Summer School ervaringen @FEB

Voor veel studenten is het reikhalzend uitkijken naar een welverdiende, zonovergoten zomervakantie. Elke Leuvense student zegt voor een paar maand tot ziens aan de Alma Mater en gaat terug zijn eigen weg: sommigen gaan lekker lang luieren aan het strand in zonniger oorden dan België - alhoewel de place to be voor zonnekloppers de voorbije maand eerder hier was dan in het Zuiden - anderen zoeken het avontuur op met verre en actieve reizen, of blijven thuis om alvast te beginnen blokken voor de herexamens. Aan de FEB kan je echter ook kiezen voor een unieke buitenlandse ervaring die zowel avontuurlijk als academisch leerrijk is, en dat is wat de drie studenten deden die we interviewden voor dit artikel. Zij gingen op Summer School.


Het is een mogelijkheid voor zowel bachelor- als masterstudenten, dat je in de zomer voor een aantal weken naar een partneruniversiteit van onze Faculteit trekt om er een intensieve course te volgen over een bepaald, vaak actueel onderwerp. Soms kan zo’n Summer School zelfs ingebracht worden in het studietraject en als vervanging dienen voor een aantal studiepunten. Zo krijgen onze studenten de kans om op korte termijn een buitenlandse universiteit te leren kennen. Hoe is het onderwijs daar? Hoe wordt er les gegeven en waar liggen de grote verschillen met het onderwijs aan de FEB? Kom je in aanraking met de cultuur van de stad en het land waar je heentrekt? En waar wij vooral nieuwsgierig naar zijn, valt zo’n ervaring aan te raden? Je hoort het van Laura Peeters, Wout Vandecruys en Senne Mariën die deze zomer het Summer School – avontuur aangingen in drie compleet verschillende steden over de hele wereld: Londen, Singapore en Mumbai.

Laura Peeters: LSE,Londen, Engeland

Laura had al een band met Engeland doordat haar stiefvader van oorsprong Brits is en ze daar nog vaak familie gingen bezoeken. Waarom dan ook niet ineens ontdekken hoe het eraan toegaat in de universiteiten? Als bestemming koos ze voor de London School of Economics (LSE) omdat het in veel rankings erg hoog scoort en er een breed aanbod is aan courses die je kunt volgen. Een dag aan LSE was voor Laura stevig gevuld met zowel academische als ontspannende activiteiten. In de voormiddag werd gestart met een interactieve lecture van een tweetal uur, waarbij de professor met hen theoretische topics van het vak doornam. In de namiddag werd deze theorie toegepast in een class, wat bij ons vergeleken kan worden met een werkcollege. Deze waren doorgaans iets korter van duur. Voor Laura lag het grootste verschil in hoe de lectures gegeven werden in vergelijking met onze hoorcolleges. Deze gingen namelijk niet door in een aula, maar wel in een groot klaslokaal. Hierdoor was er veel interactie, de prof stelde veel vragen en kreeg ook veel reactie terug van de studenten.

Wat Laura het meest bij gaat blijven zijn de mensen die ze leerde kennen en wat ze heeft bijgeleerd over de cultuur en de gewoontes in Londen. Elke avond waren er duizend-en-één dingen te doen in de stad waardoor ze zelden stil zat. Ook de ervaring om drie weken in een metropool als Londen te wonen, was voor haar een erg bijzondere ervaring. Je ziet en ontdekt de stad van een heel andere kant dan wanneer je er als toerist heen trekt. Laura zou het dan ook zeker aanraden … als je het uiteraard niet erg vindt om een beetje te studeren in de zomervakantie!

Wout Vandecruys: SMU,Singapore, Zuidoost-Azië


Wout kwam wel op een erg bijzondere manier aan zijn SummerSchool... Hij was namelijk lid van één van de winnende teams van de Leuven Case Competition (LCC), de grote jaarlijkse case competitie voor studenten, georganiseerd door Ekonomika, waarbij 100 teams tegen elkaar strijden om met de beste en meest creatieve oplossingen te komen voor business cases opgesteld door bedrijven als McKinsey, Unilever en Microsoft. Grote prijs voor het team van Wout: een Summer School! Hij kon tussen drie opties kiezen, voorzien door de faculteit, en koos voor de Management University in Singapore. De hoofdreden was dat hij met deze optie het langst kon blijven, maar ook de kwaliteit van het onderwijs, de grootsheid van de stad en de kans om te reizen naar een land waar hij nog nooit geweest was speelden een grote rol.


