Vrijwilligerswerk in Ethiopië

Even verrijkend als confronterend

Wat doet een verantwoordelijke Onderwijs en Studenten aan de FEB tijdens haar zomervakantie? Vrijwillig lesgeven aan straatkinderen in Ethiopië bijvoorbeeld - zelfs als er kort voor vertrek nog een poging tot staatsgreep plaatsvond. Want veel duidelijker wordt de kracht van onderwijs niet.


Deze zomer trok Katrien Van Valckenborgh, verantwoordelijke Onderwijs en Studenten aan de FEB, met het hele gezin voor bijna drie weken vrijwilligerswerk naar Ethiopië, het geboorteland van haar adoptiedochter.

“We maken deel uit van vzw Dertiende Ster. Die is opgericht door adoptie-ouders die na hun bezoek aan Ethiopië ook iets wilden doen voor de kinderen ter plekke. We ondersteunen bewust een lokale ngo, gerund door lokale mensen. Via hen steunen we kleinschalige projecten en zijn we zeker dat elke euro die we inzamelen daar ook echt besteed wordt”, vertelt Katrien.


Zomerkamp voor straatkinderen

De ngo Yenege Tesfa, actief in de stad Gondar in het noorden van Ethiopië, richt zich vooral op straat- en weeskinderen. Ze hebben verschillende opvanghuizen en proberen via opleiding en randactiviteiten de kinderen zelfredzamer te maken en perspectieven te bieden. “Ik help bijvoorbeeld mee met zomerkamp voor 25 straatkinderen. We leren de kinderen basiswoordenschat Engels, we leren hen rekenen, we spelen met hen en geven hen drie maaltijden per dag”, aldus Katrien.


Als je enkel leergierigheid hebt


“Het is ongelooflijk om te zien welke skills deze straatkinderen elke dag gebruiken om te overleven. Ze hebben werkelijk niets, maar zijn zo eager to learn, geven zoveel warmte en leren mij ook veel. Het is tegelijk ontzettend verrijkend en heel confronterend. Ik begreep de eerste dag bijvoorbeeld niet waarom er zo’n lange pauze was tussen 11u. en 13u.30. Bleek dat de kinderen dan de straat op gaan om te werken als schoenenpoetser, verkoper van kauwgom en zakdoekjes... Ook na het zomerkamp trekken ze vanaf 16u. weer de straat op om te werken. Gisteren kwam ik op weg naar het hotel een van onze kids tegen met zijn doosje om schoenen te poetsen - hartverscheurend… Vandaag bracht hij zijn schoenpoetserdoos mee naar het leercentrum en vroeg om een foto te maken, want : ‘Zo heb je een foto van mij wanneer ik in de klas zit en een foto van mij wanneer ik ga werken.’ Ik kreeg opnieuw een krop in de keel”, schreef ze ons in augustus.


Meer projecten van Dertiende Ster

“In het verleden hebben we met Dertiende Ster ook al een mobiele school gefinancierd en een kinderopvang opgericht om ouders – vaak alleenstaande moeders – de kans te geven om een job te vinden en te houden. Met een baby op je rug is dat meestal onmogelijk”, weet Katrien. Daarnaast lopen er ook projecten voor (jong)volwassenen, zoals Breaking the Cycle dat opgestart werd met hulp van de Provincie Vlaams-Brabant. Dat wil de plattelandsvlucht van Debark naar de stad Gondar tegengaan, ondermeer door onderricht in landbouwpraktijken. “Via een training in basic business skills en een microkrediet trachten we ook jongvolwassenen die initiatief tonen, op weg te helpen naar een bescheiden stabiel inkomen. In dat kader keek ik ook uit naar projecten waaraan onze studenten kunnen meehelpen, bijvoorbeeld via AFD (Academics for Development).”


Meer weten? https://www.dertiendester.be