IN DE VINGERS Ondernemen in de praktijk

FEB wil haar studenten niet alleen de beste academische scholing geven maar hen ook zo goed mogelijk voorbereiden op de arbeidsmarkt. Dit gebeurt via het aanleren van essentiële praktische vaardigheden, in het bijzonder de ‘21st century skills’. Hieronder vallen onder meer communicatie- en samenwerkingsvaardigheden, zelfsturing en aanpassingsvermogen, en verder ook een hele set aan ondernemerschapsvaardigheden, zoals probleemoplossend vermogen, creativiteit, het ontwikkelen van een visie en het nemen van initiatief. En natuurlijk ook sterk leiderschap om ideeën in daden om te zetten.

Deze vaardigheden worden doorheen de diverse studieprogramma’s zo praktijkgericht mogelijk geïnitieerd en geoefend, conform de leerlijn ‘Employability/Professionele Vaardigheden’. Deze leerlijn wordt gradueel ingevoerd in de diverse studieprogramma’s samen met andere leerlijnen.

Verder worden tal van gerichte en zorgvuldig gescreende activiteiten aangereikt via het digitaal platform van FEB: Career Corner. Hierdoor kunnen studenten nuttige praktijkervaringen opdoen, complementair aan hun studie. Mits ze tijdens deze activiteiten blijk geven van voldoende praktische vaardigheden en initiatief, kunnen ze een certificaat aanvragen voor de vaardigheden die ze hebben getraind. Dat certificaat kunnen ze dan weer toevoegen aan hun portfolio, wat meteen een boost geeft aan hun CV. In 2022 vroegen meer dan 600 studenten het portfolio-certificaat aan voor een van de daartoe geaccrediteerde activiteiten.

Voor het aanbod aan extra-curriculaire activiteiten, in bijzonder de activiteiten die voor het Portfolio-certificaat in aanmerkingen komen, kan FEB putten uit een groot ecosysteem aan partners, zoals de facultaire en andere studentenverenigingen, corporate partners en KU Leuven KICK, hét aanspreekpunt voor (student)ondernemerschap voor alle studenten, onderzoekers en professoren van de KU Leuven.

De KICK-filosofie indachtig dat elke student baat heeft bij een ondernemende mindset, zet het KICK-team in op projecten die studenten helpen deze vaardigheden te ontwikkelen. Zo kan de student deze aangeleerde skills levenslang inzetten als een echte intrapreneur-professional. Daarnaast worden student-ondernemers ook op verschillende manieren ondersteund bij het opzetten van een eigen bedrijf.

In dit artikel zoomen we in op twee specifieke initiatieven van KICK, waarbij ook FEB-studenten betrokken zijn: PiP (Product Innovation Project) en KICK Challenge.

Product Innovation Project (PiP)

PiP is een (Engelstalig) opleidingsonderdeel waar een interdisciplinair team van studenten zich gedurende een volledig academiejaar inleeft in, en een innovatieve oplossing tracht te vinden voor een (maatschappelijke) probleemstelling, aangereikt door een externe projectsponsor: een bedrijf, een NGO, lokale overheid etc. Dit kan een nieuw product of nieuwe dienst zijn, maar ook een procesverbetering of een nieuwe digitale toepassing ter ondersteuning van een bijgestuurde marktbenadering.

De teams worden doorheen het jaar begeleid door een specifiek toegewezen coach en krijgen doelgerichte workshops en gerichte feed-backmoment van alumni en academische experts. Vanuit deze samenwerking wordt een oorspronkelijk open vraag via een design thinking proces omgezet naar een oplossing op maat van de opdrachtgever. Door het project van het begin tot het einde zelf te beheren, trainen de studenten specifieke professionele vaardigheden: Hoe ga je om met de druk van een zelf te ontwikkelen oplevering binnen een bepaald tijdsbestek? Hoe kan je optimaal samenwerken met collega’s uit verschillende disciplines en met verschillende persoonlijkheden? Hoe communiceer je succesvol met een ‘klant’?

Het afgelopen academiejaar werkten zeven teams aan zeven vraagstukken, aangeboden door UZ Leuven, Brightlab, Stad Leuven, Provincie Vlaams Brabant, DPG media, Mobile Vikings en de VRT. Net als de voorgaande jaren werkten ook tal van FEB-studenten mee aan één van deze projecten die beoordeeld werden door een interne jury en op 19 mei gepresenteerd tijdens het PiP Final Gala in het Provinciehuis te Leuven.

Van dit Final Gala kan je de aftermovie bekijken op de PiP-website. Als je na het bekijken geprikkeld bent en volgend jaar wilt deelnemen om samen met andere ondernemende studenten te proeven van innovatie binnen een echte bedrijfscontext, neem dan zeker eens een kijkje op de overzichtspagina (zie onderaan dit artikel). Ook bedrijven, NGO’s of overheden die PiP willen sponsoren, vinden hieronder de nodige informatie.

KICK Challenge

Na het ontdekken en inoefenen van ondernemerschapsvaardigheden hebben studenten de smaak vaak helemaal te pakken. FEB-studenten die als ondernemer ‘all the way’ willen gaan en de ambitie hebben om een eigen bedrijf te lanceren, kunnen een beroep doen op KICK via de Incubator Track of individuele coaching. Maar dé manier om een idee versneld te ontwikkelen en meteen aan een breder publiek te toetsen, is de KICK Challenge.

Deze business plan-wedstrijd, met als orgelpunt een spannende pitching contest tijdens het slotevenement, staat open voor de hele KU Leuven. De focus is om met één idee bij te dragen aan een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties: met deze doelstellingen engageren de aangesloten VN-lidstaten zich om armoede uit te roeien en tegelijk economische groei te stimuleren en de klimaatverandering aan te pakken.