Wout had slechts drie dagen les, namelijk op maandag, woensdag en donderdag van 12 u. tot 15.15 u. Daarnaast organiseerde de universiteit zelf ook nog tal van andere activiteiten zoals bedrijfsbezoeken, culturele uitstappen en interessante lezingen. Hij kon kiezen hieraan deel te nemen of kiezen om zijn vrije tijd in te vullen zoals hij zelf wilde. Net zoals bij Laura werden de lessen niet in een aula gegeven, maar wel in klaslokalen, waardoor ook hier de lessen veel interactiever waren. De professor gaf zijn visie op bepaalde topics, maar ook de verschillende standpunten van de studenten werden gehoord. Wout vertelt dat deze verschillende inzichten de grootste eyeopeners voor hem waren.


De grootste aanpassing voor Wout was niet de lessen of de andere cultuur, maar wel het klimaat. Het is er super vochtig en warm weer, vertelt hij. Gelukkig had de universiteit een zwembad op het dak waar hij af en toe kon gaan afkoelen!

De medestudenten en de stad zijn de dingen die Wout het meest zullen bijblijven. Singapore heeft een ideale ligging om landen in de buurt te bezoeken, omdat het op een erg korte afstand ligt van Maleisië en Indonesië. Ook zijn de faciliteiten in het land goed georganiseerd en zijn de bezienswaardigheden zeker de moeite waard. Wout zou een Summer Schoolervaring dan ook vast en zeker aanraden.

Senne Mariën: IIT, Mumbai, India


Na een geslaagde Erasmuservaring in het begin van dit academiejaar en lovende reacties van een kennis over diens Summer Schoolervaring in de Indiase grootstad Mumbai, besloot Senne de kans te wagen en zich ook in te schrijven. Hij zag dit, naast het leren, als een kans om India zelf en de levenswijze daar te kunnen ervaren. De universiteit, het Indian Institute of Technology Bombay, staat hoog aangeschreven,waardoor Senne ervan overtuigd was dat hij zeker iets ging bijleren.


Senne had vaak lange dagen les, van 9 uur in de ochtend tot 5 à 6 uur ’s avonds. Gelukkig waren er veel pauzes doorheen de dag, met een twee uur durende middagpauze waarbij eten voorzien werd. Ook hier werden de verschillende visies en opinies van de medestudenten gehoord en besproken,waardoor de lessen altijd dynamisch en interessant waren. Naast de lessen werden er ook bedrijfsbezoeken georganiseerd, waarbij de theorie gekoppeld werd aan de praktijk van de Indische business environment.


De universiteit deed erg zijn best om de studenten te verwelkomen, vertelt Senne. Ze kregen handige, en soms broodnodige spullen zoals een hygiënegel voor de handen, muggenwerende middelen en een EHBO-kit om zich zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de cultuurschok die ze ondervonden. Ook kregen ze nieuwe matrassen om op te slapen, wat misschien als iets kleins wordt ervaren, maar in feite vrij indrukwekkend is voor een land als India waar dergelijke infrastructuur een stuk minder goed ontwikkeld is.


De cultuur van België en India verschilt erg hard. Het warme en vochtige klimaat, het pikante eten en het zeer drukke verkeer zijn daar enkele voorbeelden van. Senne vertelt dat het de eerste dagen zeker een aanpassing voor hem was, om de verschillen in levensstijl te accepteren. De lokale mensen waren wel heel vriendelijk en behulpzaam, waardoor Senne zich altijd veilig en welkom voelde. De Indiërs zijn heel trots op hun eigen land, maar ook altijd erg geïnteresseerd naar waar hij vandaan kwam.


Er zijn erg veel ervaringen die Senne zullen bijblijven. Het is één van de meest speciale ervaringen die hij al heeft meegemaakt, omdat het zo ver uit zijn comfortzone en dagdagelijkse leven lag. Het is volgens hem dan ook een absolute aanrader en erg waardevolle ervaring voor iedereen, zolang men zich ervan bewust is dat er extreme verschillen zijn en dat je je zal moeten aanpassen aan de levensstijl.


Lore Hermans