JOB FAIRS BLIJVEN SUCCESVOL BIJ EN VOOR DE STUDENT

Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat een pandemie studenten er niet van weerhoudt om waardevolle initiatieven op poten te zetten voor de medestudenten. Zo organiseerden Ekonomika, Absoc en KU Leuven dit semester elk een jobbeurs. De ‘Career Brunch’ en ‘Absoc Campus Recruitment’ zijn vaste waarden in het academiejaar en dat is dit jaar niet anders. Om te weten te komen hoe je een jobbeurs in tijden van Corona organiseert, sprak ik met Jacob Ghafariyan (Ekonomika), Anton Huysmans (Absoc) en Veerle Janssens (KU Leuven)

HOE ZAL JULLIE EVENEMENT ER UIT ZIEN DIT JAAR? WAT IS VERANDERD IN VERGELIJKING MET ANDERE EDITIES?

Anton: De Absoc Campus Recruitment 2020 heeft dit academiejaar plaatsgevonden op 17 november via het platform ‘Brazen’ van 12.30 u. tot 17.30 u. Recruiters en studenten hebben met elkaar kunnen (video)chatten en zo connecties kunnen leggen. Elk bedrijf had zijn eigen virtuele stand die ze naar eigen wens konden personaliseren. Tijdens het gesprek zag de recruiter nuttige informatie over de student, zoals CV, LinkedIn profiel en persoonlijke gegevens. De student kreeg dan op zijn beurt info over het bedrijf zoals een beschrijving van wie ze zijn en wat ze doen, en de mogelijkheden om als Young Graduate binnen deze bedrijven aan de slag te gaan.

Bezoekers van dit evenement zijn voornamelijk derde bachelors en masterstudenten Handelswetenschappen, die zoals vorige jaren opnieuw talrijk aanwezig waren. Ook zien wij dat er dit jaar eerste en tweede bachelorstudenten zich inschrijven die op zoek zijn naar een studentenjob. Het doelpubliek van de job beurs is natuurlijk alle FEB-studenten, en door het virtuele karakter van dit jaar is het voor studenten uit Leuven of Brussel een stuk makkelijker om deel te nemen, wat we zeker aanmoedigen.

Het evenement van dit jaar verschilde enorm van de vorige edities, die telkens fysiek georganiseerd werden op de verschillende verdiepingen van onze Antwerpse Campus. De gebruikelijke receptie met hapjes en drankjes hebben we spijtig genoeg achterwege moeten laten. Toch zijn wij er in geslaagd om ook van deze editie een succeseditie te maken.

Jakob: Dit jaar verliep ons evenement volledig digitaal, wat natuurlijk in scherp contrast staat met vorige edities. Normaal gaat onze Ekonomika Career Brunch door in de Universiteitshallen, die vorig jaar zelfs een beetje te krap waren geworden. We waren dan ook van plan om het dit jaar te laten doorgaanin Sportoase, maar het bleek al snel dat dat dit jaar niet mogelijk zou zijn. We zijn dan al heel vroeg op zoek gegaan naar online alternatieven. Dit had als voordeel dat wij en de partners op tijd wisten wat het evenement zou inhouden en op deze manier waren we dan ook maximaal voorbereid.

Veerle: Dit academiejaar hebben we ervoor gekozen om onze stagebeurs van november 2020 en jobbeurs van 11 maart te organiseren via een virtueel platform (Brazen). Wij vormen geen uitzondering op de nieuwe regels, en zijn dan ook op zoek gegaan naar innovatieve manieren om onze studenten en werkgevers elkaar te laten ontmoeten in een virtuele omgeving. Hoewel de beurzen volledig virtueel plaatsvinden, hebben we toch opgelet, bij de keuze van het platform, om de ervaring zo nauw mogelijk te laten aansluiten op hoe het er op een fysieke beurs aan toe zou gaan. Studenten en werkgevers kunnen nu door middel van chat en video call met elkaar in contact treden. Alhoewel dit geen directe ontmoeting is, werkt dit voor sommigen toch wel drempelverlagend. Waar studenten nu in een virtuele wachtrij gaan staan, hebben ze ondertussen wel de mogelijkheid om in een groep-chat vragen te stellen aan werkgevers, of op hun eigen tempo de website en opportuniteiten van werkgevers al door te nemen.

HOE VERLOOPT HET CONTACT MET DE BEDRIJVEN?

Anton: Het contact met de bedrijven verliep en verloopt relatief vlot. Ondanks de huidige coronasituatie is er zeker nog genoeg interesse. Wij zijn positief verrast over het aantal inschrijvingen van bedrijven. Sommige bedrijven waren wat terughoudend over een fysiek evenement, maar toen we overschakelden naar een online platform en de werking hiervan uitlegden waren de reacties zeer positief.

Jakob: We zijn in de zomer begonnen met contact op te nemen met alle bedrijven waarmee we het vorige jaar een partnership hadden. Begin augustus hebben we de knoop doorgehakt om het evenement volledig online te organiseren en dit hebben we dan meteen ook meegedeeld aan al de bedrijven. De meeste bedrijven hebben hierop positief gereageerd en waren blij dat ze al zo vroeg wisten wat ze konden verwachten. Een aantal bedrijven heeft hierdoor wel afgehaakt, maar daar valt natuurlijk niets aan te doen.

