INTERNATIONALE ERVARINGEN @ FEB

De reiskriebels van de studenten scheren tegenwoordig hoge toppen. Deze exploratiedrang is bij sommigen zodanig hoog dat er steeds vaker wordt gekozen om ook hun studie in het buitenland voort te zetten, of toch alleszins voor even. De oorden waarnaar deze studenten trekken voor hun uitwisseling, worden bovendien steeds exotischer. Wij spraken met zes studenten, één op elk werelddeel, over hun ervaring met het ontdekken van een nieuw stukje van de wereld.

Europa – Salamanca,Spanje


LUCA VAN HAVENBERGH

Studie

Handelsingenieur

Verblijfsplaats

Universidad de Salamanca, Salamanca

.

WAAROM HEB JE VOOR DEZE LOCATIE GEKOZEN?

Ik wou heel graag Spaans leren. Salamanca was hiervoor zeer aantrekkelijk aangezien zowel de lessen, examens als het dagelijkse leven volledig in het Spaans gebeurt. Ook is het een echte studentenstad, het wordt soms al grappend het Spaanse Leuven genoemd.


LOKALE AANRADERS

Ik vind het beklimmen van de kathedraal een echte must. Daarnaast is er vanuit Salamanca, dat op zichzelf heel klein is, de mogelijkheid om tijdens het weekend veel uitjes te doen. Zo is bijvoorbeeld Portugal heel dichtbij, maar ook Madrid is een te overwegen uitstap. Het leukste café is veruit “Paniagua”. Hun grootste troef? Cocktails van 1 liter voor vier euro!


GROOTSTE CULTUURVERSCHIL?

De grootste aanpassing die je moet maken, is wennen aan de siësta. De winkels zijn werkelijk allemaal dicht tussen 13 en 15 uur. Het sociale leven staat dan even stil en de straten lopen leeg, zelfs in de winter!


FAVORIETE LOKAAL GERECHT

Ongetwijfeld al de lekkere tapa's! Keuze genoeg!


WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE HEBT BIJGELEERD OP ERASMUS?

Ik droomde al van Spaans leren toen ik een kind was. Dat is voor mij de grootste verwezelijking op Erasmus!


MEEST MEMORABELE MOMENT?

Noche Vieja. Dit is een donderdagavond in december waarop heel de stad op zijn kop staat omdat de studenten van de universiteit in Salamanca nieuwjaar vieren. Het is zo’n belevenis dat zelfs studenten vanuit heel Spanje afgereisd komen voor het evenement. Het grootste spektakel is het bulderende optreden op het centrale plein, Plaza Mayor. De ongelofelijke sfeer en het samenzijn van allemaal vrolijke studenten, is onvergetelijk.

Noord-Amerika –Chicago, IL , VS


IRIS KOPPEN

Studie

Handelsingenieur

Verblijfsplaats

University of Illinois, Urbana-Champaign


WAAROM HEB JE VOOR DEZE LOCATIE GEKOZEN?

In het algemeen sprak Amerika mij heel erg aan om op erasmus te gaan. Daarnaast had ik al vele positieve ervaringen gehoord van anderen die hier al een uitwisseling hadden gedaan, wat mijn interesse enkel maar vergrootte. Ik heb mij vereenvolgens geïnformeerd over de mogelijke bestemmingen in Amerika, waarna ik op deze universiteit stuitte. Naast de universiteit zelf, sprak de regio mij het meeste aan aangezien Chicago zo dichtbij ligt!


LOKALE AANRADERS

Word zeker op voorhand lid van de BIEN fall 20xx groep op Facebook. BIEN staat voor Business International Exchange Network: een groepje Amerikaanse studenten die verschillende activiteiten organiseren waarop de internationale studenten elkaar en Champaign beter kunnen leren kennen. Zo organiseerden zij bijvoorbeeld een ‘Welcome Week’ waarop we de andere internationale studenten in de leukste barretjes van Champaign konden ontmoeten. Doorheen het semester werden verschillende leuke dag- en vooral avondactiviteiten en feestjes georganiseerd waaronder ook een trip naar Chicago met BIEN.


GROOTSTE CULTUURVERSCHIL?

De meeste Amerikanen zijn extraverter en opener dan wij gewoon zijn in België. Het is niet ongewoon dat je op straat wordt aangesproken door iemand die je niet kent. Dit is natuurlijk even wennen. Ook de lessen zijn heel interactief en de afstand professor-student is veel kleiner.


FAVORIETE LOKAAL GERECHT

Hamburger


WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE HEBT BIJGELEERD OP ERASMUS?

Je leert op korte tijd heel veel nieuwe mensen van over de hele wereld kennen. Naast de lokale Amerikanen kom je ook vooral in contact met de andere internationale studenten die ook op uitwisseling zijn. De mix van al deze verschillende culturen bij elkaar was heel interessant en leerrijk.


MEEST MEMORABELE MOMENT?

