'Het feit dat ik enorm veel kan bijleren, motiveerde me'

Interview met kersvers praeses, Diederik Bogaert

Diederik Bogaert: Mijn beide ouders waren aangesloten bij Ekonomika en vertelden vaak over hun studententijd en de leuke activiteiten waaraan ze meededen toen ze nog studeerden. Daardoor was ik van jongs af aan benieuwd naar mijn studententijd. In het eerste jaar heb ik dan ook veel activiteiten van Ekonomika meegedaan en maakte zo snel vrienden, waardoor ik alsmaar meer gemotiveerd raakte om me bij Ekonomika aan te sluiten. Het volgende jaar maakte ik deel uit van het comité Marketing: opnieuw een motivatieboost om me verder te engageren. De daaropvolgende zomer wist ik dat ik praeses wou worden. Ik wou me ten volle inzetten om eerst een fantastische kiesweek te organiseren en daarna een geweldig jaar met toffe events neer te zetten. Niet enkel de onvergetelijke ervaring, maar ook het feit dat ik enorm veel kan bijleren, motiveerde me.

Klopt het dat je je Erasmus hebt afgezegd om praeses te kunnen worden?

Ja, klopt. Ik mocht naar Taiwan, maar vooraf was het niet zeker of ik wel kon vertrekken omwille van de coronarestricties daar. Dit, gecombineerd met een grote motivatie om mij in te zetten voor Ekonomika, leidde tot de annulatie van mijn Erasmus-uitwisseling en de opstart van een nieuw praesidium, samen met Lauren De Flander en Robin Van den Bempt.

Na twee jaar hebben jullie eindelijk een kiesweek zonder coronabeperkingen kunnen organiseren. Hoe voelde dat?

Was het moeilijk om alles na twee jaar terug op poten te zetten?

Diederik Bogaert: Wat de organisatie vooral moeilijk maakte, was dat er weinig referentie was van voorgaande jaren. We konden wel aftermovies bekijken van de kiesweken pre-corona, maar we hadden het zelf nooit meegemaakt. We hadden nooit op Ladeuzeplein gestaan tijdens de kiesweek als deelnemer of lolploeg. Gelukkig konden we wel te rade gaan bij oude praesidia, die ons met plezier op weg hielpen. Na hard werken en voorbereiden konden wel echt genieten van onze verwezenlijkingen. We voelden ons enorm trots en zijn als team sterk naar elkaar toe gegroeid.

Wat zijn voor jou de belangrijkste steunpunten uit het beleid?

Diederik Bogaert: Het belangrijkste vind ik dat er een duidelijke lijn komt in de activiteiten; een rode draad die alle evenementen van Ekonomika met elkaar verbindt. Hoewel er altijd super veel activiteiten zijn, vind ik het niet altijd duidelijk wat waarbij hoort of waarom we bepaalde evenementen organiseren. Dat wil ik graag verbeteren dit werkingsjaar. Zeker op ‘career’-vlak vind ik het belangrijk dat de jobbeurzen goed voorbereid en uitgewerkt worden. Daarnaast wil ook nieuwe ideeën naar buiten brengen en innovatie promoten. Om alle economisten te bereiken en iedereen een leuke tijd te bezorgen, zou ik graag terug zotte evenementen willen organiseren zoals dat gedaan werd voor corona.

Hoe wil je deze punten implementeren?

Diederik Bogaert: We willen bijvoorbeeld graag een workshop geven over hoe je het best naar een jobbeurs gaat en wat je op voorhand kan verwachten. Verder is het ook onze intentie om duidelijk te maken welke stappen je na een jobbeurs moet ondernemen om te gaan solliciteren of werk te zoeken. Om dit gestructureerd te implementeren zijn we een ‘guide’ aan het opstellen. Deze gids zal duidelijk aangeven wat belangrijk is in welk stadium van je zoektocht naar een job. Dit zal in een overzichtelijke brochure gegoten worden zodat studenten hier handig gebruik van kunnen maken.

Daarnaast probeer ik mijn team van vices te motiveren om met hun comité samen te zitten om nieuwe, innovatieve ideeën voor Ekonomika te bedenken.

'Ik hoop dat we dit werkingsjaar alle economiestudenten kunnen betrekken'

Door een beroep te doen op dit grote netwerk van creatieve individuen zullen daar zeker de zotste ideeën uit voort borrelen!

Wat verwacht je dat jouw stempel zal zijn op het studentenleven van de economiestudent?

Diederik Bogaert | Ik hoop dat we dit werkingsjaar met Ekonomika alle economiestudenten kunnen betrekken. Zodat ze zich thuis voelen in Leuven, naar EkoHub komen of raad vragen aan de vele aanspreekpunten binnen onze vereniging. Met al onze activiteiten proberen we zoveel mogelijk studenten te bereiken. Ik zou het echt zalig vinden mochten ze allemaal met volle teugen kunnen genieten van wat wij voor hen organiseren. Sinds dit jaar is er ook een volwaardig Ekonomika-praesidium aan de KU Leuven in Brussel. Ik zou ook graag de economiestudenten daar willen betrekken bij de werking van Ekonomika door ze uit te nodigen op onze grote activiteiten. Zo wil ik ervoor zorgen dat de studenten op alle campussen, ook in Antwerpen met Absoc, en in Kortrijk met Ekonomika Kulak, een echt ‘Ekonomika-gevoel’ krijgen.

Wat is jouw favoriete event? Waarom?

Diederik Bogaert: De 24 urenloop, omdat iedereen van de faculteit zich erbij betrokken voelt. Tijdens dit event heb ik altijd het gevoel dat we als faculteit één groot team zijn. Dit brengt een sterke groepssfeer met zich mee en dat gevoel is onbetaalbaar, als student, maar zeker als praeses.