VLAAMS-BRABANT
Vanuit de oliesector naar het golfterrein

Op 16 mei, onder een stralend zonnetje, werden we met onze 55 Ekonomika Alumnileden vorstelijk ontvangen door Frank Monstrey (onze alumnus en internationale ondernemer) op “The National”, de 18 holes golfcourse in Sterrebeek, notabene zijn eigen realisatie en familie vastgoed. Na een gezellig drankje namen enkele van zijn golfleraars of “Pro’s” ons eerst mee voor een uurtje professionele golfinitiatie op de “Driving Range” waar enkelen onder ons hun wonderlijke talenten tentoonspreidden maar waar eveneens uitbundig gelachen werd met het iets mindere bal- en swinggevoel van velen onder ons.

Een tiental enthousiaste Alumni-golfers konden reeds in de namiddag de baan onveilig maken op de Compact Course en kwamen moe maar voldaan net op tijd terug om de voordracht van Frank Monstrey mee te volgen.


Met flair en vuur onderhield Frank ons dan ook de volgende twee uur, te midden van zijn Course, over zijn boeiende carrière die eigenlijk startte in ons “ Handelskot” in de jaren 80. Reeds daar was hij de organisator van de “China week”, een toen onbekende grootmacht die hij echter snel zou leren kennen. Want via het Prins Albertfonds kreeg hij de kans om voor de Generale Bank naar Shanghai te verhuizen.

Niet veel later zond diezelfde Generale Bank hem uit naar Istanbul waar hij voornamelijk ervaring opdeed in het gebied van project- en infrastructuurfinanciering voor Turkse bedrijven, een lange periode waar hij zeer veel contacten aan overhield.

In 1992 kriebelde het en nam zijn ondernemersbloed het over: hij verliet de Generale Bank en begon zelf met een aantal projecten of adviseerde projecten in de Turkse en Sovjet-Russische omgeving.


Zo bouwde Frank stilaan zijn contacten uit in de oliesector en sloeg hij zijn slag in 2004 door de overname van een klein gas- en oliebedrijf dat hij in een mum van tijd herkapitaliseerde en uitbouwde tot een beursgenoteerd bedrijf met meer dan1.000 werknemers en een productie van meer dan 40.000 vaten olie per dag. In 2017 verkocht hij zijn oliebelangen en concentreerde hij zich op enkele nieuwe uitdagingen:


Sinds einde 2017 is Frank voorzitter van Urbion, het familiaal vastgoedontwikkelingsbedrijf dat o.a. de Sterea site ontwikkelt. Met dit bedrijf is hij actief in België, Polen en Luxemburg.


Met Tenerga begeeft Frank zich sinds 2018 in de sector van de hernieuwbare energie en ondiepe geothermie ter verwarming en koeling van gebouwen.


Maar 2017 is ook het startjaar van zijn “The National”, de schitterende golfclub met een 18 holes Championship Course en 6 holes Compact Course op de vroegere renbaan van Sterrebeek omzoomd met een realisatie van 60.000 m2 vastgoed, een toekomstig hotel met faciliteiten én met een zeer gezellig clubhouse met lekkere restaurant/Brasserie. En vele volgende projecten staan op stapel, zo horen we bij het einde van zijn speech die werd gevolgd door, het moet gezegd zijnde, een overweldigend aangeboden walking dinner waar Frank door lichtjes verdoofd dromende alumni werd omstuwd om nog wat tips en adviezen mee te pikken.


Frank, meer dan dank voor deze gewaardeerde ontvangst en gastvrijheid, de boeiende speech en de gezellige networking.

Het ga je goed, we volgen je verder!


Peter Lamens