Economische vooruitzichten na de Coronapaniek

Eind juli organiseerden we met Ekonomika Alumni regio Antwerpen een druk bijgewoond webinar. De mooie zomeravond hield vele honderden alumni niet tegen: we hadden dan ook de eer om de CEO en hoofdeconoom van Econopolis, Geert Noels, te mogen verwelkomen. Hem was gevraagd om zijn visie op de huidige Corona-crisis te geven, alsmede de vooruitzichten en best practices toe te lichten. Hoofdredacteur van De Tijd Peter De Groote liet als moderator tijdens de sessie de vele ingestuurde vragen aan bod komen.

Tijdens de introductie nam Geert Noels het publiek onmiddellijk mee in de helikopter over de spreekwoordelijke conjuncturele vallei. Zo mogen we ons niet enkel focussen op de huidige neerwaartse economische evolutie en de obstakels in het dal ontwijken. We moeten ons nu ook op de toekomst voorbereiden aan de andere kant van de vallei! En die andere kant ziet er helemaal anders uit.

VIJF TRENDS Om naar de andere kant van de vallei te gaan gaf Geert Noels ons vijf trends mee.

De trend van de-globalisering is op gang gekomen door het destructieve karakter van de pandemie op de logistieke keten. Bevoorradingszekerheid en de plotse vraagschok in verschillende sectoren liet de fragiliteit van de afhankelijkheid van enkele leveranciers in lagelonenlanden duidelijk voelen. Misschien moet ook hier meer en beter gediversifieerd worden?

De digitalisering is niets nieuws. Toch is het belang van technologie nog exponentieel gegroeid. In alle sectoren werden naast consumentenprocessen ook interne bedrijfsprocessen in recordsnelheid gedigitaliseerd.

De beweging die het klimaat sinds eind vorig jaar hoger op de agenda duwde zal niet verminderen. Het klimaatbewustzijn zal een belangrijke plaats behouden. Heel wat staats- en bedrijfsbeslissingen hebben echter een hele schat aan publieke data opgeleverd.

Het einde van desinflatie is ingezet. Door de disruptieve effecten van de pandemie op de logistieke keten heeft dit wereldwijd heel wat schade veroorzaakt. Schaarste en hogere kosten zal de prijzen, voor het eerst sinds lang, doen stijgen.

Tenslotte gaf Geert Noels aan dat de publieke opinie steeds meer de oplossing bij de staat, de overheid zoekt. Dit resulteert in een verhoogd overheidsapparaat en doet ondernemerschap en risico-appetijt verminderen. Macro-economisch gezien kan het geen kwaad dat er plaats wordt gemaakt voor nieuwe startups ten nadele van gevestigde waarden die deze storm niet kunnen overwinnen.

ANTWERPEN IN LOCKDOWN LIGHT Wanneer we dit webinar houden, zijn we net aan de start van de zogenaamde 'tweede golf' waarbij de provincie Antwerpen in een lockdown light wordt ondergedompeld. Wat moet er nu eerst gebeuren? De verspreiding van het virus moet eerst goed beheerst worden. Enkel indien dit laatste slaagt, kunnen we starten met een doordacht relanceplan. Dit relanceplan kan enkel haar vruchten afwerpen wanneer het virus onder controle is en blijft. Goed algemeen coronamanagement ligt dus aan de basis van elk relancebeleid, concludeert Geert Noels.

Ben Tuerlings