Veerle: Waar we eerst dachten dat er minder interesse kon zijn voor een virtuele editie van onze beurs, zagen we al snel dat werkgevers ook op de kar van online activiteiten sprongen. Het werd zowat de enige manier om nog in contact te komen met studenten. Voor werkgevers zijn de platformen ook zodanig ontwikkeld dat het hun rekruteringsproces efficiënter laat verlopen. Ze kunnen in één oogopslag alle aanwezigen ‘zien’ en uitnodigen op hun stand. Er zijn altijd voor- en nadelen, maar de reacties waren eerder positief.

HOE PROBEREN JULLIE ZOVEEL MOGELIJK STUDENTEN TE BEREIKEN?

Anton: Het is lastiger, omdat we door de code rood op de KU Leuven geen face-to-facereclame meer kunnen maken. Normaal gezien gingen we langs in aula’s en hangen we posters op, maar dit is onmogelijk gezien de huidige situatie. Onze reclame bestaat nu vooral uit online reclame via Facebook, LinkedIn,Toledo, Career Corner, ...

Veerle: Wat dit jaar wegviel qua communicatie, kon allemaal wel op één of andere manier in een digitaal jasje gegoten worden. We zien dat zowel wij als de werkgever, als de student de switch nu wel hebben gemaakt. En naast het actief promoten zien we studenten nu ook meer actief online zoeken, omdat het daar allemaal te gebeuren valt. Het is natuurlijk leuker om eens langs te gaan in aula´s, maar daarvoor moeten we nog even geduld oefenen. De ondersteuning van studentenverenigingen als Ekonomika en Absoc valt ook niet te onderschatten hier!

WAAROM HEEFT JULLIE EVENEMENT EEN MEERWAARDE VOOR STUDENTEN?

Anton: Zeker in deze tijd is het moeilijk om een job te vinden of om een eerste contact met de bedrijfswereld te leggen. Hierdoor is de Absoc Campus Recruitment 2020 het ideale moment voor onze handelswetenschappers om een studentenjob, stage of eerste job te vinden. Wij moedigen de studenten altijd zeer sterk aan om hun netwerk zo vroeg mogelijk te beginnen opbouwen, uitbreiden en nieuwe ervaringen op te doen. Onze jobbeurs zet in dat geval de deur naar de bedrijfswereld al op een kier. We zijn ook zeer blij dat onze bedrijven zo toegankelijk zijn en voor iedereen open stonden.

Veerle: Een extraatje is dat de beurs wordt georganiseerd in samenwerking met Odisee, EHSAL Management School en de Fiscale Hogeschool waardoor het nog een groter bereik aanwerkgevers heeft en zo meer kansen biedt aan de studenten.

ZIJN JULLIE ONDANKS DE VERANDERINGEN IN JULLIE OPZET GESLAAGD?

Jakob: Ik denk dat we zeker over een succesverhaal kunnen spreken. We hebben van partners en studenten enkel positieve feedback gehoord over de beurs. Al waren er enkele kleine technische foutjes in het online platform. Studenten gaven aan dat deze manier van werken ervoor zorgt dat ze op een laagdrempelige manier met bedrijven in contact konden komen. Op het fysieke evenement waren de standjes van bedrijven soms imponerend. Het chatten op het online evenement zorgde ervoor dat studenten zich comfortabeler voelden in het contacteren van bedrijven. Op ons platform konden de partners duidelijk de data bekijken over het bereik dat ze hebben gehad. Een aantal partners gaven aan dat ze meer bereik hebben gehad dan op de gewoonlijke fysieke beurs. Bedrijven konden ook studenten die online waren zelf een bericht sturen wanneer ze vonden dat hun CV en aanverwante informatie voor hen interessant was. Dit was voor veel bedrijven een pluspunt.

Veerle: Op onze stagebeurs in november hebben we gemerkt dat de interesse en aanwezigheid van zowel studenten als werkgevers een gelijkaardig niveau haalden als op fysieke beurzen. We hadden ook zeer goede feedback van studenten en werkgevers die we hebben kunnen gebruiken om de beleving te optimaliseren voor onze jobbeurs.

WAT WAS VOOR JULLIE HET HOOGTEPUNT VAN HET EVENEMENT?

Jakob: Tijdens een fysieke Career Brunch hadden we meergreep op het evenement. We konden feedback vragen bij de verschillende bedrijven en hen eventueel zelf aanzetten omstudenten aan te spreken. Nu was dat niet mogelijk. Toen de beurseen tijdje bezig was kregen we datastreams binnen die aangavendat er de hele tijd een hoog en constant aantal studenten aanwezigwaren. Dat was voor ons een hele opluchting. Rond dezelfde tijdkregen we ook van veel bedrijven positieve feedback via onsplatform. Dit was voor mij zeker het hoogtepunt van het evenement!

Veerle: Het hoogtepunt voor ons was dat we van op afstand, wanneer we niemand in persoon hebben gezien of gesproken, schuilend achter onze computerschermpjes, toch een zeer dynamisch en interactief netwerkmoment hebben kunnen creëren. Daardoor hebben studenten, werkgevers en het corporate relations-team een aangename beursnamiddag kunnen beleven. Het voelde anders en wat vreemd aan, maar het is toch gelukt om in deze uitzonderlijke tijden een beurs te organiseren.

Jette Loyens