FAMILIEBEDRIJVEN

RUDY EN JAN JENNES

“Op mijn achttiende wilde ik Formule 1-piloot worden. En als dat niet zou lukken, dan wou ik dokter worden. En waarom wou ik dokter worden? Omdat ik dan met een Porsche kon rijden. De rode draad is dus: 'snelle auto’s' ”, zo stak Rudi Jennes van wal in het dubbelinterview met zijn broer Jan. Samen zijn zij de eigenaars van één van de grootste autoconcessies van Audi & Volkswagen in België met hoofd kantoor in Boortmeerbeek (zie kader). “Maar onze ouders, vooral onze moeder, vond toch dat we eerst moesten studeren. Ik kon daarna nog altijd F1-piloot worden zei ze.” Broer Jan vult aan: “Men mag niet onderschatten hoe belangrijk de rol van ouders is in deze. Zij stimuleerden ons werkelijk om hogere studies te doen. Daar plukken wij nu nog steeds de vruchten van.”

Rudi Jennes: “Gaandeweg tijdens mijn studies aan de faculteit FEB vervaagde dat idee om F1-piloot te worden, en zag ik stilaan andere toekomstmogelijkheden voor mezelf. Maar pas aan het einde van mijn studies had ik het idee opgevat om bij mijn ouders in de garage te beginnen. Kies ook voor het moeilijkste bij de studies, zei mijn moeder, je kunt altijd afzakken. Die boodschap heb ik ook aan mijn kinderen meegegeven. Ik heb geweldig hard moeten studeren, maar ik heb kunnen volhouden en ik heb het gehaald. Ik heb ooit vier nachten na mekaar doorgedaan want ik had vier examens na mekaar op vier dagen. Ik keek telkens verlangend naar mijn lege bed, maar ik moest doorwerken, en het is me gelukt. Tijdens mijn studies heb ik vooral leren werken. Ik weet wat hard werken is. Later heb ik dat ook toegepast in het bedrijf. Er zijn altijd mindere periodes, moeilijke zelfs, maar ik zei steeds tegen mezelf en de mede werkers ‘we gaan er geraken!’” Jan Jennes: “Ik was sterk in wiskunde en stond voor de keuze: burgerlijk ingenieur of handelsingenieur. Ik heb handelsingenieur gekozen. En ik ben ongelooflijk blij dat ik die keuze heb gemaakt. Vooral de diversiteit aan vakken, van recht over wiskunde, scheikunde, economie, … dat hele brede spectrum aan vakken, is een ongelooflijke basis. Je moet wel nogal wiskundig aangelegd zijn, maar je moet er vooral hard voor werken. Aan de unief leer je toch massaal veel leerstof verwerken. Dat vormt je karakter. Karakter tonen is belangrijk, zeker ook in het latere beroepsleven. Ik heb in mijn studententijd veel gasten ontmoet die slimmer waren dan ik maar die er uiteindelijk niet geraakt zijn. Te weinig karakter, te weinig discipline. Die studietijd was, nu achteraf beschouwd, de zwaarste periode van mijn leven.”

EN TOCH OOK GENOTEN VAN HET STUDENTENLEVEN? Rudi: “Aan de faculteit leer je geen job, maar krijg je een vorming. Als student was ik redelijk actief, o.a. bij de praesesverkiezingen. Ik zat bv. in de Ekonomikaploeg van Jules Noten, die net niet verkozen werd, maar we hebben een fantastische kiesweek gehad. Natuurlijk moet je proberen om het evenwicht te houden. Ik had het tweede jaar wat veel gefuifd, en had tweede zit voor al mijn vakken. Maar ik wou erdoor zijn. Die wil om te slagen was enorm. Ik heb alles uit de kast gehaald en het is me gelukt, ik was er door! Ik ben daarna nog vele jaren wakker geworden met de gedachte ‘ik moet er door zijn!’ Vrijheid nemen én uw verantwoordelijkheid: dat is wat mij het meest is bijgebleven van de universiteit.” Jan: “De opleiding van handelsingenieur leert je wel om zeer analytisch te denken en te werken. Je leert ook om een probleem in al zijn aspecten te onderzoeken, waardoor je betere beslissingen kan nemen, en ook sneller.

HEBBEN JULLIE DAARNA OOK NOG OPLEIDINGEN GEVOLGD? Rudi:“Geen lange programma’s, maar in onze groep van D’Ieteren zijn er veel opleidingen, bv. managementopleidingen, specifieke topics, bv. in het financiële.” Jan: “We zitten ook in vastgoed. Daarover heb ik wel cursussen gevolgd. Ook aan de KU Leuven, en die waren heel goed, ik heb daar heel van opgestoken.”

