WEST-VLAANDEREN
Deceuninck kiest resoluut voor recycling
Deceuninck, de beursgenoteerde producent van PVC- en composietprofielen voor ramen en deuren, behoort tot de wereldwijde top-3 in zijn sector en heeft klanten in maar liefst 90 landen, verspreid over de regio’s Europa, Noord-Amerika, Turkije & Emerging Markets. De 85-jarige groep met hoofdkwartier in Hooglede nabij Roeselare is een op en top West-Vlaamse parel, die zijn strategie stoelt op betrouwbaarheid, innovatie en duurzaam ondernemen. Ekonomika Alumni West-Vlaanderen bracht er op 13 oktober 2022 een geslaagd bedrijfsbezoek.
Duurzaamheid zit in het hart van de missie van het bedrijf. Deceuninck wil zijn CO2-voetafdruk tegen 2030 met 60% verlagen, tegen 2050 zelfs met 90%. Nu wordt 80% van de uitstoot veroorzaakt door het gebruik van PVC-granulaat. Die enorme uitstootdaling wil het bedrijf realiseren via 3 pistes:
1. Door de interne energie-efficiëntie te verbeteren via groene energie, energiezuinigere machines, zonnepalen, elektrische bedrijfswagens e.d.;
2. Door het PVC-granulaat groener en duurzamer maken in samenwerking met de leveranciers;
3. Door het gebruik van recyclage-materiaal in plaats van nieuw PVC-granulaat.
Om die laatste stap mogelijk te maken heeft Deceuninck in Diksmuide een fabriek gebouwd waar oude PVC-profielen gerecycleerd worden tot grondstof. De site bestaat een aantal jaar en wordt continu uitgebouwd om de recyclageprocessen te optimaliseren, de efficiëntie te verbeteren en de algemene capaciteit te verhogen.
Dit jaar zal 25.000 ton oud PVC-materiaal (raamprofielen, deuren en rolluiken) worden gerecycleerd. Dat levert ongeveer 17.500 ton recyclaat op die verwerkt zal worden in nieuwe producten.
In de nieuwste productlijn Phoenix wordt 100% recyclaat verwerkt. Aangezien de aanvoer van te recycleren materiaal nog niet voldoende groot is, wordt in basisproduct Elegant ‘maar’ 15 à 30% recyclaat verwerkt. Daar bestaat de binnenkant van het profiel uit gerecycleerd materiaal, de buitenkant uit nieuw granulaat.
Het doel is om de aanvoer van te recycleren materiaal te verhogen naar 45.000 ton. Al dit materiaal moet ingezameld worden in België en de omliggende landen. Het spreekt voor zich dat die inzameling niet evident is, en een logistieke krachttoer noodzaakt.
De recyclage van het materiaal is ook niet evident, konden we vaststellen tijdens de rondleiding. Het materiaal moet zo zuiver mogelijk gemaakt worden; alle vervuiling die aan de profielen hangt/kleeft, moet verwijderd worden. Heel wat vervuiling is met het blote oog niet eens zichtbaar. Het aangeleverde materiaal wordt eerst in grote brokken gemalen, en daarna langzaamaan fijner gemalen tot stukjes van 10-12 mm. Dit laat grotendeels toe om alle glas-, metaal, silicium-, en andere vreemde fracties ervan te scheiden. Inox en zand zijn twee stoffen die momenteel moeilijk te verwijderen zijn. Inox is niet magnetisch, zand blijft kleven. Het innovatieproces stopt nooit.
Finaal wordt het gemalen materiaal gewassen zodat de witte stukjes PVC en de gekleurde stukjes PVC makkelijker gescheiden kunnen worden. Wit materiaal is namelijk meer waard. De gescheiden fracties worden dan separaat gesmolten en via een extrudor tot kleine PVC-korreltjes gerecycleerd. Het gerecycleerd materiaal wordt op de site gemengd met andere grond- en hulpstoffen zodat de finale mengeling dan getransporteerd kan worden naar al de Europese sites van Deceuninck waar het gebruikt wordt voor de productie van nieuwe profielen.
PVC heeft lange tijd geen goede naam gehad. Het leek te veel op goedkoop plastic. Dit is echter een fout beeld bij de consument. Visueel kan je geen onderscheid meer maken tussen een PVC-raamprofiel en een aluminiumprofiel. PVC is ook het beste materiaal voor raam- en deurprofielen als het op duurzaamheid aankomt. Het isoleert het best, is 100% recycleerbaar en heeft de laagste CO2-voetafdruk.
Via slimme marketing, waarvan wielersponsoring een belangrijk element is, wil Deceuninck dit beeld bij de consument bijstellen.
De langetermijnvooruitzichten voor het bedrijf zijn goed. Deceuninck zit in een groeimarkt. Op wereldniveau is er immers een tekort aan woningen, dus zal er nog veel gebouwd moeten worden. Oude ramen en deuren worden vervangen om de isolatie te verbeteren en om de stookkosten te verlagen. De Europese Green Deal zal dit proces nog versnellen.
We hoorden dat het aandeel op de beurs onder boekwaarde noteerde ten tijde van het bezoek. De dagen na het bezoek steeg de koers …. Ekonomika heeft impact! We blijven economisten natuurlijk.
Met grote dank aan het management van Deceuninck voor de uitstekende organisatie van het bedrijfsbezoek en de boeiende presentatie plus rondleiding.
Christophe Popelier