Boekvoorstelling
Is een woning nog een goede investering?
Het is hommeles in de beleggingswereld. De zoektocht naar een inflatiebestendig beleggingsproduct kreeg de voorbije maanden wederom een knauw. De toegenomen vrees voor een recessie deed de aandelenkoersen zakken. Sterk oplopende langetermijnrentes doen dan weer de obligatiemarkten pijn. De lage rente op een spaarboekje in combinatie met de nog steeds oplopende inflatie maakt ook dit product tot een verlieslatende optie. Beleggers moeten dus op zoek naar alternatieven. Op woensdag 19 oktober 2022 verkende Ekonomika Alumni Antwerpen de optie vastgoed. Voor dit onderwerp werden we uitgenodigd in het fonkelnieuwe auditorium van Royal Antwerp Football Club.
Bij wijze van inleiding vergeleek professor Nico Dewaelheyns, campusdecaan van de FEB (Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen) in Antwerpen, het rendement van vastgoed met de overige hierboven genoemde beleggingen. Zo bleek dat in de voorbije 30 jaar (tot en met 2021) het rendement op vastgoed, inclusief huuropbrengsten hoger lag dan zowel aandelen, goud, overheidsobligaties en de klassieke spaarrekening. De voorbije 10 jaar moest vastgoed echter de duimen leggen voor aandelen. In beide gevallen bleek beursgenoteerd vastgoed steeds de grote rendementswinnaar. We moeten er wel bij vertellen dat vastgoedaandelen in 2022 een serieuze koersdreun te verwerken kregen.
Daarna volgde een panelgesprek waarin naast Nico Dewaelheyns, ook Philip Neyt (Bestuurder bij Ghelamco België), Cedric Vanhencxthoven (Vastgoedmakelaar bij Heylen Vastgoed) en Bart van Opstal (woordvoerder Notaris.be) plaatsnamen. Het debat werd in goede banen geleid door Patrick Luysterman, bestuurslid bij Ekonomika Alumni Antwerpen en ex-journalist bij De Tijd. De laatste twee vernoemden konden die avond ook pronken met hun net verschenen boek: “Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn”.
Daarnaast kreeg ook het publiek zijn zeg. Met behulp van de smartphone kon het publiek zijn mening delen over de evolutie van de prijzen, het uitstellen van een aankoop en of Antwerp al dan niet herfstkampioen zou worden in het voetbal.
Hoe koffiedik kijken het ook is in het huidige economische en geopolitieke klimaat, toch probeerden de panelleden een prognose te maken over de evolutie van de vastgoedprijzen. Afgaande op wat de banken voorspellen, zouden we reeds volgend jaar de eerste prijsdalingen moeten zien. Voor de middellange termijn (2022-2026) gaven de banken een verdeeld beeld. Het panel vermoedde dat enkel de prijzen van woningen waar een grondige renovatie aan de orde is een mogelijke prijsdaling zou mogen verwachten. Dit is niet verrassend gezien de sterke successen dit segment de voorbije jaren gekend heeft.
Het volgende heikel punt was de stijgende rente. Dalende vastgoedprijzen als gevolg hiervan lijken vanzelfsprekend. België kende in het verleden slechts twee periodes van (licht) dalende prijzen: in 2008 en het begin van de jaren ’80. Een rentestijging van 1% naar 3% betekent wel een relevante daling in het mogelijks te lenen bedrag. Als dit feit een vermindering in de vraag zou veroorzaken zou dit ook een dalend effect op de prijzen kunnen hebben.
Bart Van Opstal en Patrick Luysterman
Ook de impact van nieuwe overheidsmaatregelen werd besproken. Het panel toonde zich tevreden met de niet-afschaffing van het verlaagd btw-tarief op afbraak en wederopbouw, zoals eerst even door de federale regering was aangekondigd. Dat zou naar verwachting een bijzonder negatieve impact op de bouw- en vastgoedmarkt hebben gehad.
De avond werd afgesloten met de vraag of het zinvol was om te wachten met de aankoop van een gezinswoning. Het publiek antwoordde alvast met een grote meerderheid “Neen”! Stijgende rentevoeten lijken een aankoop te versnellen. Potentiële kopers willen voor de regen binnen zijn…
Als u denkt aan de aankoop van vastgoed als gezinswoning of investering kan u zich zeker goed voorbereiden met het nieuwe boek “Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn” van Bart van Opstal en Patrick Luysterman.
Jef Van Riel