maand opleiding begon ze met de opvolging van buitenlandse werven, vooral baggerwerken en offshore-projecten.

Allebei praten ze enthousiast over de Jan De Nul Academy, die nieuwe medewerkers de eerste weken onderdompelt in het bedrijf, van de werkingsprincipes van de schepen en het logistieke proces tot en met ICT. “Wat ik bijzonder apprecieerde was dat alle functies samen zitten en dat je ook effectief aan boord van een schip en in een magazijn gaat kijken. Je leert meteen aanspreekpunten kennen én ziet het belang van samenwerking”, aldus Hannelore.

Daarna namen de collega’s uit hun team hen op sleeptouw. Mike: “Ik werkte eerst mee aan dossiers: specifieke verplichtingen uitzoeken, nagaan welke oplossingen in praktijk mogelijk zijn, lijsten updaten voor audits, … Je loopt ook mee bij audits om andere diensten en projecten te verkennen. Zo kan je gaande weg meedraaien en leer je collega’s en hun aanpak kennen, tot je je eigen aanpak vindt. Mijn huidige functie groeide uit de nood aan een centraal aanspreekpunt voor onze eigen mensen van de ateliers en de magazijnen. Die schipperden voorheen tussen de organisatie voor werven en die voor kantoren. Daarom werd ik het overkoepelende contact voor specifieke vragen zoals een HSE–inductie, opleidingen, veiligheidsrondgangen, etc. Intussen zit ik ook in de energiewerkgroep van CO2-prestatieladder voor de eigen gebouwen doordat ik die goed ken.” Hannelore: “Ik liep op mijn eerste werf in Panama mee met de Senior QHSSE Advisor en de Area QHSSE Advisor, die verantwoordelijk is voor heel Zuid-Amerika. Het nauwe contact met die personen bracht duidelijkheid in de complexiteit. Zij zijn het klankbord bij wat je zelf uitzoekt. Ik werkte met veel plezier 2,5 jaar in het buitenland, maar mijn passie ligt toch bij milieu en klimaat. Daarom startte ik met een extra opleiding milieucoördinator A, wat helaas niet vlot te combineren was met het vele reizen. Toen mijn huidige functie vrijkwam, was de keuze dus eenvoudig, ook al vanwege de pandemie. Dan wil ik liever dicht bij mijn familie zijn.”

TOPERVARINGEN VAN AALST TOT ECUADOR Intussen kunnen beide alumni terugkijken op een reeks knappe projecten met persoonlijke uitschieters. Mike is trots op het crematorium in Aalst: “Misschien wat akelig, maar de bouw daarvan was de eerste werf die ik van begin tot einde zelf opvolgde. Een mooie architecturale realisatie in mijn eigen stad, die ik ook mee mocht presenteren op de Open Wervendag. Vandaag neem ik die ervaring mee bij de uitbreiding van onze eigen kantoren in Aalst. Dat project volg ik al op vanaf de voorbereidingen voor de vergunningen. Ik ken de plannen nog net niet uit het hoofd en zie ze nu concreet worden op de werf. We zijn momenteel te krap behuisd, ondanks het telewerk. En wie weet, kunnen we die gebouwen binnen afzienbare tijd met nieuwe MPM-alumni vullen?”

Een topervaring voor Hannelore was de organisatie van een opleiding ‘werken op hoogte’ in Ecuador bij de opstart van een project met een looptijd van 25 jaar. “In een kanaal van bijna 100 km met snelstromend water moesten verschillende meetpunten komen om de diepgang en het maritieme verkeer te observeren. Die meetpunten installeren op torens in het kanaal was erg risicovol werk. Ik was van in het begin betrokken om oplossingen te bedenken, de trainingen te organiseren en het nodige materiaal te voorzien zodat de collega’s veilig konden werken. Ik leerde veel bij en volgde ook zelf de training om de kwaliteit en de relevantie voor onze opdracht te garanderen”, vertelt ze.

NUCHTER INNOVEREN “Daarnaast ben ik ook trots op de grote stappen die het bedrijf neemt op het vlak van milieu, klimaat en emissies”, vult ze aan. “We zitten op het hoogste niveau van de CO2-prestatieladder en behouden die positie. We zijn zelfs voorloper in biobrandstoffen voor schepen en onze ultra-lage-emissieschepen zijn een revolutie. We kijken ver vooruit en proberen ons steentje bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Het is aangenaam om daar deel van uit te maken en dat beloond te zien met goede scores. Het innovatieve en onderzoeksgerichte van Jan De Nul Group sluit goed aan bij mijn opleiding. Dat betekent wel dat je constant moet bijblijven. De Europese klimaattrein is vertrokken en wij willen samen werken voor een duurzame samenleving.”

“Ook technologie verandert vaak snel”, voegt Mike daaraan toe “Bij Jan De Nul Group zijn we optimistisch maar blijven we ook voldoende kritisch. Je wilt mee zijn, niet enkel met de hypes. Er wordt steeds grondig onderzoek gedaan alvorens voluit te gaan.”

MUST: FLEXIBILITEIT EN STEVIGE SCHOENEN Met een brede interesse en een leergierige en kritische instelling zijn er dus redenen genoeg om voor de opleiding MPM te kiezen. Waar moet je verder op letten? “Preventie-adviseurs moeten sterk in hun schoenen staan want ze moeten kunnen overtuigen en argumenteren op álle niveaus van het bedrijf”, weet Hannelore.

Mike vult aan: “Daarom moet je je communicatie steeds aanpassen: voor hoger management wordt een beslissing bijvoorbeeld eerder genomen op basis van terugverdientijden en voordelen voor het bedrijf. Op de werkvloer is het meer een kwestie van vertellen wat mensen er persoonlijk bij winnen of waarom iets anders moet. Je vat de opleiding dan ook best aan vanuit een zekere overtuiging. Ondanks het brede spectrum kies je er beter niet voor als je echt nog niet weet waar je naartoe wilt. Onze collega’s zijn duidelijk allemaal mensgericht en willen anderen helpen. Een vaste dagindeling hoort daar ook niet bij. Je wordt constant aangesproken. Als er iets in de krant verschijnt dat misschien relevant is, krijgen we zeker een telefoontje met de vraag hoe dat bij ons juist zit. Je moet dus flexibel zijn en er niet tegenop zien om een standpunt te verdedigen en de juiste mensen mee te krijgen binnen een breder verhaal.” “We zijn inderdaad een beetje ‘de olie’ in het bedrijf, tussen verschillende diensten. Je moet ook soepel switchen tussen een brede kijk op de zaken en af en toe dieper ingaan op een bepaald onderwerp. Zelf wissel ik graag tussen die verschillende petjes en brillen - maar ik draag wel altijd veiligheidsschoenen”, besluit Hannelore lachend.

Veerle De Grauwe