HOE BELANGRIJK IS NETWERKING VOOR JULLIE? Rudi: “Heel belangrijk. Het begon al van in de studententijd, in Ekonomika. Ik heb daar heel goede contacten aan overgehouden, vriendschappelijke, maar ook professionele. En daarnaast ben ik veel naar lezingen geweest, ook bij Ekonomika Alumni, maar vooral ook bij Voka en Unizo, … Overal waar ik kom, kom ik potentiële klanten tegen. Iedereen heeft een auto nodig. En ik kan er hele goeie aanbieden! En door die netwerking ben ik ook aan prospectie beginnen doen. Waardoor we zijn kunnen groeien. En wij nu één van de grootste zijn in onze sector. En in onze branche speelt omvang een grote rol.”

HOE IS DIE GROEI DAN PRECIES GEGAAN? Rudi: “D’Ieteren had een studie laten maken en had ons uitgekozen, tot market area leader. Waarom wij werden uitverkozen? Zij keken welke garages het meest bekwaam waren. En wij waren ambitieus, dat paste in hun plaatje, want wij moesten in onze regio de anderen overkopen. Het feit dat wij met twee zijn, onze Jan en ik, speelde ook een rol. It’s lonely at the top, het klinkt cliché, maar het is ook zo. Bepaalde dingen kon ik met niemand van mijn personeel bespreken. Met Jan wel. Hij was en is mijn klankbord. En ik dat van hem. We konden en kunnen elkaar feedback geven. En zeker wanneer het om belangrijke beslissingen gaat, bijvoorbeeld grote aankopen of overnames. Ik ben soms misschien wat té ambitieus en dan geeft Jan tegengas. Wij zijn gelukkig zeer complementair.” Jan: “We vullen elkaar zeer goed aan. Voor ons is één plus één drie. Wij verschillen zes jaar, dat is als kind een andere wereld, maar in de zaak hebbben we mekaar goed leren kennen. En wij trekken aan één zeel. Wij hebben een grenzeloos vertrouwen in mekaar.”

HOE ZIEN RUDI EN JAN JENNES HUN TOEKOMST BINNEN VIJF JAAR? Rudi Jennes: “Met pensioen gaan we niet. Wat wij wel hebben beslist, is om een stapje achteruit te zetten, operationeel dan. We hebben daarom managers aangesteld. Wij zijn nu toch een groot bedrijf met 220 mensen en verschillende vestigingen. Wij kunnen niet alles zelf blijven doen. Vandaar. Maar wij blijven de eigenaars, en blijven verantwoordelijk voor de strategie en voor alle grote beslissingen zoals investeringen. In onze governance staan delegeren en controleren nu bovenaan.” Jan knikt instemmend. “Wij verkopen 3.000 wagens per jaar in de grote concessies (Boortmeerbeek) en 2.000 in andere zoals Machelen. Driekwart is fleet. De loonkosten in ons land zijn veel te hoog. Een loonsverhoging kost bakken vol geld en levert netto nauwelijks iets op. Dan is een bedrijfswagen een interessant alternatief. Je kan de medewerkers zelf dan tenminste nog iets geven, en niet de fiscus. Cruciale vraag is die fiscaliteit. Blijft die gunstig? We zien dat het beleid zich nu sterk richt op elektrische wagens, die het meest fiscaal worden aangemoedigd. We zien dat nu al in onze verkoopcijfers. De fleet is zeer elektrisch gericht, ook omdat de bedrijven zelf ‘groen’ willen zijn, dus niet alleen omwille van de fiscaliteit. En dan zitten wij met onze merken zeer goed.”

Jan vervolgt: “Het wordt écht elektrisch. De hybride is nu nog dominant, maar dat gaat geen twee jaar meer duren vooraleer we overschakelen naar volledig elektrisch. Fiscaal gaat het ook in die richting. Ook de prijzen van die wagens gaan zakken. We zijn echt vertrokken. De Audi Q4 komt nu op de markt, en zal tussen 39.000 en 59.000 euro kosten, afhankelijk van de batterij. Maar ik ben er zeker van dat de kostprijs en het bereik van die batterijen in de nabije toekomst sterk zullen verbeteren.” Rudi: “Wij zijn altijd vooruitstrevend geweest, en ambitieus. Wij geloven in elektrificatie. En we willen er de ambassadeurs van zijn. En wij zeggen allebei: ééns elektrisch, altijd elektrisch. Dat is onze ervaring.”

