ACCOUNTANT TOEN EN NU

Drie generaties aan het woord

Waar vroeger speciaal de voorkamer geopend werd bij een bezoek van de accountant en hij naast het maken van ingewikkelde berekeningen ver van het dagelijkse leven van de ondernemer stond, noemt hij zich vandaag trusted business advisor en staat hij zij aan zij met de ondernemer. Drie generaties van EY Belgium, al jarenlang één van Ekonomika Alumni’s partners en sinds twee jaar ook onze accountant, gaan in op de veranderende rol van de accountant: Philippe Verhoeven, Partner (dertig jaar werkervaring), Lize Vanhoudt, Accounting Manager (tien jaar werkervaring) en Brecht Mels, Accounting Consultant (twee jaar werkervaring).

VAN DERTIG JAAR GELEDEN TOT NU Philippe Verhoeven, sinds 1991 werkzaam als accountant, gaat van start: “Dertig jaar geleden zag de wereld van de accountant er heel anders uit. Boekhoudkundige en fiscale informatie was moeilijk verkrijgbaar en minder toegankelijk. De recente golf van digitalisering heeft voor velen de toegang tot informatie veel eenvoudiger gemaakt en daardoor is de rol en de uitdaging van een accountant enorm veranderd. Wanneer we teruggaan in de tijd kwam informatie uit boeken of werd het overgedragen van persoon tot persoon. Het aanzien van een externe accountant was vergelijkbaar met een notaris, dokter, … Maar tegenwoordig durven en moeten onze klanten, onze kennis en kunde challengen. Dat maakt van ons een ander type accountant. Vandaag willen we dat de ondernemer begrijpt wat we doen en willen we ook bijdragen aan de bedrijfsprocessen en strategische beslissingen.”

Lize Vanhoudt beaamt dit: “Ik ga tien jaar terug en herinner me dat klanten aankwamen met een schoenendoos vol facturen van het vorig kwartaal en als accountant liep je toen bijna altijd achter de feiten aan. Nu kunnen onze klanten via cloud systemen dagdagelijks hun cijfers consulteren. Vandaag voel ik me de rechterhand van de ondernemer en maak ik het ondernemerschap van dichtbij mee. Ik help de ondernemer om zijn dromen te realiseren en dat is mijn passie.”

Brecht Mels is twee jaar geleden gestart bij EY na het afronden van zijn studie Accountancy – Fiscaliteit. Tijdens zijn opleiding dacht ook hij dat een accountant met regelmaat achter de feiten zou moeten aanlopen, maar de twee afgelopen jaren in de praktijk hebben hem het tegenovergestelde getoond. Door de snelle digitalisering is juist het dynamisch meedenken met de klanten en het nauwe contact datgene wat voor ondernemers het verschil maakt.

DIGITALISERING IN STROOMVERSNELLING Onder ‘impuls’ van het COVID-19 virus is de digitalisering danig versneld. Al veel klanten waren mee op het digitale pad, maar om relevant te blijven is iedereen verplicht te volgen. Een groot voordeel is dat we allemaal efficiënter kunnen werken op die manier. Volgens Philippe schuilt er ook een gevaar in: “Door deze digitalisering en informatisering moeten we oppassen om het contact met de ondernemer niet te verliezen. De nood aan persoonlijk contact is er om andere zaken te capteren die zich voordoen in het leven van een ondernemer. Die blijken net zo belangrijk te zijn. Voor mij is dit zeker een downside en een van de pitfalls van de coronacrisis en stroomversnelling van de digitalisering.”

ACCOUNTANT IS EEN UITSTERVEND BEROEP: WAAR OF NIET? Sinds enige jaren verschijnt accountant regelmatig op lijsten van beroepen die over tien jaar niet meer zullen bestaan. Dit heeft een duidelijke impact op de keuze van studenten voor het beroep van accountant. De voorbereidende studies worden minder snel gekozen waardoor de nood aan boekhoudkundig en economisch gevormd talent erg stijgt. Tijdens het gesprek met Philippe, Lize en Brecht wordt het duidelijk dat de rol van accountant niet zal verdwijnen, maar juist sterk aan het ontwikkelen en aan het veranderen is. “Uitsterven zal boekhouden niet, maar de invulling wordt compleet anders. Door de verregaande digitalisering zullen de mensen na verloop van tijd onvoldoende begrijpen wat boekhouden is. Van een volledig gedigitaliseerde resultatenrekening en balans, leesbaar als een bankafschrift, staan we niet meer ver af. Met als gevolg dat in de toekomst de accountant in opleiding niet meer zal weten hoe een balans of resultatenrekening tot stand is gekomen en zal de basiskennis over debet en credit in het vak verloren gaan. Maar om als accountant mee te kunnen gaan in de digitale stroomversnelling en financiële tools voor zowel het begeleiden van processen als voor reporting, blijft kennis van het debet- en credit-principe enorm belangrijk. Daar ligt voor ons als organisatie de uitdaging”, aldus Philippe.