Ik vond mijn erasmuservaring van het begin tot het einde een geweldige ervaring. Hoewel alles memorabel is, waren de leukste momenten avonden georganiseerd door BIEN. De rondtrip in California tijdens de ‘fall break’ zal mij ook altijd bijblijven.

Zuid-Amerika – Chili


LOTTE MOLLU

Studie

Handelsingenieur

Verblijfsplaats

Universidad de Chile. Ik sliep in ‘Casa 45”, een studentenhuis volledig gewijd aan internationale studenten.

.

WAAROM HEB JE VOOR DEZE LOCATIE GEKOZEN?

Mijn interesse in Chili lag al heel lang vast. Daarna heb ik eerst erg lang getwijfeld tussen het opteren voor een gastgezin of voor een residentie. Uiteindelijk heb ik voor een residentie gekozen aangezien dit makkelijker bleek te zijn en het je een grotere vrijheid gaf. Bovendien was dit ook nog eens goedkoper. Ons huis behoorde tot één van de zogenaamde ‘feesthuizen’ dicht bij de uitgaansbuurt. Deze omgeving bleek veiliger te zijn dan de locaties waar sommige gastgezinnen woonden aangezien deze vaak uit het centrum liggen.


AANRADERS

Isla de Pascua, beter bekend als Paaseiland. Het bewonderen van de honderden Moai (paaseilandbeelden) in combinatie met de idylische sfeer die op het eiland zelf hangt, maakt dit echt het bezoeken waard. Het is er zo vredevol en aangenaam, ik denk niet dat er iets is in Europa dat dit kan evenaren. Het mooie weer daar is natuurlijk ook nog een extra pluspunt.


GROOTSTE CULTUURVERSCHIL

Het frappantste vond ik het schrijnende verschil op vlak van mensenrechten. Hoewel het hebben van bepaalde rechten hier in België erg ingeburgerd is, loopt men ginds enorm achter. Zo is bijvoorbeeld abortus pas vorig jaar goedgekeurd, hoewel dit nog steeds verbonden is met bepaalde voorwaarden. Daarnaast ervaren ook veel meisjes ongewest gedrag en zijn de rechten van de holebi-gemeenschap haast onbestaand. Ook de lokale bevolking krijgt het soms hard te verduren.


FAVORIETE LOKAAL GERECHT

Er is zo’n groot en verschillend aanbod dan hier in België, dat ik hier heel moeilijk een keuze kan maken.


WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE HEBT BIJGELEERD OP ERASMUS

Het mooie aan erasmus is dat elke internationale student in hetzelfde schuitje zit. Je leert met elkaar communiceren, ook al is er een taalbarrière. Zo kan je uiteindelijk altijd bij elkaar terecht.


MEEST MEMORABELE MOMENT

In Chili is er elke avond wel een feestje in de omgeving of men bouwt er zelf een. Met zoveel mensen uit verschillende landen en culturen wordt elke avond memorabel, of je nu effectief uitgaat of je gewoon thuis blijft.Afrika – Zuid-Afrika


RUBEN BOSTYN

Studie

TEW

Verblijfsplaats

Universiteit Stellenbosch, Zuid-Afrika
WAAROM HEB JE VOOR DEZE LOCATIE GEKOZEN?

Met mijn middelbare school was ik al eens eerder op uitwisseling geweest naar Zuid-Afrika. Door de fijne tijd daar, was deze ervaring was mij zo bijgebleven waardoor ik graag nog eens wou teruggaan voor een langere periode.


AANRADERS

Stellenbosch is omringd door lokale wijnboerderijen, waar wijn gaan proeven echt een aanrader is. Daarnaast is de Tafelberg beklimmen in Kaapstad ook een must-do. Naast Kaapstad zijn ook een heel aantal andere delen van Zuid-Afrika zoals deTuinroute en de Drakensbergen het bezoeken waard.


GROOTSTE CULTUURVERSCHIL?

De Zuid-Afrikanen laten zich niet opjagen en doen bijgevolg alles op hun eigen tempo (lees: op hun gemak). Dat merk je bijvoorbeeld aan het wandeltempo op straat, maar kan vooral tot ergernis zorgen in de rij aan de kassa’s in de supermarkt. Al bij al voelt Stellenbosch echter heel Europees aan en is er dus niet zo’n grote cultuurshock.


FAVORIETE LOKAAL GERECHT

Cape Malay Curry. Zuid-Afrika heeft enorm lekkere restaurants die voor ons Europeanen zeer betaalbaar zijn dankzij de wisselkoers. Deze curry bestelde ik dan ook graag. Het is een Zuid-Afrikaanse klassieker die een combinatie is van Europese, Afrikaanse en Maleisische invloeden.


WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE HEBT BIJGELEERD OP ERASMUS?

Je minder zorgen maken om de kleine dingen in het leven. Uiteindelijk valt alles wel op zijn plek. Zuid-Afrikanen hebben echt beduidend minder stress dan Europeanen, wat ik erg bewonderde. Dit heb ik dus proberen een beetje over te nemen.


