MENTAAL WELZIJN

Student-zijn is dit academiejaar ‘anders’: e-learning in plaats van hoorcolleges in de aula en beperkte sociale contacten. Het heeft allemaal effect op de mentale gezondheid. Hoewel de examenresultaten van afgelopen examenperiode niet significant verschilden in vergelijking met vorig jaar, heeft de lockdown toch zijn tol geëist van heel wat studenten. Ekonomika probeerde en probeert zijn steentje bij te dragen door enkele vooruitstrevende campagnes te lanceren rond mentaal welzijn. Daarnaast spraken we met enkele FEB-studenten over de invloed van corona op hun mentale gezondheid.

Ondanks dat de afgelopen examenperiode voor de tweede keer coronaproof verlopen is, valt er toch moeilijk aan te wennen. Zeker omdat we sinds midden oktober opnieuw in ons kot moesten blijven, leek de blok vroeger dan ooit te beginnen. Studenten konden moeilijk het academiejaar en de blok onderscheiden door de beperkte opportuniteiten van ontspanning. Samen studeren zat er ook niet in terwijl dit voor vele studenten een goed hulpmiddel is en een bron van motivatie. De bibliotheken waren geopend maar steeds met mondmasker en nul sociaal contact door bijvoorbeeld de sluiting van het koffieapparaat. Dit weegt natuurlijk op de gemoedstoestand.

Bovendien kwam er vaak meer stress bij kijken. Doordat velen meer tijd in hun studies hadden gestoken doorheen het semester, verhoogde dit de stress en lag de druk voor goede examenresultaten hoog. Daarnaast woog het gebrek aan perspectief op de studenten. In normale omstandigheden kan er worden uitgekeken naar festiviteiten en de jaarlijkse skireis in de lesvrije week maar die gingen dit jaar helaas niet door.

Afgezien van de negatieve ervaringen deze periode slaagde en slaagt het merendeel van de studenten er nog steeds in om positief te blijven. Er wordt met de nodige voorzichtigheid uitgekeken naar de zomer en de terugkeer naar het normale leven. De vaccinatiecampagne biedt ook hoop. En het helpt ook om er positief over te blijven praten.

Dit is juist één van de redenen waarom Ekonomika probeert het taboe rond mentale gezondheid te verbreken. Praten over je eigen mentale gezondheid is niet altijd even comfortabel, maar dit kan wel een verschil maken. We interviewden Malika Slabbinck, Vice-Praeses Marketing, voor een woordje uitleg over Ekonomika’s campagne rond mentaal welzijn.

WAAROM WILLEN JULLIE MENTALE GEZONDHEID IN DE KIJKER ZETTEN?

Malika Slabbinck: We vinden het als EKONOMIKA-ploeg belangrijk om ons in te zetten voor social responsibility en dus ook voor de mentale gezondheid van de studenten. We willen taboe-onderwerpen zoals mentale weerbaarheid, faalangst en eenzaamheid bespreekbaar maken, zoals in ons beleid vermeld staat. Vooral in tijden van corona, waar steeds meer studenten last hebben van hun mentale gezondheid, vonden we dit zeer relevant om extra in de kijker te zetten.

HOE ONDERSTEUNT EKONOMIKA DE MENTALE GEZONDHEID VAN STUDENTEN? WELKE CAMPAGNES ZIJN ER AL GEVOERD? WAT HIELDEN DEZE PRECIES IN?

Wij zijn geen psychologen, dus kunnen wij jammer genoeg geen professionele hulp aanbieden. Wat wij wel kunnen doen is een luisterend oor bieden en tips and tricks geven bij het studeren/ hoe structuur aan te brengen in het dagelijks leven. Ook hebben wij gebruik gemaakt van onze social mediakanalen, die wel een groot bereik hebben, om de awareness rond mentaal welzijn te vergroten door initiatieven van de KU Leuven te verspreiden en kenners aan het woord te laten. Zo hebben wij een interview gehad met Prof. Dirk De Wachter over het mentaal welzijn van studenten.We hebben ook tijdelijk een online Ekonomika Praatcafé geopend waar eerstejaarsstudenten een timeslot konden aanduiden om te praten met ouderejaars binnen Ekonomika over hun studies en mentaal welzijn. Dit zorgde ervoor dat wij op een laagdrempelige manier in contact kwamen met de eerstejaars en wij hen 1 op 1 onze best practices konden meegeven. Bovendien konden we hen op die manier aanmoedigen in deze moeilijke tijden. We hebben dit gedaan omdat in tijden van corona dit vooral voor de eerstejaarsstudenten moeilijk is. Wij hoopten voor hen een aanspreekpunt te zijn.

Voor de campagne tijdens de blok hebben we elke week een ander thema in de kijker gezet rond mentaal welzijn met als motto #Howyoudoin. Zo was de eerste week het thema motivatie en structuur, in de tweede week legden we de focus op faalangst, de derde week ging over eenzaamheid en de laatste week over hoe omgaan met slechte resultaten.

Elke maandag, Motivation Monday, probeerden we de studenten wat te motiveren door een gepaste playlist in thema te maken. Op woensdag, bij het weetje van de week, bezorgden we telkens een interessant weetje. Op donderdag, Talking about it Thursday, plaatsten we een filmpje op onze IGTV en op vrijdag, Fixing it Friday, bezorgden we een overzicht met passende initiatieven van de KU Leuven die de studenten zouden kunnen helpen.

HEBBEN JULLIE HET GEVOEL DAT DIE CAMPAGNES EFFECT HEBBEN GEHAD? WAT WAREN DE REACTIES?

We hebben nog geen enquête uitgevoerd na onze campagnes. Dus of ze effectief effect hebben gehad weten we niet. Voor mij is het eigenlijk al voldoende als we ook maar één iemand vooruit hebben kunnen helpen of hoop hebben kunnen geven door aan te tonen dat hij/zij er niet alleen voor staat. Ook hoop ik dat we met onze campagnes het taboe om te praten over mentale gezondheid een beetje hebben verbroken. Reacties binnen de ploeg waren zeer positief, aangezien wij als ploeg ook heel veel belang hechten aan social responsibility en dus ook het welzijn van de studenten

HEBBEN JULLIE NOG PLANNEN OM HIEROP VERDER TE GAAN?

Absoluut, mentaal welzijn is en blijft prioritair voor alle studenten. Hou zeker onze sociale mediakanalen in de gaten voor meer!

Héloïse Goossens