De ideeën van de KICK-Challenge hoeven niet grootschalig of technologisch van inslag te zijn. Iedereen die zich geroepen voelt, kan deelnemen. De Challenge wordt steeds afgetrapt met een groots inspiratie-event waarop impactvolle ondernemers hun verhaal als sterke call-to-action delen. Op die manier worden studenten geconfronteerd met grote actuele vraagstukken en de reeds bestaande antwoorden daarop. Studenten die willen deelnemen, kunnen zich daarna kandidaat stellen voor de voorrondes. Daaruit worden 20 ideeën geselecteerd die verder ontwikkeld zullen worden doorheen de eigenlijke KICK Challenge. De teams krijgen drie workshops aangeboden en genieten van persoonlijke coaching.

De persoonlijk toegewezen coaches – die gekozen worden op basis van het onderwerp van het business-idee – begeleiden de teams doorheen het proces met waardevolle expertise. De 20 ideeën die op deze manier geslepen worden tot een concept met maximale impact, worden vervolgens gepresenteerd aan een interne jury van KU Leuven-experten, die zes teams zal selecteren voor de grote finale. Tijdens deze Awards Ceremony presenteren de teams hun idee. Een externe jury en het grote publiek zullen samen de prijzen toekennen. Er is een award voor beste business plan, beste team en een publieksprijs.

Bij de laureaten van 2022 bevond zich ook het team Wearabout, met als mede-initiatiefnemer FEB-student Ulysse Maes die in juli afstudeerde als Handelsingenieur in de Beleidsinformatica.

Ook in 2023 wordt opnieuw een KICK Challenge georganiseerd. Geïnteresseerde studenten kunnen zich alvast pre-registreren.

Zowel PiP als de KICK Challenge zijn twee voorbeelden van initiatieven die FEB ondersteunt en openstelt voor haar studenten in nauwe samenwerking met interne en externe partijen. Op die manier biedt de faculteit haar studenten de kans om te proeven van de professionele praktijk. Daarnaast zijn er ook de bachelorproef, andere praktijkgerichte proeven, stages, sterke en (h)erkende initiatieven vanuit studentenorganisaties zoals de Leuven Case Competition of diverse Skills tracks etc. die de praktijkvaardigheden van onze studenten aanscherpen. Hierover wordt in een volgende bijdrage verder uitgeweid.

Wie graag support wil aanbieden bij het verder ontwikkelen van het praktijkaanbod (vb. onderwerpen voor een praktijkgerichte proef, het aanbieden van een stageplaats of een junior starterspositie), kan steeds mailen naar corporate@careercorner.be

Peter Vancompernolle

Van Wearabout.eco naar Amodamo.com

Wearabout (met als initiatiefnemers Ulysse Maes en Martijn Vandooren) is de Laureaat van de KICK Student Award en de KICK Audience Award van de afgelopen KICK Challenge. Wearabout mikt op het promoten van sustainable fashion en duurzaam geproduceerde kledij.

De mode-industrie geldt als één van de meest vervuilende industrieën ter wereld, met o.a. een grote impact op de waterkwaliteit, een grote CO2-uitstoot en eindproducten die vaak gemaakt zijn in slechte werkomstandigheden. Hoewel het aantal duurzame modemerken groeiend is, blijft hun impact vaak beperkt en worden ze weggedrukt door grote labels die nog steeds in aandeel groeien. Vaak wordt er ook aan greenwashing gedaan, waardoor de milieubewuste consument, die actief op zoek is naar duurzaam geproduceerde kledij, op het verkeerde been wordt gezet.

Wearabout mikt erop om ‘echte’ duurzame merken – die daarvoor gecertificeerd zijn door erkende labels zoals Fair Trade of Goodonyou.eco – maximaal te ondersteunen. Dit willen ze doen via een matching platform tussen consumenten en geverifieerde labels. Het platform geldt als een betrouwbare bron waarbij geselecteerde aanbieders op een gebruiksvriendelijke manier geafficheerd worden naar de consument. Dit gebeurt via de aanleg van een database en een website in de stijl van Zalando en andere aggregatoren. Dit basis chassis wordt momenteel in een eerste versie ontwikkeld. Verder staat ook de ontwikkeling van een mobiele app met een gelijkaardige feature set op de planning, evenals een digitale plug-in die consumenten met behulp van AI heroriënteert naar geverifieerde aanbieders. Inkomsten wil Wearabout vooral halen uit de doorverwijzingen.

Het lanceringstraject van Wearabout volgt de ‘Lean Start-up Methode’: via de huidige ontwikkeling van het Minimal Viable Product wil men vooreerst maximaal data halen uit de markt om zo goed mogelijk de leefbaarheid van het concept te begrijpen en waar nodig bij te sturen. Naast het maximaal capteren van marktinfo, heeft men wel de ambitie om toch al tegen einde 2022 de eerste inkomsten te genereren die moeten leiden tot een verdere validatie; de beoogde inkomsten zullen gebruikt worden om verder te investeren in de digitale infrastructuur, marketing e.d.m.

Het basisteam werd intussen uitgebreid tot drie, waarmee de aanwezige technologische kennis verrijkt is met flink wat commerciële edge. Als gevolg daarvan werd ook de naam veranderd van wearabout.eco naar amodamo.com, wat naast domeinbeschikbaarheid ook het voordeel biedt dat het internationaal vlotter uit te rollen valt. Ook vanuit SEO-oogpunt is het een meer gunstige naam (hogere ranking bij searches via Google).

Wil je meer weten over Amodamo.com, of zie je een mogelijkheid om deze veelbelovende start-up een duwtje in de rug te geven? Daarvoor kunnen jullie contact opnemen met hello@amodamo.com