NEXT GENERATION ACCOUNTANTS De uitdaging voor onderwijsinstellingen en universiteiten ligt daarentegen in het bijbenen van de digitalisering in het lesmateriaal, naast het alsmaar afnemend aantal geïnteresseerde studenten in finance en fiscale studies. Dit laatste is ook een grote uitdaging voor organisaties als EY. Zouden het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen de handen in elkaar kunnen slaan om deze problematiek het hoofd te bieden? Samen jonge studenten overtuigen van de ontplooiingsmogelijkheden voor de next-generation accountants? Op dit moment past EY haar rekruteringspatroon aan om het tekort aan financieel talent te compenseren. Niet alleen studenten uit finance en fiscale studies komen in aanmerking voor de jobals trusted business advisor maar ook jonge mensen met een andere studieachtergrond die goesting hebben voor cijfers en ondernemerschap. De basis van fiscaliteit en accounting zullen meer en meer een kwestie worden van interne opleiding voor EY Belgium. Een voordeel van deze aanpak is dat er jonge mensen worden aangetrokken met een brede vorming die makkelijk contact kunnen maken met de ondernemers. Lize spoort jongeren juist aan om voor dit beroep te kiezen: “Onze rol wordt elke dag uitdagender. Tien jaar geleden begon ik met facturen inboeken en zag ik geen ondernemer. Start je nu, dan word je meteen in dat ondernemersbad ondergedompeld en kom je vanaf het begin in contact met de mensen en word je veel sneller hun rechterhand.“ Brecht beaamt: “De afgelopen twee jaar heb ik een enorme professionele ontwikkeling doorgemaakt doordat ik van zo dichtbij het ondernemerschap heb kunnen volgen.”

#4 OF BEST WORKPLACES IN BELGIUM

Sinds EY Belgium dit jaar voor de zesde keer op rij bekroond is met Great Place to Work en tevens #4 genoteerd staat op de lijst van Best Workplaces in Belgium, neem ik graag deze gelegenheid te baat om te vragen wat EY voor Philippe, Lize en Brecht betekent. Brecht, de jongste van de drie, begint: “Ik heb geluk gehad om voor de coronacrisis bij EY te starten. Bij aanvang van mijn loopbaan stimuleerde EY heel sterk het professioneel en persoonlijk contact tussen mij en de andere nieuwkomers. Er werden veel toffe dingen georganiseerd voor ons en daaruit zijn ook veel vriendschappen ontstaan.” Ook voor Lize is het de persoonlijke touch tussen collega’s, de vriendschappelijke band die zij al bij haar eerste sollicitatiegesprek ervaarde, wat EY onderscheidt! Ernstig en Jong is haar motto. Ernst voor de job en altijd die extra milegaan, maar ook met collega’s dat pintje drinken en leuke dingen doen. Ze heeft sinds haar start bij EY Belgium vrienden voor het leven gemaakt.

Philippe denkt ook dat het succes op de werkvloer bij EY Belgiumis dat de net afgestudeerden aanhoudend gestimuleerd worden hun professionele loopbaan samen te starten en zich samenverder te ontplooien. Dat smeedt banden die een leven lang meegaan, zelfs als iemand de organisatie verlaat. Voor hem is het enorm inspirerend om te zien hoe jonge teams op korte termijn tot fantastische dingen in staat zijn. De ‘rock en roll’ van het ondernemen van dichtbij meemaken is altijd één van zijn grootste motivators geweest. “We leiden de jonge mensen op om door het vuur te gaan voor hun klanten. Het gevaar dat hierin schuilt, is dat je te betrokken kan raken waardoor je, vooral in moeilijke tijden voor de ondernemer, ook moet leren de knop uit te zetten, aldus Philippe.

BIJ DE BIG 4 DENK JE AL SNEL AAN MULTINATIONALS Sinds januari 2020 is EY Belgium de accountant voor Ekonomika Alumni. Zoals velen dacht ik (nvdr.) voorheen dat de Big4 zich grotendeels richtten op multinationals. “Een strijd tegen de perceptie die ik al dertig jaar voer”, grapt Philippe. “De perceptie dat de Big4 zich alleen inzetten voor multinationals, duur en onpersoonlijk zijn, is een steeds terugkerend vooroordeel. Naast EY Global, is er EY Belgium met een sterke focus op de Belgische ondernemersmarkt, die nu eenmaal grotendeels bestaat uit KMO’s. Het voordeel van het globale netwerk is dat we snel kunnen schakelen voor start-ups en andere KMO’s die zich willen richten op het buitenland. De jarenlange ervaring die we opdoen bij de multinationals in ons portfolio wordt ook ingezet bij KMO’s. Er is een palet van kennis en expertise aanwezig in de organisatie, waar je als ondernemer een beroep op kunt doen. Denk aan BTW-experts, advocaten, audit, consulting, M&A … Ook door onze sterke aanwezigheid in bepaalde sectoren in België en daarbuiten, hebben we veel kennis van specifieke markten en de bijkomende uitdagingen en kunnen we ondernemers samenbrengen”, vervolgt Philippe.

Afsluitend geeft hij me mee: “Kijk naar Lize en Brecht, zij staan als trusted business advisor naast de ondernemer om hem te begeleiden in zijn/haar ondernemersverhaal. Aanvullend op wettelijke deadlines, geven ze inzicht in de cijfers, adviezen over investeren en groeien, en kunnen ze specialisten inschakelen vanuit de organisatie mocht dat nodig zijn. Een echte peoplebusiness, voor en door mensen.”

Hettie Murray - de Kruijf