MEEST MEMORABELE MOMENT?

Samen met nog twaalf andere internationale studenten hebben wij een heuse roadtrip gedaan. Zo zijn we vertrokken in Kaapstad om vervolgens door Namibië en Botswana te rijden om zo uiteindelijk helemaal aan de Victoria Falls in Zimbabwe uit te komen. Dit is een ervaring die ik natuurlijk nooit zal vergeten.

Azië – Thailand


JUDITH DERYCKE

Studie

Handelsingenieur

Verblijfsplaats

Chulalongkorn University, Nonsi Residence

.

WAAROM HEB JE VOOR DEZE LOCATIE GEKOZEN?

Het avontuurlijke en onbekende aan Bangkok sprak mij enorm aan. Thailand is een minder voor de hand liggende Erasmuslocatie, waardoor minder mensen hiervoor kiezen.


AANRADERS

Thailand wordt gekenmerkt door ontelbaar veel verschillende boeiende zaken. Zo is bijvoorbeeld hun street food erg lekker en bovendien ook nog eens heel goedkoop. Ook de aanliggende eilanden, waar je prachtige watervallen kan terugvinden, makenThailand tot een unieke locatie.Typisch aan Thailand zijn natuurlijk ook de vele tempels, de ene nog mooier dan de andere. Het is een land dat werkelijk heel veel te bieden heeft.


GROOTSTE CULTUURVERSCHIL

Doorheen heel Thailand kom je geregeld jongens tegen die op het midden van de straat dansjes doen, puur voor entertainment en hun eigen plezier. Een fenomeen dat je in België niet meteen zal tegenkomen.


FAVORIETE LOKAAL GERECHT

Het Thaise eten dat je hier in België vindt, is niet te vergelijken met de Pad Thai of groene curry die je daar kan vinden!


WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE HEBT BIJGELEERD OP ERASMUS

In Thailand is de kennis van het Engels erg beperkt. Zowel Engels spreken, als Engels verstaan verloopt bij hun erg moeizaam. Ondanks deze taalbarrière is het mij toch gelukt om mij te leren verstaanbaar te maken doorheen mijn verblijf.


MEEST MEMORABELE MOMENT

Kao San Road. Deze korte straat is uitgegroeid van een rijstmarkt tot een verzameling van spotgoedkope accomodaties en winkels gericht op de buitenlandse toeristen. De sfeer hier was een attractie op zich en is echt een bezoek waard tijdens je verblijf in Bangkok.Oceanië – Australië


JARNE HEYLEN

Studie

TEW

Verblijfsplaats

University of Western Australia. Perth, WA


WAAROM HEB JE VOOR DEZE LOCATIE GEKOZEN?

De regio is zeer mooi aangezien je omringd bent door prachtige stranden en natuur. Bovendien is er zeer mooi weer, Perth wordt gezien als een van de meest leefbare en leuke steden ter wereld. De universiteit staat hoog gewaardeerd en de meeste internationale studenten verblijven op colleges waardoor het zeer makkelijk is om vrienden te maken en nieuwe mensen te leren kennen.


AANRADERS

Rottnest Island, een eiland dichtbij Perth waar je “quokkas” kan spotten. Deze "quokkas" worden ook wel de lachende diertjes genoemd aangezien ze altijd glimlachen wanneer iedereen er selfies mee neemt. Daarnaast is Fremantle Markets ook een echte aanrader! Het is een zeer gezellige overdekte markt met authentieke marktkraampjes, zowel speciaal eten als leuke souvenirs vind je hier. Ook Cottlesoe beach is niet te vergeten. Het helderblauwe water maakt laastgenoemde tot éen van de mooiste stranden die ik ooit gezien heb. De gezellige boulevard met de vele winkeltjes langs het strand, is ook mooi meegenomen.


GROOTSTE CULTUURVERSCHIL?

Wanneer je uitgaat in Australië, begin je om acht uur ’s avonds al te drinken. Dit staat in hevig contrast met België, waar om acht uur nog iedereen braaf op zijn eigen kot zit. De reden hiervoor is dat de bars in Australië al om middernacht sluiten.Ook het sluitingsuur van de clubs, ligt slechts op twee uur ’s nachts. Daarnaast dragen Australiërs bijna altijd slippers en korte broeken, ongeacht het soms barre weer.


FAVORIETE LOKAAL GERECHT

Chicken Parmigiana! Een gerecht dat ik spijtig genoeg nooit meer heb mogen tegenkomen op de menu’s hier in België.


WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE HEBT BIJGELEERD OP ERASMUS?

Al de regels van de Australische Football League zijn zodanig ingewikkeld, dat ik het uiteindelijke begrijpen van de AFL als een prestatie kan beschouwen.


MEEST MEMORABELE MOMENT?

Voor mij was dit het snorkelen in de Great Barrier Reef. Het tegenkomen van de honderden waterschildpadden tussen de prachtige koralen, staat voor altijd in mijn geheugen gegrift.Emilie Varendonck