Beleid praesidium 90ste werkingsjaar

Own Your Future, met deze slogan startte het avontuur van het praesidium van het 90ste werkingsjaar van Ekonomika. We spraken met Maarten De Winter, praeses van het komende academiejaar over de beleidspunten, het lustrumjaar en hoe hij besliste om Praeses te worden van Ekonomika.


WAT ZIJN VOOR JOU DE BELANGRIJKSTE BELEIDSPUNTEN?

We zijn met de ploeg beginnen nadenken over onze beleidspunten en hebben gereflecteerd waar onze studenten mee bezig zijn en welke punten uit het verleden nog extra aandacht verdienen. Door die denkoefening kwamen we ten eerste op het vernieuwende beleidspunt: duurzaamheid, met nadruk op ecologie. We geloven erin dat we, zonder te hoeven doemdenken, kunnen aantonen dat er heel wat mogelijkheden zijn om op ecologisch verantwoorde manier activiteiten te organiseren of te ondernemen. Studentenparticipatie was het tweede punt waar we op uitkwamen. We vinden het van groot belang dat onze studenten van zich kunnen laten horen en constructief meewerken op facultair en universitair niveau. Dit gaan we trachten te verwezenlijken door in te zetten op een verhoogd aantal contactmomenten met de studenten, zowel off- als online. Daarnaast zetten we projecten van onze voorgangers verder zoals een vernieuwde IT-omgeving: we steken de website in een nieuw jasje én voegen heel wat online functionaliteit toe.Verder breiden we ons intern onderzoeksteam uit om grondige analyses te maken op basis van verzamelde data. Deze gegevens kunnen we vervolgens gebruiken om de juiste keuzes te maken op operationeel en strategisch niveau. Last but not least gaan we er uiteraard alles aan doen om van het 90ste werkingsjaar een onvergetelijk lustrumjaar te maken.


KAN JE DAN AL EEN TIPJE VAN DE SLUIER OPLICHTEN OVER WAT ONS TE WACHTEN STAAT IN HET LUSTRUMJAAR?

Verwacht jullie aan grotere en exclusievere concepten en hou de sociale media in het oog voor de tofste throwbacks. Natuurlijk is er dit jaar ook een Lustrumweek, deze vindt plaats in maart 2020. Tijdens deze week voorzien we een waaier aan Utile- en Dulci-activiteiten voor iedere economiestudent, oud-economiestudent, oud-praesidia, ... En wie weet komt er weer een uniek Ekonomika Lustrumdrankje op de markt.


SAMEN MET DE PLOEG BEN JE AL VEEL BEZIG GEWEEST EVENEMENTEN TE ORGANISEREN EN VOORBEREIDINGEN TE TREFFEN VOOR HET KOMENDE WERKINGSJAAR. NAAR WELK EVENEMENT KIJK JE HET MEEST UIT?

We hebben het wel vaak over de big ones, de grotere Ekonomika-activiteiten zoals het gala of de Leuven Case Competition, maar waar het voor mij allemaal om draait is mensen samenbrengen.Bij onze economisten kan dat in iedere vorm, Utile- of Dulci-activiteiten, de combinatie van beiden of in een van de gekende thuishavens Ekobar of Fakbar Dulci. Maar stiekem kijk ik zelf heel erg uit naar de barbecue voor de handelsingenieurs in de beleidsinformatica in mei. Ieder jaar is dat een activiteit om naar uit te kijken in onze opleiding. Je komt er ook in contact met reeds afgestudeerde HIRBies.


HOE KIJK JE TERUG OP DE KIESWEEK VAN JE EIGEN PLOEG?

Ik kan het me nog goed herinneren, de start van de opbouw op het Ladeuzeplein. In langzaam opklarend weer plaatsten we de eerste stellingen, kwamen de eerste leveringen toe, enthousiaste medewerkers die aankwamen … Eindelijk. Na een jaar aan voorbereidingen werd alles eindelijk realiteit. Ik kan met trots zeggen dat we een gouden combinatie hadden tijdens de kiesweek: een goedgevuld programma en weer waar we alleen maar van hadden kunnen dromen. Met meer dan 15.000 studenten over de vloer op drie dagen tijd, denk ik dat we wel kunnen spreken van een succesvolle editie. Ik ben ook heel blij dat we ons beleidspunt duurzaamheid voldoende hebben kunnen communiceren door de integratie van herbruikbare bekers, het aanbieden van kippeburgers in plaats van rundsburgers, herbruikbare goodiebags in plaats van plastic zakken, …


WAAROM WILDE JE PRAESES WORDEN? BEN JE NIET BANG VOOR DE GROTE VERANTWOORDELIJKHEID?

Wat mij aansprak in de functie als praeses is het centrale aanspreekpunt zijn voor de stakeholders van Ekonomika. Het aansturen van het praesidium, het onderhouden van de relatie met de Faculteit en Ekonomika Alumni, andere kringen en verenigingen… leek me fantastisch. Het mag misschien een grote verantwoordelijkheid zijn, ik ben omringd door een fantastische ploeg. En aangezien ik er nog altijd in geloof dat je met zestien betere beslissingen kunt nemen, ben ik niet echt ‘bang’ voor de verantwoordelijkheid. Ik zie het eerder als een uitdaging.


WAT DEED JE VOORDAT JE PRAESES WERD BIJ EKONOMIKA?

Ik startte mijn Ekonomika-engagement bij Comité Marketing. Dat staat in voor het merk en alle communicatie van Ekonomika. Wat mij hier aansprak was vooral de support rol voor de andere comités, je komt in contact met alle andere leden van de vereniging, wat heel leuk is. Daarna kwam ik terecht in comité Onderwijs, waar we hard werkten aan de vertegenwoordiging van onze studenten en hielpen bij hun majorkeuze door bijvoorbeeld Future Self Days te organiseren.


HEB JE TIPS GEKREGEN VAN OUD-PRAESESSEN?

Het leuke aan de Ekonomika community is dat er over de generaties heen nog heel wat interesse is voor de vereniging. Oud-praesidia, ‘ouwe zakken’ zoals we ze noemen, staan altijd open om hun kijk op de zaak te geven. Dat is zeker leuk om dingen mee te krijgen als cantustips, presentatietips, tips voor het lustrum...



Bo Loopmans