EN WAT IS DE IMPACT VAN CORONA GEWEEST? Rudi Jennes: “Die was niet min. Vooral april en mei 2020 waren een schok. De verkoop is toen plots in elkaar geklapt. En de mensen reden een stuk minder, dus ook minder onderhoud. En men heeft dan ook minder snel een nieuwe wagen nodig. De tijdelijke werkloosheid overmacht-corona heeft ons enorm geholpen voor een deel van ons personeel. Ook de verkopers zijn maar halftijds aanwezig geweest. Personeelskost weegt het zwaarste in onze totale kosten.” Jan: “Maar het is nog niet voorbij [nvdr: interview afgenomen in april 2021]. We voelen in de carrosserie de daling nu meer dan in 2020. Toen hebben we het twee maanden zwaar gehad, april en mei, maar nu blijft het aanslepen. Plus de problemen van aanlevering door de verstoorde aanvoerketens. De auto-industrie is erg geglobaliseerd. De onderdelen komen van overal. Maar de coronacrisis loopt in verschillende golven in verschillende landen, en dat veroorzaakt grote logistieke verstoringen. En voor de klant langere wachttijden. ”Rudi: “En die alarmerende berichtgeving helpt natuurlijk ook niet. De mensen weten het niet meer en wachten af. Dat voelen wij. En dat kopen op afspraak heeft ook niet geholpen. Sommigen willen gewoon even binnenspringen om rond te kijken. Een afspraak maken betekent voor sommigen al een stap te ver. Laat ons hopen dat al die beperkingen snel worden opgeheven.”

WELKE GOEDE RAAD HEBBEN RUDI EN JAN VOOR DE JONGEREN? Rudi kordaat: “Doe wat je graag doet. En doe het niet in de eerste plaats voor het geld. Oké dat is een stimulans, maar als je iets niet graag doet… Wij zijn ondernemers, het zelfstandig-zijn zit in ons bloed. En doe aan netwerking. Dat klinkt formeler dan het is. Ga naar verenigingen, naar lezingen, naar bijeenkomsten van de alumni, … Je komt altijd wel iemand tegen die interessant is voor jou. Wat voor mij het moeilijkste was in de groei van ons bedrijf, was het delegeren. Dat moest ik echt leren. Loslaten en vertrouwen geven. Want je denkt altijd dat je het beter kunt (lacht). En dat betekent ook mensen coachen, empathie hebben, en leadership by example. Wij proberen iedereen aan boord te houden, ook de oudere werknemers die het vaak moeilijk hebben met de digitalisering. Onze mensen zijn geen sociaal passief, maar zijn ons sociaal actief!” zo rondde Rudi Jennes dit gesprek af samen met zijn broer Jan.

Freddy Nurski en Fa Quix

GROEP JENNES, EEN HISTORIEK 1957:start van de garage in Boortmeerbeek door de ouders van Rudi en Jan Jennes 1976:garage Keerbergen komt erbij (dat was een kleinere garage) 1984:garage herbouwd in Boortmeerbeek; Rudi komt in de zaak in 1985 na zijn studies handelsingenieur en na een jaar bij een bedrijfsrevisor te hebben gewerkt 1991:Rudi neemt de garage over van zijn ouders. Er werkten dan 30 mensen. Jan komt erbij en runt de garage in Keerbergen 2002:garage Machelen overgenomen (de vroegere Lacante, twee broers). Heel veel investeringen, waardoor de verkoop van 200 wagens per jaar steeg naar 2.000 wagens Vanaf 2008:de start van de Market Area-politiek bij D’Ieteren waarbij Jennes de lead nam voor de regio tussen Brussel, Mechelen en Leuven. Garage Jennes telt nu 220 werknemers. Het bedrijfsgebouw in Boortmeerbeek werd afgebroken en er kwam een gloednieuw gebouw in 2008. Vanaf 2017:opening van de nieuwe carrosserie op Kampenhout-Sas, één van de grootste van Europa. De eerste jaren waren er bezoekers uit gans Europa, zelfs vanuit Australië, omdat de laatste nieuwe hersteltechnieken gebruikt worden die heel wat efficiëntie geven voor de herstelling van de wagen. Vanaf 2017:opening van het restaurant Brasserie Taste in Vilvoorde 2017:overname van de garage Mees in Leefdaal 2019:overname van de garage Vanderelst en Coeckaert in Aarschot 2020:volledige nieuwe vestiging in Aarschot