MAJOR IN DE KIJKER:

Accounting and financial management

De financiële wereld heeft heel wat klappen gekregen door COVID-19. De complexiteit van deze volatiliteit is één van de onderwerpen die de Major Accounting and Financial Management bespreekt. We spreken met Michiel Van Tilborg, een student Handelsingenieur die deze major heeft afgelegd.

WAAROM KOOS JE VOOR DE MAJOR ACCOUNTING AND FINANCIAL MANAGAMENT? Michiel: De financiële sector, macro-economie en aandelen hebben me altijd al enorm geïnteresseerd. Ik had er ook nog heel wat vragen over, waardoor deze major de ideale keuze was voor mij. Na deze major hoop ik volledig voorbereid te zijn om aan de slag te gaan binnen investmentmanagement, zoals bijvoorbeeld het beheren van een portfolio en het evalueren van investeringsopportuniteiten. Ik koos tot slot voor een Engelstalige major aangezien finance een internationale topic is enngels de voertaal is binnen accounting frameworks.

WAT BEHANDELT DE MAJOR VOORNAMELIJK? Michiel: De major heeft aan de ene kant accounting-vakken (auditing, accounting frameworks) en aan de andere kant finance-vakken (hoe waardeer ik een project, hoe werken de kapitaalmarkten, ..). Het leert je vooral langetermijnbeslissingen te maken, de meest optimale beslissingen te zoeken en analytisch na te denken vanuit een cost-benefit-perspectief. De focus ligt vooral op het behalen van alle tools om een carrière aan te gaan binnen zowel accounting als finance.

Michiel Van Tilborg

WELKE VAKKEN ZIJN JOU HET MEEST BIJGEBLEVEN EN WAAROM? Michiel: Er zijn 3 vakken die mij veel hebben bijgebracht. Financial Statement Analysis and Security Valuation: het vak is in 2 delen opgesplitst. Financiële instrumenten waarderen en het analyseren van jaarrekeningen. Door deze twee delen samen te nemen, heb je een goede basis om een aandeel te evalueren. International Business Finance. Dit vak gaat over hoe je kapitaal aantrekt, hoe je het risico van het bedrijf optimaliseert en hoe dat je belangrijke financiële beslissingen kan maken door de kosten en voordelen af te wegen. Het geeft je een introductie tot alle tools die je nodig hebt als CFO.

International Accounting. In de bachelor krijg je al een een goede basis van accounting mee maar dit vak gaat veel dieper in op hoe accounting wordt toegepast in de realiteit. Je krijgt bijvoorbeeld een introductie tot het IFRS framework. Tijdens de lessen kwamen ook veel gastsprekers van o.a. Deloitte topics uitleggen. Dit gaf een beter beeld van hoe onze kennis in de praktijk kan worden omgezet.

HOE VERLOPEN DE MASTERPROEVEN? Michiel: Het voordeel van mijn major is dat je toegang hebt tot een brede waaier aan topics. Voor elk interessegebied kan je wel een onderwerp terugvinden. Topics die ik interessant vond waren nieuwe opkomende technologieën zoals robo-advising en cryptocurrencies. Maar uiteindelijk ging mijn thesis over market microstructure. Een topic waar ik nog niet veel kennis over had, maar doorheen het jaar samen met mijn thesispartner enorm veel over heb bijgeleerd.

HOE WORDT HET CONTACT MET DE PROFESSIONELE WERELD GELEGD? Michiel: De professoren in mijn major hebben een ontzettendinteressante achtergrond. Zo is Prof Luc Keuleneer directeur geweest bij KPMG Corporate Finance. Tijdens zijn vak ‘Security Valuation’ wist hij telkens op een praktische manier bepaalde concepten mee te geven die in de bedrijfswereld toegepast werden. Bovendien vinden er ook heel wat guest lectures plaats die een breder beeld van de professionele wereld weergeven.

HEB JE DE KANS GEHAD OM JE TE VERDIEPEN IN HET ONDERWERP BUITEN JE STUDIES? Michiel: Dankzij de major ben ik er achtergekomen waar mijn werkelijke interesses liggen. Naar aanleiding van mijn belangstelling voor investment management heb ik een Bolero account geopend en ben ik zelf aan de slag gegaan met beleggen. Hierdoor heb ik geleerd dat, hoewel je als student een sterke basis hebt, je toch nog enorm veel kan bijleren in de praktijk. Verder heb ik mij ingeschreven voor CFA, wat een goede aanvulling is tot de major. Daarnaast ben ik ook lid geworden van Greenhill Capital. Dit iseen open investeringsfonds voor studenten in Leuven die wekelijks workshops organiseren met high profile partners zoals Capricorn Partners en Blackrock.

Héloïse Goossens